Orientació Laboral

Fases de l'oposició

Fases de l'oposició

Les oposicions consten de diferents fases i d'un calendari. Com a opositor has de conèixer el detall de cada una d'aquestes, per així, poder realitzar tot el procés amb èxit.

A continuació et descrivim les principal fases d'una oposició:

1.Publicació de l'oferta d'ocupació pública

Primer de tot ha de sortir l'oferta d'ocupació pública. Durant el primer trimestre de l'any apareix publicat al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) o als butlletins oficials de cada administració totes les oposicions que es convocaran al llarg de l'any.
 

2. Bases i convocatòria de l'oposició

Posteriorment a la publicació de l'oferta, cada administració (ajuntament, diputació, etc.) publicarles bases de l'oposició on apareixeran: les característiques de la plaça, els requisits que s'han de complir, el sistema selectiu, les proves a superar, etc. A les bases podràs veure si pots presentar-te o no a l'oposició.

En funció de l'oposició, juntament amb les bases o posteriorment es publica la convocatòria i s'obre el termini per presentar-se a l'oposició.
 

3. Planificació

Una bona organització és important per poder reunir tota la documentació necessària, presentar-la a temps i tenir temps per estudiar.

A vegades, no hi ha gaire temps entre la publicació de la convocatòria i l'inici del procés, una correcta planificació et serà de gran ajuda.
 

4. Reunir tota la documentació

Quan surten les  bases has d'analitzar si tens o no tota la documentació i planificar-te per aconseguir la que et falti. Pot ser que hagis d'anar a alguna administració o centre per a que t'expedeixin algun certificat, i aquesta expedició no sempre és immediata.

Si no tens tota la documentació necessària per presentar-te al procés, en quedaràs exclòs. Així que mai has de deixar la documentació per a l'últim moment.
 

5. Preparar-te per les proves

La preparació d'unes oposicions requereix temps.

A vegades, el temps real entre la convocatòria i la data de realització de les proves no és suficient per preparar-les bé. Per aquest motiu, és important conèixer la regularitat en la que es convoquen unes oposicions i els temaris de la darrera convocatòria. Tot i que hi poden haver canvis en els temaris, normalment són similars. Així, pots començar a preparar-te per a les proves molt abans de que surti la convocatòria, i així assegurar-te anar-hi ben preparat.

Alguns temaris són llargs i necessitaràs temps per preparar-los bé, dissenyar un bon pla d'estudi i fer un curs que ajudi a preparar l'oposició et pot ser d'utilitat.

Si et prepares els exàmens amb temps, quan surti la convocatòria amb els temaris específics, només hauràs d'estudiar els temes no inclosos en la convocatòria anterior o repassar els diferents temes i fer simulacions d'examen per poder anar-hi el millor preparat.
 

6. Presentar la documentació

Tot i que sembli un pas molt obvi, la documentació s'ha de presentar durant les dates establertes i tal i com s'indica a les bases. És possible que hagis de compulsar alguns documents, presentar els originals, omplir una instància sol·licitant entrar al procés d'oposició, etc.

Qualsevol petit error en la presentació de la documentació pot ser motiu d'exclusió del candidat a la convocatòria, així que llegeix bé les bases i  no t'oblidis de cap document.
 

7. Realitzar el procés selectiu

Para a aquest darrer pas és important:
  • Anar ben preparat.
  • Descansar el dia previ a les proves.
  • Portar tota la documentació i materials necessaris per fer bé les proves.
  • No deixar que els nervis s'apoderin de tu.
  • Confiar en tu mateix.
Informa't de com preparar bé una oposició, les professions que pots exercir amb una oposició i troba la teva.