Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Com trobar feina el 2023

Reportatge

Aquest any que comença t'oferim alguns consells d'experts en processos de selecció que et poden ajudar a aconseguir una ocupació o trobar-ne una de nova. No te'ls perdis!

  • 24/01/2023
  • Temps de lectura 9 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Mayra Bosada. Redacció d’Educaweb
Si un dels teus propòsits d'any nou és aconseguir la teva primera feina, trobar-ne una perquè ets a l'atur, o canviar-te de lloc per fer un gir professional a la teva carrera, no oblidis que la cerca de feina implica esforç i dedicació.
 
Per ajudar-te amb la tasca de trobar una ocupació, a Educaweb hem consultat experts en processos de selecció de recursos humans, que ofereixen alguns consells que et poden ajudar a aconseguir la feina que desitges aquest 2023. No te'ls perdis!
 

Prepara't per a la cerca d'ocupació

Abans d'emprendre la cerca de feina, els experts en processos de selecció recomanen el següent:
 

1. Tingues clar l'objectiu professional i la feina que desitges

Abans de buscar ocupació és clau que defineixis el teu objectiu professional i que tinguis clar el tipus de feina que desitges aconseguir. Per fer-ho, cal que facis un exercici d'autoconeixement, analitzis les teves fortaleses professionals o quins aspectes hauries de millorar, segons els experts als quals hem consultat.
 
També has de conèixer el mercat laboral, les empreses del sector en el qual t'interessa treballar, etc. "És essencial estar informat de les tendències del mercat, els perfils més demandats, les companyies amb bona reputació i, sobretot, saber què vols i on vols ser", afirma Sara Álvarez, directora d'adquisició de talent del Grup Adecco.
 

2. Prepara el teu currículum o actualitza'l

Tenir un curriculum vitae actualitzat que resumeixi les teves experiències formatives i laborals, així com també les teves habilitats, és imprescindible de cara a buscar una ocupació. A més, és important que tinguis en compte que hauràs d'adaptar el currículum per a cada oferta de feina a la qual optis.
 
Per tant, t'has d'esforçar perquè el currículum presenti la teva formació, experiència i competències clau, però també ha de respondre a les demandes que es plantegen a cada oferta laboral. "Si tens un perfil multidisciplinari, adapta el currículum a la disciplina o a les disciplines que siguin rellevants", aconsella Zulima Cuadros, responsable d'Estratègia de Candidat a ManpowerGroup.
 
I per captar l'atenció dels reclutadors, és fonamental que el currículum "sigui fàcil de llegir i que s'ajusti a les necessitats de la feina" a la qual vulguis optar, afegeix Tomás, CEO d'Infoempleo.
 
Així mateix, si el teu perfil professional està molt relacionat amb aspectes creatius, com ara el disseny gràfic, la producció audiovisual o la fotografia, també pots crear un portafolis dels teus projectes; o bé preparar el teu currículum en un format més original, com, per exemple, un vídeo currículum, una campanya publicitària o un còmic.
 

3. Crea el teu perfil professional als portals d'ocupació o a les xarxes socials professionals

Preparar la cerca de feina implica publicar el currículum i crear el perfil professional als portals principals o a les borses de treball, a les aplicacions i a les xarxes socials per buscar feina, coincideixen els experts. Així mateix, és rellevant estar pendent de les novetats que sorgeixin en aquests canals quant a ofertes laborals del teu interès.
 
Treballar bé el teu perfil tant al currículum com als portals d'ocupació "augmentarà les possibilitats d'aconseguir aquesta desitjada nova oportunitat laboral", assegura Álvarez, experta en selecció de personal del Grup Adecco.
 

4. Cuida la teva "marca" professional i personal a les xarxes socials

A l'hora de preparar la cerca de feina du a terme accions per cuidar la teva marca professional i personal a les xarxes socials. Cal "treballar les publicacions, els continguts que comparteixes, les recomanacions. És bo ser constant per aquesta via, ja que hi ha un ventall d'oportunitats en aquestes", afegeix Álvarez, directora d'adquisició de talent del Grup Adecco.
 
A més de cuidar el teu perfil a les xarxes socials professionals, també ho has de fer a les personals, per assegurar-te de "tenir una empremta digital compatible amb les teves aspiracions de carrera", apunta Zulima Cuadros, de ManpowerGroup.
 

5. Crea una xarxa de contactes, amplia-la i cuida-la

networking

Establir una xarxa de contactes i cuidar-la dia a dia tant presencialment com de manera virtual a les xarxes socials és clau a l'hora de preparar la cerca de feina, coincideixen els experts als quals hem consultat.
 
Recorda que els canals per buscar feina més convencionals (portals d'ocupació, webs i xarxes socials de les pròpies empreses) no són els únics a través dels quals pots accedir a una oportunitat professional, ja que n'hi ha moltes que no s'arriben a publicar. "Cuidar la xarxa de contactes i ser actius amb el treball en xarxa és una altra manera d'accedir a un procés de selecció", assegura Zulima Cuadros, experta de ManpowerGroup.
 
Per ampliar la xarxa de contactes professionals és recomanable assistir a esdeveniments de treballs en xarxa. "Tant és a què et dediquis. Contacta amb els grups d'interès del teu sector a través de les xarxes socials, les associacions, els fòrums, els col·legis oficials… Participa en les activitats amb les quals puguis créixer professionalment", aconsella Teresa Tomás, CEO del portal d'Infoempleo.
 

6. Mantingues-te al dia al teu sector i en l'àmbit digital

Has de tenir en compte que el teu perfil professional serà més atractiu per a les empreses si estàs ben format. A més, per competir per un lloc de treball és essencial "estudiar i preparar-se", així com també millorar el nivell d'idiomes, afegeix Tomás, CEO d'Infoempleo.
 
"Un curs d'especialista, una formació de postgrau o un màster et poden ajudar a actualitzar coneixements al teu sector, i participar en programes de capacitació o cursos en línia et pot servir per aprendre eines digitals noves que s'estiguin fent servir ja o que seran necessàries en el futur per desenvolupar la teva activitat", explica Tomás, en declaracions a Educaweb.
 
Això sí, no oblidis "actualitzar el currículum amb totes les habilitats noves i coneixements que adquireixis", i incloure-ho a totes les pàgines web, aplicacions o xarxes socials de cerca d'ocupació a les quals l'hagis pujat, afegeix Tomás.
 

Recomanacions per aconseguir una entrevista de feina

Si ja t'has preparat per a la cerca d'ocupació, el següent pas és posar fil a l'agulla per aconseguir una entrevista de feina. Per aconseguir-ho, els experts als quals hem consultat coincideixen en el fet que és fonamental dur a terme les accions següents:
 

1. Investiga i segueix les empreses on t'agradaria treballar

Investigar les empreses on t'interessi treballar i seguir-les a les xarxes socials et permetrà estar informat per si sorgeixen ofertes de feina que siguin interessants per a tu. "És important demanar referències, llegir sobre les companyies, seguir-les a les xarxes socials i conèixer la seva missió i visió", aconsella Sara Álvarez, experta del Grup Adecco, qui també recomana "posar alertes de les empreses objectiu o de les posicions a les quals aspires" als portals d'ocupació.
 

2. Adapta el currículum per a cada oferta de feina a la qual vulguis optar

Actualizar el currículum

Llegir bé les ofertes de feina que t'interessin i adequar el teu perfil o el currículum a aquestes
és fonamental per aconseguir una entrevista de feina.
 
"Cada currículum ha de ser adaptat a la vacant a la qual aspires i no ser universal per a totes les posicions. També és important estar atents al mòbil o al correu, ja que els reclutadors segurament es posaran en contacte amb tu per aquestes vies", afegeix Álvarez, experta del Grup Adecco.
 

3. Sigues proactiu i aposta per les autocandidatures

Cal ser proactiu en la cerca de feina i apostar per les autocandidatures per aconseguir una entrevista, aconsellen els experts als quals hem consultat. "Busca oportunitats d'ocupació a les empreses que t'interessin, fins i tot, si no tenen vacants publicades en aquell moment. Moltes companyies valoren els candidats que demostren interès per treballar-hi", assegura Teresa Tomás, CEO d'Infoempleo.
 
Així mateix, l'experta recomana que el correu o la carta de presentació que enviïs per a la teva autocandidatura sigui concís i s'enfoqui en el fet que les teves habilitats, formació i experiència s'adeqüen a aquell lloc al qual optes.
 

4. Recorre als contactes per aconseguir una entrevista

Una de les vies habituals per aconseguir una entrevista és a través de la pròpia xarxa de contactes que hagis aconseguit al teu sector, segons Tomás. "Interessa't per la formació, les activitats i els esdeveniments que es convoquin a la teva àrea professional. Podràs contactar amb altres professionals amb interessos semblants als teus, que et poden obrir portes de feina", aconsella.
 
Si desitges aprofundir en el tema de com trobar feina a través dels contactes, no et perdis aquest reportatge. Així mateix, consulta la secció d'Orientació laboral d'Educaweb.
 

Ja has aconseguit una entrevista! Com preparar-te i afrontar-la

Entrevista de trabajo

No hi ha cap fórmula que garanteixi l'èxit en una entrevista de feina
, coincideixen els experts. "Aconseguir l'ocupació desitjada depèn de molts factors. No només que la teva formació, experiència, habilitats i actitud encaixin amb allò que busquen, també d'altres factors externs, com el fet que no hi hagi candidats millors, que connectis bé amb el reclutador a l'entrevista", explica Tomás, CEO d'Infoempleo.
 
No obstant això, hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte per anar preparat a una entrevista de feina i tenir més garanties d'èxit…
 

Abans de l'entrevista, informa't a fons sobre l'empresa contractant

Cal "aprofundir tot el possible en la investigació que ja has d'haver iniciat, tant sobre l'empresa (estructura, prioritats de negoci, mercats en els quals és present…), com sobre el lloc (responsabilitats, equip i línia de report, condicions, etc.) i analitzar quin paper pots jugar per contribuir als objectius de la companyia si accedeixes al càrrec", explica Zulima Cuadros, responsable d'Estratègia de Candidat a ManpowerGroup.
 
Per part seva, Teresa Tomás, CEO d'Infoempleo, assenyala que investigar sobre l'empresa i el lloc al qual vas optar abans de presentar-te a l'entrevista t'ajudarà a saber com encaixes amb la cultura de la companyia i amb la feina que faràs. A més, "si durant l'entrevista fas alguna pregunta rellevant, demostraràs a l'entrevistador que has ‘fet els deures', t'has informat i estàs interessat en el lloc i en l'empresa", explica Tomás.
 

Assaja les respostes a les possibles preguntes i planteja les que desitgis fer

Assajar diferents respostes a les preguntes potencials d'una entrevista de feina t'ajudarà a respondre amb més confiança quan te la formulin realment. Has de tenir clars els missatges que vols comunicar, "però sense memoritzar aquestes respostes paraula per paraula, perquè no sonarà natural i sincer i, a més, corres el risc de bloquejar-te", aconsella Cuadros, experta de ManpowerGroup.
 
Així mateix, és recomanable que preparis algunes preguntes que t'ajudin "a traslladar interès i, alhora, aconseguir informació per saber si el lloc és exactament el que cerques", afegeix l'experta.
 
En aquest contingut d'orientació d'Educaweb trobaràs algunes de les preguntes més habituals que els ocupadors plantegen a les entrevistes de feina i alguns consells per respondre-les adequadament.
 

Afronta l'entrevista laboral amb una actitud positiva

A l'hora d'afrontar l'entrevista, els experts recomanen ser puntual, cuidar l'aparença i fer que aquesta sigui conforme al lloc al qual optes, mostrar una actitud cordial i positiva, emprar un llenguatge professional adequat, i cuidar la teva postura i el llenguatge no verbal.
 
No oblidis que l'entrevista és "una oportunitat per mostrar qui ets i què pots aportar a l'empresa. Per tant, t'aconsellem que siguis autèntic i mostris la teva personalitat, això sí, essent respectuós i professional en tot moment", recomana Teresa Tomás, CEO d'Infoempleo.
 
Ara bé, al final de l'entrevista és indispensable que preguntis quins són els passos següents del procés de selecció i com pots mantenir-te informat. Els experts també aconsellen enviar un correu electrònic o una carta d'agraïment als ocupadors, perquè això pot ajudar a destacar el teu interès pel lloc i que l'entrevistador es recordi de tu.
 
Vols aprofundir en el tema de com actuar a l'entrevista de feina? Et convidem a consultar aquesta secció d'orientació laboral sobre les claus per afrontar-la amb èxit. A més, en el següent vídeo d'Educaweb hi trobaràs més informació.

I, si necessites saber com abordar una videoentrevista de feina, en aquest reportatge trobaràs les claus.
Deixa el teu comentari