Preguntes freqüents

Consulta les respostes a les preguntes més habituals realitzades a l’equip d’orientadors i orientadores d’Educaweb

Totes les vies d'accés a la universitat

Com puc accedir a una carrera universitària?

Independentment dels estudis que hagis realitzat i de la teva edat, tens diferents vies per a cursar estudis universitaris:

1. Has estudiat Batxillerat? En aquest cas hauràs de fer la selectivitat i, si l'aproves, podràs accedir a la carrera que et permeti la teva nota d'admissió.

2. En cas que hagis cursat un cicle formatiu de grau superior d'FP, d'Arts Plàstiques i Disseny o d'Ensenyaments Esportius, pots optar a un grau universitari amb la teva nota mitjana del cicle i també pots millorar aquesta nota presentant-te a la fase específica de la selectivitat.

3. Si ja has cursat estudis universitaris, existeix un percentatge de places reservades a titulats universitaris. La nota amb la qual accediràs és la mitjana del teu expedient acadèmic.

4. Si no tens una titulació acadèmica que et permeti accedir a una carrera, pots presentar-te a les proves d'accés a la universitat per a majors de 25 o de 45 anys. Es convoquen cada any i existeix un percentatge de places reservades per a aquesta via d'accés.

5. En el cas que tinguis més de 40 anys, no disposis de titulació que doni accés a graus i puguis acreditar experiència professional relacionada amb la carrera que vulguis estudiar, tens l'opció de realitzar la prova d'accés per a majors de 40 anys que convoquen anualment les universitats. Es reserva un percentatge de places per als qui accedeixen amb aquesta prova.

6. També podràs accedir a la universitat si ets un estudiant procedent d'un sistema educatiu estranger; el procediment d'accés serà diferent en funció del teu país d'origen i de la titulació que tinguis.

Finalment, tingues en compte que es reserven places per als esportistes d'alt nivell i també per a estudiants amb discapacitat o necessitats de suport educatiu.

Apropa't al cercador de notes de tall d’Educaweb per a consultar les últimes notes de tall de totes les carreres universitàries impartides a Catalunya.

I si la teva via d'accés és la selectivitat, amplia la informació relativa al càlcul de la nota i els paràmetres de ponderació.

També pots informar-te sobre l'oferta de cursos per a preparar la selectivitat o les proves d'accés per a majors de 25 anys o per a majors de 45 anys, amb la finalitat de presentar-te als exàmens amb més confiança i garanties d'èxit.