Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Treballs de temporada

Els treballs de temporada acostumen a estar vinculats a períodes vacacionals o èpoques de l'any en les quals s'incrementa l'activitat en alguns sectors, com per exemple, el Nadal per al sector comercial o els períodes de recol·lecció en l'agricultura.

Aquest tipus d'ocupació té una durada determinada, ja que respon a les necessitats puntuals de personal que tenen una empresa durant una moment específic.

Els treballs temporals són una oportunitat excel·lent per iniciar-se en el mercat laboral o començar en una empresa i aconseguir posteriorment un contracte indefinit. A més, permeten millorar el teu currículum perquè obren la ment a noves experiències, possibiliten conèixer de prop el mercat laboral, milloren la xarxa de contactes, potencien les competències transversals i permeten guanyar fluïdesa amb els idiomes i amb les relacions interpersonals.

Tota aquesta experiència és de gran utilitat per a la teva carrera professional, perquè s'adquireixen una sèrie competències que podran ser transferides a futurs treballs. Coneix a continuació els diferents treballs de temporada que pots exercir i troba el que millor s'adapta a les teves necessitats.

Treballs temporals a l'estiu

En períodes vacacionals, moltes persones, sobretot estudiants, aprofiten per buscar un treball. A l'estiu és quan més augmenten les ofertes d'ocupació temporal, especialment en el sector serveis, a causa de la gran afluència de turistes.

Existeixen molts tipus de treballs d'estiu, alguns dels més destacats són:
 

Oci educatiu

Al llarg de les vacances d'estiu, moltes institucions organitzen activitats per a infants i joves en les quals es requereix personal amb el títol de monitor d'oci i temps lliure per organitzar i dinamitzar les activitats i els grups.
 

Hostaleria i restauració

En les zones turístiques existeix una àmplia oferta de treballs relacionats amb l'hostaleria. Per exemple, pots treballar com a cambrer o ajudant de cuina en bars, restaurants o hotels.
 

Turisme

L'ocupació vinculada al turisme sol ser el més dinàmic durant l'estiu. Existeixen diferents treballs que pots exercir en aquest sector, com per exemple, guia turístic, acompanyant turístic, assistent del servei de de habitacions, repartidor de publicitathoste, etc.

També pots treballar a bord d'un creuer. Els llocs de treball són múltiples, però has de tenir en compte que necessitaràs obtenir el certificat de Formació Bàsica en Seguretat Marítima (STCW) i tenir un bon nivell d'anglès.
 

Socorrisme

La demanda de socorristes a l'estiu augmenta a causa de l'afluència de gent en piscines, platges, parcs aquàtics i instal·lacions esportives. Si vols treballar de socorrista, hauràs de disposar del títol de Tècnic Esportiu en Salvament i Socorrisme.
 

Agricultura

Algunes empreses del sector agrícola contracten treballadors per realitzar activitats agràries, com sembrar i collir els fruits, llavors o hortalisses del camp, durant uns mesos.
 

Festivals i esdeveniments

Durant aquesta època d'any s'organitzen nombrosos festivals i concerts en els quals es necessita personal de tota mena, des d'organitzadors d'esdeveniments i fotògrafs fins a vigilants de seguretat i cambrers.
 

Classes particulars i cura d'infants

La conciliació familiar i laboral pot ser complicada durant les vacances escolars. Per això, moltes famílies busquen persones que facin de mainaders en moments determinats del dia o realitzin classes particulars sobre aquells aspectes que l'infant necessiti reforçar.
 

Botigues, grans magatzems i supermercats

A l'estiu, així com en els períodes de rebaixes i els caps de setmana, els supermercats, les botigues i els grans magatzems tendeixen a contractar dependents i reposadors per cobrir aquest augment de treball.
 

Fàbriques, indústries i magatzems

Tenint en compte el període vacacional en els mesos d'estiu, algunes empreses necessiten contractar professionals, com per exemple mossos de magatzem, per arribar als objectius previstos.

Treballs temporals a l'hivern

També pots trobar treballs de temporada a l'hivern. En aquest cas, els llocs de treball estaran més relacionats amb el sector comercial o activitats esportives. Alguns exemples són:
 

Botigues, grans magatzems i supermercats

A l'hivern es duen a terme diferents campanyes comercials, com Black Friday, Nadal o rebaixes, en la qual se solen contractar dependents de vendes i personal d'atenció al client.
 

Oci educatiu

Durant les vacances escolars d'hivern, alguns centres i associacions organitzen activitats d'oci i temps lliure per a infants i joves i necessiten monitors que s'encarreguin de conduir i coordinar les diferents activitats.

Recorda que per accedir a algunes ocupacions de monitor lleure infantil i juvenil serà necessari que la titulació que obtinguis estigui homologada per la comunitat autònoma corresponent.
 

Estacions d'esquí

En aquesta època de l'any, les estacions d'esquí atreuen a un gran volum de persones que desitgen practicar esports d'hivern com l'esquí o el surf de neu. Si t'interessa aquest àmbit, pots treballar com a monitor esportiu en estacions d'esquí. Per a això, hauràs d'estar en possessió d'algun d'aquests tres títols: Tècnic Esportiu en Esquí Alpí, Tècnic Esportiu en Esquí de Fons o Tècnic Esportiu en Surf de Neu.
 

Hostaleria i restauració

També pots treballar com a cambrer o ajudant de cuina en restaurants, bars o hotels. En algunes ocasions, les empreses poden sol·licitar dominar un determinat idioma i tenir facilitat per tractar amb els clients.


Recorda que per trobar un treball estacional és important que busquis en els diferents canals de recerca de feina, com també, adaptar el currículum i la carta de presentació a la mena de treball que estàs buscant.

Treballs temporals a l'estranger

Una altra opció de treball temporal és treballar a l'estranger, ja sigui per un període vacacional, a l'estiu, o per un període més llarg de temps com un curs escolar.

Les oportunitats d'ocupació en altres països et poden servir, a més de millorar el nivell d'idiomes, per potenciar les teves competències transversals com la capacitat de treballar en equip, la flexibilitat i adaptació al canvi i la proactivitat. Encara que l'experiència professional no tingui res a veure amb el sector professional en el qual desitges treballar en un futur, el desenvolupament d'aquestes competències et serà de gran ajuda per al teu projecte de vida i professional.

Si vols aprofitar l'experiència internacional, pots fer un treball que no sigui a jornada completa per a així poder compaginar el treball amb classes de l'idioma, coneixement del país i experiències d'oci i culturals.

Els treballs temporals més comuns que es realitzen a l'estranger requereixen poca experiència professional prèvia i no exigeixen una titulació concreta. Alguns exemples són:

  • Treballar d'au pair. Un o una au pair és una persona que viatja a un país estranger per ajudar a una família en la cura dels fills i, a canvi, la família amfitriona proporciona un sou setmanal, allotjament i menjar gratuïts.
  • Treballar en el sector agrícola. Pots treballar en el camp sembrant i collint fruites o ajudant en granges, per exemple. 
  • Treballar en el sector del turisme. Existeixen diferents llocs d'ocupació en hotels, restaurants o parcs temàtics que poden necessitar treballadors amb coneixements en altres idiomes. 
Si busques un nivell major d'especialització, et recomanem que t'informis sobre els treballs en pràctiques o treballs per a un període major de temps que requereixen una major qualificació.

Pots trobar ocupació a través d'agències especialitzades en treball a l'estranger, però també existeix la possibilitat de fer-lo per lliure, ja sigui a través dels portals de feina dels diferents països, o a través del portal EURES, especialitzat en la mobilitat professional a Europa.