Orientació Acadèmica

Gestió del temps, la clau per triomfar en els estudis

 • Per a tots, un dia dura 24 hores. Però mentre que molts treuen un increïble rendiment al seu temps, a d'altres el dia se'ls passa volant i arriben al final de la jornada amb la sensació de no haver-lo aprofitat plenament. Si estàs vivint la teva etapa acadèmica, és fonamental que aprofitis al màxim cadascun dels minuts que dediques a formar-te; però també has de descansar i gaudir de moments d'oci. Per aconseguir-ho, és clau aprendre com aconseguir una gestió del temps adequada.

  gestió del temps per estudiar

  La importància d'una bona gestió del temps

  Existeix l'anomenada Teoria o Regla dels tres 8 que consisteix a dividir el dia en tres parts: 8 hores per dormir, 8 hores per treballar i 8 hores per gaudir. En un món ideal seria així, però en la vida real costa molt equilibrar la jornada d'aquesta manera.

  L'estudiant compta amb l'avantatge que disposa de certa llibertat per organitzar els seus horaris, sobretot a mesura que va complint anys. És cert que els centres d'estudis tenen un horari, però, una vegada que acaba la jornada, cadascú gestiona el seu temps en funció de les seves necessitats.

  Per tant, l'organització del temps del qual disposem és responsabilitat de cadascú. El que passa és que, sovint, s'han adquirit mals hàbits que cal desaprendre. Un d'ells és descuidar l'estudi durant el curs i tractar de posar-se al dia en l'època d'exàmens, invertint hores i hores d'estudi. Aquesta forma d'actuar porta al fet que molts estudiants visquin aquesta etapa amb gran angoixa, ja que resulta complicat realitzar el treball de tot un any en uns pocs dies. A més, en la majoria dels casos, els resultats obtinguts no són tan bons com si s'hagués planificat bé l'estudi.

  En conclusió: l'organització i planificació del temps són elements clau per tenir èxit en els estudis i aconseguir els teus objectius.

  Com gestiones el teu temps

  El primer pas per millorar és analitzar com gestiones el teu temps. Cal calcular quantes hores es dediquen diàriament a l'estudi i, el que és més important, si és un temps ben aprofitat; perquè moltes hores d'estudi no són sinònim d'estudi de qualitat.

  Per donar el millor de nosaltres mateixos, cal esbrinar quins són els nostres biorritmes. És a dir, en quin moment del dia ens resulta més productiu estudiar. Cada persona és diferent i mentre que uns rendeixen millor als matins, d'altres ho fan a les nits.

  També és fonamental l'actitud amb la qual afrontem l'estudi. La nostra predisposició i motivació per encarar el repte d'estudiar és determinant per aconseguir bons resultats. Un altre aspecte a tenir en compte és l'espai on s'estudia, valorant si és necessari compartir-lo amb altres persones o si hi haurà interrupcions puntuals.
   

  Consells per fer una bona gestió de temps

  Si vols treure el màxim partit al teu temps d'estudi és important que organitzis i planifiquis la teva jornada. Aquestes són algunes de les pautes que et poden ajudar:  
   
  • Planificació. Fes un programa amb el temps que dedicaràs diàriament a estudiar, però inclou també hores de descans que són fonamentals per desconnectar. Sigues rigorós amb aquesta planificació i procura complir-la.
  • Lloc. Per moltes hores que passis estudiant, si l'ambient no és l'adequat, de poc servirà. Busca un espai tranquil i on no et puguin interrompre.
  • Descans. És important que descansis bé i les hores suficients, així el teu rendiment serà major.
  • Força de voluntat. Afronta l'estudi amb actitud positiva, amb ganes i determinació. I no deixis que res, tret que sigui de vital importància, eviti que et posis a estudiar quan així ho has establert.
  • Metes. Posa't metes realistes pel que fa als horaris i als teus objectius. Aconseguir el que t'has proposat és com una injecció d'energia positiva que t'ajuda a seguir endavant.
  • Oci. És fonamental que reservis temps per a l'oci i per gaudir de la vida. Si només estudies, al final acabaràs atabalant-te. És millor fer un parèntesi, però sempre de forma equilibrada.
  • Material. Per aprofitar al màxim el teu temps d'estudi, reuneix tot el material que necessites per treballar, ja siguin llibres, anotacions, material d'escriptura, ordinador o dispositius electrònics per consultar o ampliar informaci��. Prepara tot el material de forma ordenada i ben arxivada, així no perdràs temps buscant alguna cosa.
  • Repassar. Una forma molt útil de consolidar els aprenentatges és repassar la matèria just abans i després de les classes. Prova  de fer-ho així i comprovaràs com aconsegueixes un major rendiment. Aquest temps invertit et donarà uns excel·lents resultats.
  • Pauses. És fonamental que facis petits descansos o pauses quan estiguis estudiant. T'ajudaran a relaxar-te i a reprendre els llibres amb forces renovades.
Cursos relacionats