Orientació Acadèmica

Ajudes, beques i programes de la Unió Europea

 • Existeixen beques, ajuts i programes que t'ajudaran a finançar els teus estudis a l'estranger. A continuació pots trobar els programes promoguts per la Unió Europea, beques i ajuts de diferents organismes i entitats, programes de doble titulació i beques per estudiar idiomes.

  beques estudiar a l'estranger

  Programes promoguts per la Unió Europea

  La Unió Europea ha posat en marxa una sèrie de programes comunitaris destinats a potenciar la mobilitat de l'estudiantat entre els diferents països de la Unió.

  El programa Erasmus+ ofereix oportunitats d'estudi, formació, experiència laboral o voluntariat a l'estranger, com també, oportunitats de col·laboració entre institucions d'educació, formació, joventut i esport.

  Dins el programa Erasmus+ es desenvolupen els següents programes:

  Educació escolar: ofereix als professionals dels ensenyaments de preescolar, primària i secundària oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge, amb l'objectiu d'ampliar i millorar el seu desenvolupament professional. Aquestes oportunitats estan dirigides tant al professorat com al personal no docent, per realitzar activitats de desenvolupament a l'estranger, d'ampliació de coneixements i aptituds.

  També s'ofereixen accions de cooperació entre centres escolars o altres organitzacions amb la finalitat de millorar el  nivell i la qualitat de l'ensenyament. Entre aquestes accions de cooperació hi ha la cooperació online entre centres escolars eTwinning.

  Formació professional: ofereix oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge per realitzar estudis i pràctiques a l'estranger a alumnat, professorat i personal que imparteix ensenyaments de Formació Professional Bàsica i Cicles Formatius de Grau Mitjà. A més, ajuda a les institucions de FP a crear Associacions Estratègiques amb altres organitzacions i empreses per poder establir relacions sòlides al món laboral.

  Les oportunitats per a l'alumnat de FP són poder realitzar pràctiques a l'estranger per augmentar l'ocupabilitat i millorar les seves expectatives laborals.

  Les oportunitats per al professorat i el personal no docent són realitzar activitats de desenvolupament professional de cara a millorar les seves competències, augmentar la capacitat de modernitzar les seves institucions i ampliar els seus coneixements de pràctiques, polítiques i sistemes.

  Educació superior: aquest programa ofereix oportunitats d'intercanvi a l'estudiantat de Cicles Formatius de Grau Superior,  de graus universitaris, de doctorat, professorat i institucions de tot el món. Les accions d'aquest programa són:
   
  • Oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge en estudis de: cicles formatius de grau superior, graus i màsters.
  • Oportunitats pel professorat i personal no docent de realitzar activitats de desenvolupament professional.
  • Cooperació entre institucions: associacions estratègiques, programes de màster conjunt.
  • Cooperació entre empreses: aliances pel coneixement.
  • Cooperació fora de l'UE: realització de projectes conjunts, projectes estructurals o oportunitats de mobilitat internacional.
  • Activitats Jean Monnet: aquestes activitats promouen l'ensenyament i la investigació, les xarxes de projectes de cooperació, les conferències i les publicacions en matèria d'estudis europeus.

  Educació de persones adultes: oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge al personal d'Educació de Persones Adultes, amb l'objectiu d'ampliar i millorar el seu desenvolupament professional, a més de possibilitar la col·laboració amb els seus homòlegs d'altres països. A través d'Associacions Estratègiques es recolza l'intercanvi de bones pràctiques i criteris d'innovació.

  Joventut: ofereix recolzament als i les joves en el camp de l'educació no formal i informal. Les accions de joventut són:

  • Mobilitat de les persones en l'àmbit de l'educació, la formació i la joventut: intercanvis juvenils, servei voluntari europeu, mobilitat dels treballadors i treballadores en l'àmbit de joventut.
  • Cooperació per a la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques: associacions estratègiques en l'àmbit de l'educació, la formació i la joventut.
  • Recolzament a les reformes polítiques: contactes entre joves i responsables de la presa de decisions en l'àmbit de la joventut.

  Beques per programes universitaris i post universitaris

  Existeixen diferents programes i convocatòries de beques per a estudiantat universitari i post universitari. Aquestes poden estar organitzades pels ministeris o altres institucions públiques, així com entitats privades, i estan destinades a l'estudiantat de qualsevol universitat. Alguns programes tenen un caire més genèric, però també existeixen programes i beques de mobilitat per determinats àmbits concrets: tecnològic, matemàtiques, ciències socials, salut, etc.

  A continuació pots trobar algunes d'aquestes beques i ajudes:
   
  • Beques MAEC-AECID: són beques que promou el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació a través de l'Agència de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Les beques estan destinades a estudiants/es estrangers/es que vulguin estudiar a Espanya i a l'estudiantat espanyol que vulgui estudiar o realitzar pràctiques en països receptors de l'ajuda oficial al desenvolupament. Es dirigeix a persones titulades universitàries i amb una experiència acadèmica coherent amb cada convocatòria, i s'atorguen després d'un exigent procés de selecció.
    
  • Beques Argo Global: beques destinades a persones que ja tinguin una titulació universitària i vulguin realitzar pràctiques en empreses d'Europa, Canadà, EUA i empreses espanyoles o multinacionals amb seu a Àsia o Oceania.
    
  • Beques Faro Global: beques per realitzar una experiència pràctica en empreses situades a Europa, Estats Units i Canadà i en empreses espanyoles o multinacionals d'Àsia i Oceania. Cal ser estudiant dels últims cursos de qualsevol titulació universitària espanyola.
    
  • Programa CINDA: és un programa del Centre Interuniversitari de Desenvolupament, que reuneix 30 de les més prestigioses universitats d'Amèrica Llatina i d'Europa, per afavorir la mobilitat entre el seu estudiantat. Per participar has de ser seleccionat o seleccionada i presentat o presentada per la teva universitat, si forma part d'aquest programa.
    
  • Programa Vulcanus: programa d'un any de durada per realitzar pràctiques en empreses en el Japó per a estudiants/es universitaris/es nacionals de la Unió Europea i que estiguin estudiant com a mínim el tercer any, en l'àmbit de l'enginyeria i les ciències.
    
  • Beques UNESCO: l'Agència de l'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i l'Esport organitza estades de curta durada perquè els/les beneficiaris/es s'especialitzin en un postgrau.
    
  • Beques del govern xinès: el Ministeri d'Educació de la República Popular de Xina convoca anualment beques per a l'estudiantat universitari o graduat o llicenciat per ampliar estudis de grau, màster, doctorat o recerca superior.
    
  • Beques del DAAD (Servei Alemany d'Intercanvi Acadèmic): convoca diferents tipus de beques per a estudiantat universitari, investigador i professorat a Alemanya.
    
  • Beques Fulbright: beques destinades a persones titulades superiors, persones amb doctorat, artistes i personal funcionari de determinats ministeris, per estudiar, investigar o ensenyar als Estats Units.
    
  • Beques La Caixa: l'Obra Social "La Caixa" convoca beques per estudiar postgraus a Espanya, Europa, Amèrica del Nord i Àsia-Pacífic. 
  • Beques Fundación Rafael del Pino: beques per a estudis de màster, doctorat o recerca postdoctoral en Universitats i Centres de recerca de primer nivell al món.
    
  • Fundación Ramón Areces: beques per a estudis a l'estranger relacionats amb les Ciències socials (postgrau) i les Ciències de la vida i la matèria (postdoctorat).
    
  • Beques Fundación Montemadrid: programa Eurobecas per facilitar pràctiques laborals en empreses europees a estudiantat i persones titulades de FP.
  • Beques Balsells (California-Catalonia Program): beques per realitzar estudis de postgrau i estades de recerca postdoctoral en l'àmbit de les enginyeries i les ciències en la University of Califòrnia, Irvine (UCI), i estudis de màster o de doctorat en la bioengenieria en la University of Colorit Boulder (UCB).
    
  • Beques Col·legis del Món Unit: beques per estudiar el Batxillerat Internacional en alguna escola de l'organització Col·legis del Món Unit.
  • Beques Santander: beques destinades a l'estudiantat de grau, professorat i personal investigador, especialment en països d'Iberoamèrica.
    

  Beques per a programes de doble titulació

  Les universitats també tenen els seus propis programes de mobilitat internacional, i convenis bilaterals amb diferents institucions. Són programes dirigits al seu propi estudiantat, per la qual cosa és necessari que t'informis en el departament de relacions internacionals de la teva universitat. Per exemple:

  Programes de mobilitat i intercanvi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  Servei de Relacions Internacionals de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

  Gràcies a la nova estructura de la formació europea, existeix la possibilitat de fer estudis de Doble Titulació. Aquests estudis permeten obtenir dues titulacions oficials en menys temps que si realitzessis els dos graus de manera independent, i et permet també obtenir la segona titulació en una universitat estrangera. El programa pot consistir a fer aproximadament 4 anys d'estudis a la universitat d'origen, i entre un any i mig i 2 anys a una altra universitat estrangera d'acolliment. Al final d'aquest procés obtindràs el títol oficial de les dues universitats, la qual cosa està molt valorada en un currículum.

  Beques per aprendre idiomes

  Anualment el Ministeri d'Educació i Formació Professional obre diverses convocatòries de beques i ajudes per aprendre idiomes a l'estranger o en territori espanyol:
   
  • Ajudes per participar en cursos d'immersió en llengua anglesa organitzats per la UIMP. Destinades a menors de 30 anys i beneficiaris/es d'una beca d'estudis del Ministeri d'Educació i Formació Professional.
    
  • Ajudes per a cursos d'immersió en llengua anglesa per a titulats i titulades del màster de professorat i mestres. Ajudes per a realitzar un curs intensiu d'una setmana de durada en alguna de les següents ciutats: Santander, A Coruña, Cuenca, Valencia, Sevilla i Pirineus.
    
  • Ajudes per al Programa d'Immersió Lingüística en colònies d'estiu en anglès: per a estudiants/es de primer o segon curs de l'ESO, de màxim 13 anys, que vulguin participar en unes colònies d'estiu de màxim dues setmanes en territori espanyol.

  Informa't de tots els estudis que pots fer a l'estranger, com també, de tots els tràmits per preparar la teva marxa.
Cursos relacionats