Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Gestió del temps, la clau per triomfar en els estudis

Per a tots, un dia dura 24 hores. Però mentre que molts treuen un increïble rendiment al seu temps, a d'altres el dia se'ls passa volant i arriben al final de la jornada amb la sensació de no haver-lo aprofitat plenament.

És fonamental que aprofitis al màxim cadascun dels minuts que dediques a formar-te, però també has de descansar i gaudir de moments d'oci. Per aconseguir aquest equilibri, és clau aprendre com aconseguir una gestió del temps adequada.

gestió del temps per estudiar

La importància d'una bona gestió del temps

Existeix l'anomenada teoria o regla dels tres 8 que consisteix a dividir el dia en tres parts: 8 hores per dormir, 8 hores per treballar i 8 hores per gaudir. En un món ideal seria així, però en la vida real costa molt equilibrar la jornada d'aquesta manera.

L'estudiant compta amb l'avantatge que disposa de certa llibertat per organitzar els seus horaris, sobretot a mesura que va complint anys. És cert que els centres d'estudis tenen un horari, però, una vegada que acaba la jornada, cadascú gestiona el seu temps en funció de les seves necessitats.

Per tant, l'organització del temps del qual disposem és responsabilitat de cadascú. El que passa és que, sovint, s'han adquirit mals hàbits que cal desaprendre. Un d'ells és descuidar l'estudi durant el curs i tractar de posar-se al dia en l'època d'exàmens, invertint hores i hores d'estudi. Aquesta forma d'actuar porta al fet que molts estudiants visquin aquesta etapa amb gran angoixa, ja que resulta complicat realitzar el treball de tot un any en uns pocs dies. A més, en la majoria dels casos, els resultats obtinguts no són tan bons com si s'hagués planificat bé l'estudi.

En conclusió, l'organització i planificació del temps són elements clau per tenir èxit en els estudis i aconseguir els teus objectius.

Com gestionar correctament el temps

El primer pas per millorar és analitzar com gestiones el teu temps. Cal calcular quantes hores es dediquen diàriament a l'estudi i, el que és més important, si és un temps ben aprofitat. Recorda que moltes hores d'estudi no són sinònim d'estudi de qualitat.

Per donar el millor de nosaltres mateixos, cal esbrinar quins són els nostres biorritmes. És a dir, en quin moment del dia ens resulta més productiu estudiar. Cada persona és diferent i mentre que uns rendeixen millor als matins, d'altres ho fan a les nits.

També és fonamental l'actitud amb la qual s'afronta l'estudi. La predisposició i motivació per encarar el repte d'estudiar és determinant per aconseguir bons resultats. Un altre aspecte a tenir en compte és l'espai on s'estudia, valorant si és necessari compartir-lo amb altres persones o si hi haurà interrupcions puntuals.

Consells per fer una bona gestió de temps

Si vols treure el màxim partit al teu temps d'estudi és important que organitzis i planifiquis la teva jornada. Aquestes són algunes de les pautes que et poden ajudar:  
  • Planificació. Fes un programa amb el temps que dedicaràs diàriament a estudiar, però inclou també hores de descans que són fonamentals per a buidar la ment. Sé rigorós amb aquesta planificació i procura atenir-te a ella. Recorda no deixar-ho tot per a l'últim moment, et resultarà molt més profitós distribuir el temps d'estudi en diverses sessions.

  • Lloc. Per moltes hores que passis estudiant, si l'ambient no és l'adequat, de poc servirà. Busca un espai tranquil i on no et puguin interrompre.

  • Descans. És fonamental que facis petits descansos o pauses quan estiguis estudiant. Pots emprar la tècnica Pomodoro: dividir el temps en intervals d'activitat i descansos. Això t'ajudarà a relaxar-te i reprendre l'estudi amb forces renovades. També és important dormir bé i les hores suficients perquè el cervell consolidi l'après.

  • Força de voluntat. Afronta l'estudi amb actitud positiva, amb ganes i determinació. I no deixis que res, tret que sigui de vital importància, eviti que et posis a estudiar quan així ho has establert.

  • Metes. Posa't metes realistes quant als horaris i prioritza els objectius que vols aconseguir. Realitza primer les tasques més complexes per a evitar la procrastinació. Aconseguir el que t'has proposat, és com una injecció d'energia positiva que t'ajuda a seguir endavant.

  • Oci. És fonamental que reservis temps per a l'oci i per gaudir de la vida. Si només estudies, al final acabaràs atabalant-te. És millor fer un parèntesi, però sempre de forma equilibrada.

  • Material. Per aprofitar al màxim el teu temps d'estudi, reuneix tot el material que necessites per treballar, ja siguin llibres, anotacions, material d'escriptura, ordinador o dispositius electrònics per consultar o ampliar informació. Prepara tot el material de forma ordenada i ben arxivada, així no perdràs temps buscant alguna cosa.

  • Repassar. Una forma molt útil de consolidar l'après és repassar la matèria al cap d'un temps. Prova fer-ho així i comprovaràs com aconsegueixes un major rendiment. Aquest temps invertit a recordar l'estudiat et donarà uns excel·lents resultats..