Orientació Laboral

Canals per buscar feina

Durant la cerca de feina, el teu objectiu és posar-te en contacte amb les empreses i convèncer-les de que ets el candidat perfecte.

Has de tenir en compte que les empreses cobreixen la majoria de les seves vacants a través del boca a boca i d'autocandidatures, i que només recorren a intermediaris o a anuncis quan no ho troben a través dels altres canals. Per això és important que treballis la teva xarxa de contactes (networking).

Les ofertes públiques (en diaris, llocs web, agències de col·locació, etc.) reben un gran nombre de respostes, per la qual cosa la competència entre els candidats és major.

Els diferents canals pels que pots buscar feina són:
 

Autocandidatura

Aquesta tècnica consisteix a presentar-te, personalment, per telèfon o enviant un currículum vitae i carta de presentació, a l'empresa que t'interessi sense respondre a cap oferta de feina publicada prèviament. El principal avantatge que tu esculls el moment i evites possibles rivals en el procés de selecció.

Si optes per aquest canal, és important que t'informis bé sobre l'empresa i la seva activitat econòmica; que dissenyis un bon currículum, una bona carta de presentació i et preparis correctament per a l'entrevista.

El primer pas perquè la autocandidatura sigui un èxit és captar l'atenció de la persona a la qual et dirigeixis, destacant el que més t'interessa de l'empresa o dels seus serveis o productes. A continuació, presenta't com la persona amb la formació o l'experiència que necessita l'empresa.

Si et convoquen per a una entrevista personal és aconsellable portar amb tu el currículum i la carta de presentació i, si és necessari, una sèrie de documents denominats portafoli personal, que inclou títols, certificats, cartes de recomanació, etc.

Treballa també la teva marca personal, ja que a part de l'informació que aportis sobre tu a l'empresa, si els hi interesses, ells s'informaran sobre tu, i tot allò que trobin pot anar al teu favor o en contra teva.

Xarxa de contactes

La majoria d'empreses troben als seus nous empleats entre les seves xarxes de contactes. La majoria dels llocs vacants no s'anuncien i per tant, el mercat de treball invisible és bastant gran. Hi ha xarxes socials per a la recerca de feina que et poden ajudar a augmentar la teva xarxa de contactes i a trobar contactes útils pel teu procés de recerca de feina

A més d'estar a Internet, preguntar a familiars i amics; parla amb ells sobre la teva intenció de buscar feina i pregunta si en els seu entorns de treball estan buscant a algú per treballar. Les empreses solen apreciar el fet de sentir que existeix un candidat adequat (és a dir, tu) de boca d'una persona que et coneix i et recomana.

Un dels instruments que et pot resultar molt útil és tenir una agenda que inclogui aquells contactes que puguin oferir-te informació sobre oportunitats professionals. Aquest és un treball sistemàtic que és necessari realitzar meticulosament i que es va ampliant al llarg del teu desenvolupament professional. L'objectiu d'aquesta agenda ha de ser el de conservar i actualitzar possibles contactes de treball. Les dades bàsiques que s'hi han d'incloure són: noms de persones, entitats i/o empreses, telèfons, correu electrònic, adreça postal, càrrec dins de l'organització.
 

Agències de col·locació

Les agències de col·locació, públiques o privades, donen a conèixer les ofertes d'ocupació que reben de les empreses, i recullen els CV de persones que busquen feina i els envien a les empreses que hi puguin estar interessades, o bé els guarden en la seva base de dades fins que sorgeix alguna vacant.

Poden ajudar-te també amb la redacció del teu CV, la preparació d'entrevistes, etc.

Pots inscriure't en qualsevol moment, fins i tot si en aquest moment no disposen de cap oferta d'ocupació que encaixi amb el teu perfil.

Algunes agències contracten directament al personal que després envien a treballar a les empreses, és el que es diu empreses de treball temporal.

De forma similar a les agències de col·locació, les oficines d'ocupació i els serveis públics recullen ofertes de les empreses i envien el CV dels interessats en els anuncis i de les persones que tenen en la seva base de dades. En els centres d'ocupació també poden oferir serveis d'orientació, informació i assessorament.

No obstant això, tingues en compte que en les oficines d'ocupació hi ha moltes menys oportunitats, ja que la majoria de les empreses van en primer lloc a agències o a borses de treball online.

Anuncis

Les principals fonts d'anuncis de treball són:
  • Premsa: diaris i revistes
  • Pàgines web d'ocupació i eines de cerca d'ocupació online
  • Pàgines web d'associacions professionals
  • Pàgines web d'empreses
Tingues en compte que en un anunci fiable ha d'aparèixer la descripció del treball, el nom i l'adreça de l'emprea, i el nom i el número de contacte i/o adreça de la persona responsable (o departament).

Desconfia dels anuncis que ofereixen un salari molt elevat per poques hores de feina o que ofereixen un lloc excel·lent i només indiquen un número de telèfon mòbil. La majoria de les ofertes de treball fiables no oculten el contingut real de la feina. En general, quanta més informació ofereixin, millor.

Algunes pàgines web que anuncien llocs vacants permeten també publicar els teus propis anuncis, de forma gratuïta o pagant una petita quota.

On puc buscar feina?Informa't sobre com fer un bon CV, una bona carta de presentació i com et pots preparar bé l'entrevista de feina per poder trobar feina.