Orientació Acadèmica

Ajudes, beques i programes per estudiar a l'estranger

Si vols formar-te o desenvolupar-te professionalment com a docent a l'estranger, pots consultar les ajudes i beques que existeixen per a finançar la teva participació en programes d'estudi fora d'Espanya.

Existeix una gran varietat de beques i programes, que depenen de l'objectiu i nivell acadèmic dels destinataris als quals es dirigeix. A continuació pots trobar programes promoguts per la Unió Europea, beques i ajuts adreçats a estudiants universitaris i postuniversitaris oferits per diferents organismes per a estudiar a l'estranger, programes universitaris de doble titulació i beques per a estudiar idiomes fora i dintre d'Espanya.


beques estudiar a l'estranger

Programes promoguts per la Unió Europea

La Unió Europea ha posat en marxa una sèrie de programes comunitaris destinats a potenciar la mobilitat dels estudiants i professionals de l'àmbit docent entre els diferents països de la Unió.

El programa Erasmus+ ofereix oportunitats d'estudi, formació, experiència laboral o voluntariat a l'estranger, i també oportunitats de col·laboració entre institucions d'educació, formació, joventut i esport.

En el marc d'aquest programa europeu pots trobar diferents opcions en funció del nivell educatiu en el qual estiguis estudiant o exercint:

Educació escolar 

Aquest programa ofereix als professionals d'ensenyaments d'Infantil, Primària i Secundària oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge, amb l'objectiu d'ampliar i millorar el seu desenvolupament professional. Aquestes oportunitats s'adrecen tant al professorat com al personal no docent, per a realitzar activitats de desenvolupament a l'estranger, d'ampliació de coneixement i aptituds.

També s'ofereixen accions de cooperació entre centres escolars o altres organitzacions amb la finalitat de millorar el nivell i la qualitat de l'ensenyament. Entre aquestes accions de cooperació està la cooperació online entre centres escolars eTwinning.


Formació professional

Aquest programa ofereix oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge per a realitzar estudis i pràctiques a l'estranger a alumnes, professors i personal que imparteix ensenyaments de Formació Professional Bàsica i Cicles Formatius de Grau Mitjà. A més, ajuda a les institucions d'FP a crear associacions estratègiques amb altres organitzacions i empreses per a poder establir relacions sòlides en el món laboral.

Les oportunitats per l'alumnat d'FP comprenen la realització de pràctiques a l'estranger per a incrementar l'ocupabilitat, desenvolupar habilitats i competències i millorar les seves expectatives laborals. Mereixen una menció les beques Fundació Montemadrid, que promouen les pràctiques laborals a empreses europees dels estudiants i titulats d'FP, incloent l'alumnat amb necessitats de suport específiques.

Les oportunitats per al professorat i el personal no docent són realitzar activitats de desenvolupament professional de cara a millorar les seves competències, augmentar la capacitat de modernitzar les seves institucions i ampliar el seu coneixement de pràctiques, polítiques i sistemes.


Educació superior 
Aquest programa ofereix oportunitats d'intercanvi a estudiants de Cicles Formatius de Grau Superior, estudiants universitaris, estudiants de doctorat, professorat i institucions de tot el món. Les accions d'aquest programa són:
 • Oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge en estudis de: Cicles Formatius de Grau Superior, graus i màsters.
 • Oportunitats pel professorat i personal no docent de realitzar activitats de desenvolupament professional.
 • Cooperació entre institucions: associacions estratègiques, programes de màster conjunt Erasmus Mundus.
 • Cooperació entre empreses: aliances pel coneixement.
 • Cooperació fora de la UE: realització de projectes conjunts, projectes estructurals o oportunitats de mobilitat internacional.
 • Activitats Jean Monnet: aquestes activitats promouen l'ensenyament i la investigació, les xarxes de projectes de cooperació, les conferències i les publicacions en matèria d'estudis europeus.
Educació de persones adultes

Aquest programa ofereix oportunitats de mobilitat per a l'aprenentatge als professionals de l'Educació de Persones Adultes, amb l'objectiu d'ampliar i millorar el seu desenvolupament professional, a més de possibilitar la col·laboració amb els seus homòlegs d'altres països. A través d'Associacions Estratègiques es dóna suport a l'intercanvi de bones pràctiques i criteris d'innovació.

Altres beques per programes universitaris i postuniversitaris

Existeixen diferents programes i convocatòries de beques per a nivells universitaris i postuniversitaris, que poden estar organitzats tant per Administracions públiques com per entitats privades, Alguns programes tenen un caire més genèric, però també existeixen programes i beques de mobilitat per determinats àmbits concrets: tecnològic, matemàtiques, ciències socials, salut, etc.

A continuació pots trobar algunes d'aquestes beques i ajudes:

 • Beques MAEC-AECID. Aquestes beques són promogudes pel Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya i l'Agència de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Els destinataris són persones estrangeres que volen estudiar a Espanya i espanyols que volen estudiar o realitzar pràctiques en països pertanyents a l'acord. Poden sol·licitar aquesta beca aquelles persones majors d'edat espanyoles i estrangeres que comptin amb una titulació superior o una trajectòria reconeguda en determinades activitats. Excepcionalment, alguns programes permeten l'accés a estudiants universitaris d'últim curs.
 • Programa d'Intercanvi Universitari (PIU) d'universitats CINDA. Aquest programa ofereix a estudiants de pre i postgrau oportunitats de realitzar intercanvis en universitats adherides a la xarxa CINDA a l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, l'Equador, Espanya, Itàlia, Mèxic, Panamà, el Perú, República Dominicana, l'Uruguai i Veneçuela.
 • Beques Vulcanus. Els destinataris d'aquest programa són estudiants universitaris de la Unió Europea de la branca d'enginyeria o ciències que vulguin realitzar un any de pràctiques en empreses al Japó.
 • Beques del DAAD (Servei Alemany d'Intercanvi Acadèmic). Aquesta institució convoca diferents tipus de beques per a realitzar programes de formació a Alemanya. Compta amb beques per a estudiants universitaris, graduats, estudiants de màster i doctorat, investigadors i docents universitaris. A la seva web pots consultar el cercador de beques per a trobar la més adequada a la teva situació personal i a la teva àrea d'estudi.
 • Beques Fulbright. Aquest programa s'adreça a persones amb titulació superior, estudis artístics o doctorat, i personal funcionari de determinats Ministeris, per a estudiar, investigar o impartir docència als Estats Units.
 • Beques La Caixa. L'Obra Social "La Caixa" convoca beques per cursar estudis de postgrau a Europa, Amèrica del Nord i la zona d'Àsia-Pacífic.
 • Beques Fundació Rafael del Pino. El principal objectiu d'aquestes beques és promoure els estudis en centres de recerca de prestigi. Els destinataris són estudiants de postgrau i es concedeixen a aquelles persones que comptin amb un expedient amb nota alta.
 • Beques Fundació Ramón Areces. Aquest programa ofereix ajuts per cursar estudis de postgrau a l'estranger relacionats amb les Ciències Socials i estudis postdoctorals de l'àmbit de ciències de la vida i la matèria.
 • Beques Balsells (California-Catalonia Program). Són ajuts per realitzar estudis de postgrau i estades de recerca postdoctoral en l'àmbit de les enginyeries i les ciències a la University of California, Irvine (UCI).
 • Beques Fundació Carolina. Aquesta fundació promou beques d'estudis per a estudiants de postgrau i doctorat, així com estades i mobilitat per a doctorats i docents a Amèrica Llatina.
 • Beques Santander. Aquest programa s'adreça als estudiants de grau, professorat i personal investigador, especialment a països d'Iberoamèrica.
 • Programa Internacional de Beques Fundació Iberdrola. Aquests ajuts promouen els estudis de màster a Regne Unit o els Estats Units en l'àmbit de les energies renovables i el medi ambient.
 • Programa Salvador de Madariaga. Ofereix ajuda als estudiants de doctorat que desitgen realitzar una estada a l'Institut Universitari Europeu de Florència (IUE) mentre realitzen la seva tesi doctoral. Aquestes beques estan orientades a àrees específiques, sent els destinataris persones titulades en matèries jurídiques, econòmic-empresarials, polític-sociològiques o d'humanitats. A més, el coneixement d'anglès de nivell C1 és requisit indispensable per a l'accés a aquestes ajudes.

Pel que fa a l'etapa de Batxillerat, convé fer referència a les beques Col·legis del Món de l'IB, que faciliten la realització del Batxillerat Internacional a algun dels centres de l'organització.

Beques per a programes de doble titulació

Gràcies a la nova estructura de la formació europea, existeix la possibilitat de cursar estudis superiors de doble titulació. Si la universitat en la qual realitzes aquests estudis compta amb un conveni amb una universitat estrangera, podràs optar a obtenir el segon títol expedit per la universitat estrangera. Aquesta titulació aportarà un valor afegit al teu currículum.

Són programes de mobilitat internacional propis de les universitats que estableixen convenis bilaterals amb diferents institucions estrangeres. Aquests programes es dirigeixen als estudiants d'aquests centres universitaris. Per a trobar informació detallada sobre les característiques de cada programa i dels ajuts que puguin oferir, pots consultar el departament de relacions internacionals de la universitat en la qual realitzes o vols realitzar els estudis. Per exemple:


 Generalment el programa consisteix a completar quatre cursos a la universitat d'origen, i entre un i dos anys a una altra universitat estrangera d'acolliment. Al final d'aquest procés obtindràs el títol oficial de les dues universitats. En qualsevol cas, cal que consultis detalladament el programa que t'interessi.

Beques per aprendre idiomes

Aprendre idiomes et pot ajudar a augmentar les teves possibilitats d'inserció laboral. Encara que altres programes d'estudis realitzats a l'estranger et permetran millorar les teves competències lingüístiques, també existeixen algunes beques convocades per organismes públics orientades específicament a finançar estades per a l'aprenentatge de llengües. Alguns exemples són:

 • Ajuts per a estudiar idiomes de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya. Aquest organisme concedeix ajuts per cursar estudis de llengües i per realitzar proves de diferents nivells.
 • Beques i ajudes del Ministeri d'Educació i Formació Professional. Aquesta institució realitza diferents convocatòries per a aprendre idiomes en programes d'immersió lingüística en territori espanyol, per a estudiants des de sisè de primària fins a estudiants de màster o cursos d'educació postobligatòria.
 • Beques de la resta de Comunitats Autònomes. Algunes Administracions autonòmiques, com la Xunta de Galícia, convoquen beques per a ajudar als estudiants que volen millorar el seu nivell d'idiomes. Pots consultar les pàgines web de cada Comunitat per a trobar la informació relativa a les convocatòries disponibles.
 • Beques convocades per Governs estrangers. Alguns països, com Alemanya o la Xina, convoquen beques per a finançar estudis d'idiomes a persones estrangeres. Pots consultar les seves pàgines oficials per a estar al corrent de les convocatòries.

Informa't de tots els estudis que pots fer a l'estranger, com també, de tots els tràmits per preparar la teva marxa.