Orientació Acadèmica

Beques de màster i postgrau

Beques per a màsters i postgraus

La inversió econòmica per a cursar un màster o un postgrau és considerable, per tant és important que coneguis les opcions de finançament que existeixen.

El preu d'un programa de formació de postgrau pot oscil·lar entre els 1.500 euros i els 60.000 euros, depenent del centre, de l'àmbit d'estudi, dels seus continguts i de la durada.

financiar un màster

Els màsters oficials de les universitats públiques tenen un preu públic fixat per cada comunitat autònoma, aquests, normalment són els que tenen uns preus més baixos.

Els preus en les universitats privades o altres entitats privades normalment són més elevats encara que depenent del programa, la seva durada, el seu àmbit i prestigi d'aquest pot variar molt. La universitat que imparteix el programa t'informarà dels preus i de les opcions de finançament.

A més del preu del curs, has de tenir en compte altres despeses addicionals, com les despeses en llibres, manuals, materials de treball, desplaçaments, etc.

Existeixen maneres de finançar aquesta inversió. A continuació pots consultar algunes de les beques disponibles:  

Beques promogudes per entitats públiques

 • Beques del Ministeri d'Educació i Formació Professional.
  • Beques i ajudes a alumnes de nivells postobligatoris: beques de caràcter general que cobreixen totalment o parcialment les despeses associades a la titulació de postgrau.
  • Préstecs per a realitzar estudi de postgrau: l'objectiu consisteix a facilitar el finançament dels ensenyaments universitaris de màster mitjançant una ajuda inicial o una renda mensual.
  • Beques de col·laboració: dotació única per a fer tasques de recerca en departaments universitaris.
  • Ajudes per a la realització d'estudis de màster als Estats Units: queden exclosos els MBA i els programes oferts en l'àrea de Dret.
 • Beques d'universitats públiques. Les pròpies universitats també ofereixen a les seves estudiants determinades beques per a finançar els seus estudis o promoure la mobilitat internacional.
 • Beques de la Generalitat de Catalunya. A través del Departament d'Educació i de l'AGAUR s'ofereixen diferents beques i ajudes per a l'estudi. 
 • Beques MAEC-AECID. Són promogudes pel Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació a través de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Aquestes ajudes estan destinades a estudiants estrangers que vulguin estudiar a Espanya i espanyols que vulguin estudiar en un altre país.
 • Programa Erasmus+. Ajudes de la UE gestionades per les universitats i dirigides a promoure la mobilitat internacional.

Beques promogudes per entitats privades

 • Beques de centres de postgrau privats. Alguns centres ofereixen beques a l'alumnat sense possibilitats econòmiques. Encara que cada centre determina els criteris d'accés, els requisits bàsics solen ser: tenir un bon expedient acadèmic, demostrar una motivació alta pels estudis i no poder assumir el cost de la formació.
 • Beques del DAAD (Servei Alemany d'Intercanvi Acadèmic). Aquesta institució convoca diferents tipus de beques per a realitzar programes de formació a Alemanya dirigits a estudiants de màster i doctorat i investigadors.
 • Beques Fulbright. Destinades a titulats superiors per a realitzar estudis de postgrau i projectes de recerca als Estats Units.
 • Beques Fundació Rafael del Pi. Beques dirigides a alumnes de postgrau amb un expedient acadèmic excel·lent per a promoure estudis en centres de recerca de prestigi.
 • Beques Fundació Ramón Areces. Ajudes per a realitzar estudis de postgrau a l'estranger en la branca de Ciències Socials.
 • Beques Fundació Carolina. Beques per a estudiants d'Amèrica Llatina que desitgin realitzar ensenyaments de postgrau i doctorat a Espanya.
 • Beques Fundació Mapfre. Aquesta fundació ofereix beques i ajudes per a cursar estudis de postgrau de diferents àmbits: salut, música, STEM, ADE, etc.
 • Beques FUE. La Fundació Universitat-Empresa ofereix diferents tipus d'ajudes a titulats universitaris per a realitzar estudis de postgrau o pràctiques professionals.
 • Beques Iberdrola. Destinades a estudiants d'últim any de carrera o acabats de graduar per a cursar uns estudis de màster als Estats Units o Regne Unit. Engloba diferents àrees de coneixement, com a enginyeria, xarxes intel·ligents, energies renovables, sostenibilitat, energia i medi ambient, tecnologies de la informació, big data, ciberseguretat, etc.
 • Beques La Caixa. Ajudes dirigides a estudiants de màster o doctorat a Espanya, Europa, Amèrica del Nord i Àsia.
 • Beques Santander. L'entitat bancària ofereix ajudes orientades a diferents interessos i necessitats. Per exemple, estudis de postgrau i doctorat, pràctiques professionals, mobilitat internacional i per al foment de l'activitat investigadora.
 • Programa de beques Fundació FUNIBER. La Fundació Universitària Iberoamericana atorga als millors perfils professionals de cada país iberoamericà una beca internacional per a realitzar un màster o una especialització en una universitat presencial o online.
 • Programa de beques del Banc Mundial. Ajudes per a realitzar pràctiques en una seus del BM a titulats universitaris matriculats en una formació de postgrau a temps complet.
 • Programa d'Intercanvi Universitari (PIU) d'universitats CINDA. S'ofereix a estudiants de postgrau l'oportunitat de realitzar intercanvis en universitats pertanyents a la xarxa CINDA a Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Espanya, Itàlia, Mèxic, Panamà, Perú, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela.

Recorda que també pots finançar la teva formació a través d'entitats bancàries. La majoria de centres tenen acords amb entitats bancàries que t'ajudaran a finançar el curs, amb millors condicions econòmiques que un crèdit convencional. Fixa't si ofereixen un mare de temps més ampli per pagar el crèdit o si permeten aplaçar la seva devolució fins a trobar feina.

Troba el teu màster o postgrau i informat' dels criteris per escollir bé.