Orientació Laboral

Com buscar feina? - Buscar feina - Canals per buscar feina

 • Canals de feinaDurant la recerca de feina, el teu objectiu és posar-te en contacte amb les empreses i convèncer-les de que ets el candidat perfecte.

  Has de tenir en compte que les empreses cobreixen la majoria de les seves vacants a través del boca a boca i d'autocandidatures, i que només recorren a intermediaris o a anuncis quan no ho troben a través dels altres canals. Per això és important que treballis la teva xarxa de contactes (networking).

  Les ofertes públiques (en diaris, llocs web, agències de col·locació, etc.) reben un gran nombre de respostes, per la qual cosa la competència entre els candidats és major.

  Però les empreses també poden rebre directament ofertes pel boca a boca, o a través d'autocandidatures (en persona, per telèfon, per escrit, per correu electrònic).

  Els diferents canals pels que pots buscar feina són:
   
  A continuació post trobar les característiques de cada un d'aquests canals:

  Autocandidatura

  Encara que sigui una tècnica més arriscada de vegades pot ser efectiva. Consisteix a presentar-te, personalment, per telèfon, o enviant un currículum vitae i carta de presentació, a l'empresa que t'interessi amb l'avantatge que tu esculls el moment i evites possibles rivals en el procés de selecció.

  Si optes per aquest canal, és important que t'informis bé sobre l'empresa i la seva activitat econòmica, com també, que dissenyis un bon currículum, una bona carta de presentació i et preparis correctament per a l'entrevista.

  Sigui quina sigui la forma en què et dirigeixis a l'empresa, primer has de captar l'atenció de la persona a la que et dirigeixis parlant del que més t'interessa de l'empresa o del seu producte, i a continuació presentar-te com la persona amb la formació o l'experiència que necessita l'empresa.

  És necessari que tinguis un CV i una carta de presentació. En reunir-te amb l'empresa en persona, és aconsellable que portis amb tu una targeta de presentació i si és necessari, una sèrie de documents denominats portafoli personal, que inclogui títols, certificats, cartes de recomanació, etc.

  Treballa també la teva marca personal, ja que a part de l'informació que aportis sobre tu a l'empresa, si els hi interesses, ells s'informaran sobre tu, i tot allò que trobin pot anar al teu favor o en contra teva.

  Xarxa de contactes

  La majoria d'empreses troben als seus nous empleats entre les seves xarxes de contactes. La majoria dels llocs vacants no s'anuncien i per tant, el mercat de treball invisible és bastant gran. Hi ha xarxes socials per a la recerca de feina que et poden ajudar a augmentar la teva xarxa de contactes i a trobar contactes útils pel teu procés de recerca de feina

  A més d'estar a internet, preguntar a familiars i amics; parla amb ells sobre la teva intenció de buscar feina i pregunta si en els seu entorns de treball estan buscant a algú per treballar. Les empreses solen apreciar el fet de sentir que existeix un candidat adequat (és a dir, tu) de boca d'una persona que et conegui i et recomani.

  Un dels instruments que et pot resultar molt útil és tenir una agenda que inclogui aquells contactes que puguin oferir-te informació sobre oportunitats professionals. Aquest és un treball sistemàtic que és necessari realitzar meticulosament i que es va ampliant al llarg del teu desenvolupament professional. L'objectiu d'aquesta agenda ha de ser el de conservar i actualitzar possibles contactes de treball. Les dades bàsiques que s'hi han d'incloure són: noms de persones, entitats i/o empreses, telèfons, correu electrònic, adreça postal, càrrec dins de l'organització.
   

  Agències de col·locació

  Les agències de col·locació, públiques o privades, donen a conèixer les ofertes d'ocupació que reben de les empreses, i recullen els CV de persones que busquen feina i els envien a les empreses que hi puguin estar interessades, o bé els guarden en la seva base de dades fins que sorgeix alguna vacant.

  Poden ajudar-te també amb la redacció del teu CV, la preparació d'entrevistes, etc.

  Pots inscriure't en qualsevol moment, fins i tot si en aquest moment no disposen de cap oferta d'ocupació que concordi amb el teu perfil.

  Algunes agències contracten directament al personal que després envien a treballar a les empreses, és el que es diu empreses de treball temporal.

  De forma similar a les agències de col·locació, les oficines d'ocupació i els serveis públics recullen ofertes de les empreses i envien el CV dels interessats en els anuncis i de les persones que tenen en la seva base de dades. En els centres d'ocupació també poden oferir serveis d'orientació, informació i assessorament.

  No obstant això, tingues en compte que en les oficines d'ocupació hi ha moltes menys oportunitats, ja que la majoria de les empreses van en primer lloc a agències o a borses de treball on-line.

  Borses de treball on-line

  Les borses de treball on-line són una forma àgil de buscar feina. En elles s'hi publiquen de forma ràpida moltes ofertes de feina i t'ofereixen l'oportunitat d'apuntar-te a l'oferta al moment.

  Pots crear el teu usuari a la borsa de feina on-line i insertar-hi el teu currículum i les dades d'interès per als teus futurs reclutadors, com també, subscriure't a les alertes de feina dels temes que t'interessin.

  Anuncis

  Les principals fonts d'anuncis de treball són:
  • Premsa: diaris i revistes.
  • Pàgines web d'ocupació i eines de cerca d'ocupació on-line .
  • Pàgines web d'associacions professionals.
  • Pàgines web d'empreses.
  Has de desconfiar dels anuncis que t'ofereixen molts diners per poc treball, o que ofereixen un lloc de feina excel·lent i només hi ha un número de telèfon.

  La majoria de les ofertes de feina fiables no amaguen el contingut real de la feina. En general, com més informació hi hagi, millor.

  Sempre ha d'aparèixer la descripció de la feina, el nom i la direcció de l'empresa, i el nom i número de contacte i/o direcció de la persona responsable (o departament).

  Algunes pàgines web que anuncien llocs vacants permeten també publicar els teus propis anuncis, de forma gratuïta o pagant una petita quota.

  On puc buscar feina?  Informa't sobre com fer un bon CV, una bona carta de presentació i com et pots preparar bé l'entrevista de feina per poder trobar feina.
Cursos relacionats