Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Com preparar unes oposicions

Què valorar abans de començar a preparar una oposició

Preparar un concurs oposició és un procés llarg i tediós en el qual hauràs d'invertir molt de temps i esforç. Per això, és important assegurar-te que desitges exercir el treball que obtindràs i, si és així, tenir present el teu objectiu per mantenir-te motivat o motivada.

Abans de començar, recorda conèixer detalladament les característiques de cada oposició i valorar si pots presentar-te o no a la convocatòria. Tota aquesta informació es publica en el Boletín Oficial del Estado (BOE) o en els butlletins oficials de les comunitats autònomes. Allí podràs trobar les bases que regulen la convocatòria, els processos selectius, el temari, les dates, etc. 

D'una banda, has de confirmar que posseeixes la titulació necessària per accedir a l'oposició, ser conscient de el temari que hauràs de preparar-te i considerar la superació d'altres proves.

D'altra banda, és clau que t'informis bé del sistema d'accés i analitzis:

 • Número de places i aspirants.
 • Possibilitat de sumar punts a la fase de concurs.
 • Si les places són d'accés lliure.
 • Temps necessari per preparar bé l'oposició. Valora el temps real del que disposes i el temps que necessitaràs per preparar bé el procés.
 • Característiques del lloc de treball al que aspires i tipus de professió que desenvoluparàs.

Un temari massa dens o exigent, la falta de disciplina, dedicació o temps suficient poden ser motius d'abandó. Per això, abans de començar a preparar unes oposicions has d'estar decidit i convençut, i analitzar si disposes del temps, les capacitats i les eines per poder fer-lo satisfactòriament.

Com preparar una oposició

Una vegada hagis valorat tot l'anterior, és el moment de començar a preparar-te bé la oposició. A continuació, podràs trobar algunes recomanacions que t'ajudaran a preparar correctament unes oposicions i superar-les amb èxit. 

 • Aconseguir el temari. Editorials, acadèmies i centres especialitzats en oposicions ofereixen el contingut d'estudi ajustat al programa oficial que marquen les bases. A més del temari, és útil buscar material addicional per preparar les proves com: test, simulacions d'examen, legislació i tota la informació que estigui relacionada amb el lloc que s'exercirà.

 • Acudir a un centre de preparació d'oposicions. Per preparar-te pots decidir fer-ho pel teu compte o acudir a una acadèmia o centre especialitzat. Si decideixes preparar-te pel teu compte, hauràs d'aconseguir bons temaris i estar molt atent de tot el procés a seguir per a no oblidar-te o saltar-te cap pas. Si optes per acudir a una acadèmia o realitzar un curs online, tindràs més control dels avanços, un suport per poder preguntar i una guia al llarg del procés. No obstant això, acudir a una acadèmia no serà suficient, el treball individual és imprescindible per poder aconseguir l'objectiu. Totes dues opcions són igual de vàlides pel que has de valorar la teva situació personal, els recursos i el temps del qual disposes per poder-te decidir-te per l'una o l'altra opció.

 • Organitzar el teu temps d'estudi. Analitza tots els continguts que has d'aprendre i estableix un temps d'estudi per a cadascun d'ells. Per ser més eficient, pots dissenyar un pla d'estudi mitjançant un calendari i fixar-te un horari. Pots fer ús de les noves tecnologies, com també de tècniques de gestió del temps

 • Crear un bon ambient d'estudi. Un lloc d'estudi amb il·luminació i temperatura adequades, mobiliari apropiat i lliure de sorolls i distraccions et permetrà augmentar la concentració i estudiar millor. Posa el mòbil en silenci i apaga qualsevol dispositiu que pugui distreure la teva atenció. 

 • Utilitzar tècniques d'estudi. Algunes tècniques d'estudi com els mapes conceptuals, els resums o els test poden ajudar-te a retenir millor la informació. També pots provar diferents maneres d'estudiar que t'ajudin a millorar el teu rendiment com, per exemple, estudiar en grup o amb ajuda de les noves tecnologies.

 • Descansar per recuperar energia. Durant el procés de preparació de l'oposició, és important que descansis i dormis vuit hores diàries. Per buidar-te pots realitzar alguna activitat física o alguna activitat d'oci que t'ajudi a desconnectar. D'aquesta manera, podràs tornar a estudiar amb més energia. El dia previ a les proves repassa els punts més importants i descansa.

 • Gestionar les emocions. Existeixen una sèrie d'estats emocionals que beneficien o dificulten l'aprenentatge. Intenta potenciar aquells que ho afavoreixen, com la curiositat o la sensació de triomf. Per a això, intenta entendre el contingut, cerca les aplicacions i estableix objectius assumibles.

 • Repassar periòdicament. Comprovar que has entès tot l'estudiat cada cert temps et permetrà revisar allò que has entès a la perfecció i allò que has de dedicar més esforços a aprendre.

Coneix les claus que t'ajudaran a escollir una oposició i les fases del procés d'oposicions.