Orientació Laboral

Com millorar la teva posició en el mercat de treball

Les teves possibilitats de trobar feina depenen, entre altres factors, dels coneixements que tinguis relacionats amb la feina que vols.

Si vols millorar la teva posició al mercat laboral, has de millorar les teves competències tècniques i transversals aprenent coses noves, ja sigui realitzant un curs específic o fent altres activitats que t'ajudin a millorar-les.

A continuació trobaràs com identificar el que vols o necessites aprendre, i com establir un pla d'acció per aconseguir-ho.

Defineix el teu valor en el mercat de treball

Pregunta't: Què puc oferir?

Si ets conscient del teu valor al mercat laboral podràs dirigir-te a aquelles empreses que més et convinguin i et serà més fàcil convèncer-los del valor que té la teva formació i la teva experiència per cobrir les necessitats i els objectius de l'empresa.

Per definir els teus coneixements, habilitats, capacitats i experiència, pots respondre a les següents preguntes:
 
 • Quins coneixements, habilitats i experiència dels adquirits a través de la meva formació puc oferir?
 • Quins coneixements, habilitats i experiència adquirits en feines anteriors puc oferir?
 • Quines qualitats, de les quals em fan destacar sobre els altres, puc oferir en un lloc de treball?
 • Quines capacitats de les quals posseeixo són les més sol·licitades en les ofertes de feina?
 • En què sóc realment bo?
 • Quina experiència adquirida en la meva vida quotidiana i en les meves activitats de temps lliure podria aplicar en un lloc de treball?
 • Què és el que la gent sol apreciar de mi, allò pel que solen elogiar-me?
 • Quin tipus de formació m'ajudaria a millorar la meva posició al mercat laboral?

Defineix el teu objectiu d'aprenentatge

Pregunta't: Com millorar el teu perfil? Què puc aprendre perquè les empreses que m'interessen vulguin contractar-me?

Establir un objectiu d'aprenentatge t'ajudarà a dibuixar un camí per millorar la teva posició al mercat laboral. Pot ser un objectiu a curt, mig o llarg termini.

Exemples d'objectius d'aprenentatge:
 • Dominar el programa Photoshop.
 • Dominar qüestions de salut i seguretat en el treball, així com la normativa de seguretat en cas d'incendi, i aprovar un examen per convertir-te en encarregat de seguretat.
 • Aprendre a llegir, escriure i parlar alemany a nivell intermedi, per poder llegir llibres escrits en aquest idioma, redactar correus electrònics comercials i parlar amb un nadiu sobre temes relacionats amb la teva professió.

Elabora el teu pla d'acció

Pregunta't: Com aconseguir el meu objectiu?

Per implementar qualsevol canvi necessites un pla. En aquest cas, per millorar el teu valor al mercat de treball ampliant la teva formació, has de començar per definir la situació a la qual vols arribar (per exemple, aprendre a utilitzar el programa gràfic photoshop o convertir-te en un expert en pastisseria).

Una vegada defineixis la situació a la qual vols arribar, pots planificar i desenvolupar el teu pla. Tingues en compte que un pla ha de complir amb els següents requisits:

Elements d'un pla d'acció

 • Un objectiu, definit de forma clara i completa, sobre allò que t'agradaria aconseguir.
   
 • Temps que necessitaràs per aconseguir-ho. Un pla d'aprenentatge ha de ser prou específic per poder establir un calendari realista sobre el passos que duràs a terme i sobre l'assoliment de l'objectiu. De vegades el calendari i els terminis venen determinats des de fora (per exemple, per la durada d'un curs o per la data d'un examen oficial).
   
 • Recursos i mitjans necessaris per aconseguir-ho. És necessari que analitzis bé i descriguis tots els recursos (financers, materials) necessaris per aconseguir el teu objectiu i consideris si estan al teu abast: quants diners necessitaràs; quina informació necessites, on pots aconseguir-la o qui pot facilitar-te-la, a quines institucions pots dirigir-te, o a quines persones has de recórrer.
   
 • El procés o els passos que et portaran a la consecució del teu objectiu. Imagina unes escales que ascendeixen fins al teu objectiu. Pensa en què necessites aconseguir per poder ascendir al següent esglaó.
   
 • Criteris d'avaluació. Controls que cal anar realitzant:
  Durant el procés: per comprovar si vas en la direcció correcta i a un ritme adequat. Per exemple, si estàs aprenent un idioma, fer un test després d'acabar una classe.
  Al final del procés, per comprovar que has aconseguir el teu objectiu. Si és possible, materialitzat en elements formals, com per exemple en un certificat.
  Per definir els criteris d'avaluació t'ajudarà fer-te preguntes del tipus: com sé que he aconseguit un objectiu? o quin seria la primera senyal de que he aconseguit amb èxit un objectiu?
  Com més clars i específics siguin els criteris d'avaluació, més fàcil et resultarà saber lo prop o lluny que estàs del teu objectiu en cada moment, el que ja has aconseguit i el que et queda per fer, reforçant així la teva motivació.
   
 • Barreres i obstacles que et pots trobar, i com superar-los en cas necessari. Exemples: que no hi hagi places en el curs que volies, que et quedis sense diners o que descobreixis que no pots aconseguir el llibre que necessites.
   
 • Fonts de suport que podries necessitar durant el procés. Tant gent propera a tu (familiars, amics, companys de classe) que poden animar-te en moments en difícils, com a experts, és a dir, orientadors i professionals en general que puguin oferir-te la informació i l'orientació que necessitis.

Dissenyar un pla d'acció no sempre és una tasca fàcil, hi ha serveis d'orientació que poden ajudar-te en aquest procés.

També és important que busquis bé el curs més indicat per aconseguir el teu objectiu, coneix al detall tots els criteris que t'ajudaran a escollir un curs i un centre.

Una vegada hagis millorat la teva posició al mercat de treball, pots començar amb el procés de recerca de feina.