Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

L'orientació, el procés previ a la selectivitat

Article d'opinió


  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Neus Bosch i Mª Cristina Caldas. Orientadores d'Educaweb
Arriba la selectivitat i amb ella el neguit que suposa preparar-se una prova de tal magnitud, però el més important és mantenir la calma i que els nervis no et superin, això serà clau per al bon resultat.

Per començar cal partir de la idea que la prova d’accés a la universitat (PAU) és la darrera porta que hem d’obrir per accedir a la universitat i que a la vegada serveix per confirmar que durant el Batxillerat hem aconseguit els objectius necessaris per després poder portar a terme uns estudis universitaris. Què vol dir això? Doncs que un bon Batxillerat significa tenir més possibilitats d’aprovar la selectivitat amb més o menys nota.

La gran majoria dels joves veuen la selectivitat com una tasca difícil de superar, però les dades demostren que més del 80% dels estudiants l’aproven cada any.

Per tant, la major problemàtica de les proves d’accés a la universitat no recau en la seva superació, sinó en la tensió i la inseguretat que provoca en els joves. Aquest neguit està causat moltes vegades per un treball poc acurat durant el Batxillerat. I és que cal, des d’un primer moment, fer balanç i prioritzar allò que realment és important i que afectarà a la nota de tall. És en aquest punt on cal insistir en el pes de la nota final de la selectivitat recau, principalment, en el Batxillerat, ja que suposa un 60% d’aquesta nota, i això vol dir que com més bona nota aconseguim amb més tranquil•litat podrem presentar-nos a la selectivitat. L’èxit del Batxillerat, no només recau en l’esforç, sinó també en la correcta elecció de la modalitat.

L’orientació acadèmica i professional és una eina essencial per donar suport tant als joves com als adults en el seu procés de tria. Aquesta orientació ajuda a la persona a anar construint el seu propi camí, de manera autònoma i segura i, per tant, també a escollir amb el suport de l’orientador aquelles assignatures més adients per examinar-se a la fase específica i accedir amb més facilitat i més coneixements a la titulació que es desitja.

En aquest sentit l’orientació ha de començar molt abans de la tria de les matèries per a la fase específica de la selectivitat, per tal de no trobar després joves que han escollit erròniament la modalitat de Batxillerat i que quan se n’adonen ja no tenen temps de reaccionar. Basant-nos en la nostra experiència com a orientadores acadèmiques i professionals, podem afirmar que hi ha molts nois i noies que no fan un bon procés de presa de decisions i que en el moment culminant de la selectivitat no són capaços d’escollir i se senten desanimats, estressats i amb poques opcions d’accedir als estudis que desitgen.

La tria del Batxillerat ve condicionada per l’objectiu final: pels estudis superior als que es vol optar. Per això, és molt important conèixer les matèries que es realitzen a cada modalitat i, si cal, fer un canvi de centre amb el propòsit de trobar aquell on es cursin les assignatures més adequades serveixen per aconseguir millorar la nota a la fase específica de la selectivitat. Això ens porta a fer un exercici de recerca d’informació mirant les taules de ponderacions de l’any en que tocarà fer la selectivitat.

Abans però, per saber quin Batxillerat triar s’ha de definir quins estudis es volen cursar després. Per poder decidir-ho cal, per una banda, reflexionar sobre tots els aspectes personals com són els interessos, les habilitats i competències, la personalitat i els valors. I per altra banda, també cal informar-se àmpliament sobre l’oferta acadèmica existent i sobre el mercat de treball. Conèixer al detall les diferents professions, la feina que fa cadascun d’aquests professionals i també el perfil que encaixa amb cada professió.

Fer aquesta reflexió abans d’iniciar el Batxillerat ens ajudarà a fer un bon Batxillerat. Tenir un objectiu clar i, saber on vols arribar i la dificultat que pot suposar assolir-lo ajuda a aconseguir una bona nota mitjana del batxillerat, poder-se presentar a les assignatures que millor ponderen a la selectivitat per a pujar nota i entrar a la carrera que es vol i a la universitat desitjada. Aquesta és la millor forma d’evitar sorpreses a la PAU. La selectivitat no és res més que el reflex del que s’ha treballat al Batxillerat. Un bon batxillerat vol dir una bona selectivitat.

Tot i que acabem de dir que per tenir èxit a la selectivitat cal haver fet un bon Batxillerat, és important també preparar la prova per aconseguir la millor nota possible. A continuació podeu trobar un seguit de consells que ja podeu començar a posar en pràctica:
  • Fes-te un horari on puguis veure el temps que dedicaràs a cada assignatura i compleix-lo!
  • Intenta fer exercicis com els que et trobaràs a l’examen per anar practicant.
  • Estudia en un espai ben il·luminat, que et permeti concentrar-te, i sense sorolls o altres coses que et puguin distreure.
  • Dorm cada dia, com a mínim, 8h per poder estar descansat i despert, el son neteja la memòria a curt termini i deixa espai lliure per a més informació.
  • Cuida la teva alimentació, ha de ser equilibrada i sana per garantir un estat òptim de treball. Alguns aliments et poden ajudar a relaxar-te, estar més atent, ajudar a la teva memòria.
Deixa el teu comentari