Orientació Acadèmica

Tècniques d'estudi - Què fer abans d'un examen?

 • Què fer abans d'un examen?

  El dia abans d'un examen pots repassar, però no estudiar tot el dia. És un dia per descansar i pots aprofitar per repassar algun contingut.

  També pots preparar tot el material que necessitaràs pel dia següent: bolígraf, llapis, eines de dibuix, calculadora o una ampolla d'aigua, per exemple.

  Ves a dormir aviat per poder dormir les hores suficients i per estar descansat al dia següent, això farà que la pressió i l'esforç mental que necessites per pensar i contestar-ho tot bé, el tinguis gràcies a l'energia que hauràs acumulat.

  El dia de l'examen, aixeca't aviat, esmorza bé i arriba amb temps a l'examen. Recorda agafar tots els materials que necessitaràs per poder fer l'examen: identificació personal, alguna cosa per escriure, etc.

  Abans d'entrar a l'examen, hi ha persones que necessiten mirar els esquemes. Si aquest és el teu cas, fes-ho, però és bo que et reservis uns minuts per preparar-te mentalment, és a dir, guardar els apunts, respirar amb tranquil·litat, i sobretot, treballar la teva confiança i en el que saps. Es tracta de començar a concentrar-te per l'examen.

  preparar un examen
   

  Què fer durant l'examen?

  Un cop davant de l'examen, no et precipitis en contestar, sinó que és preferible que llegeixis bé totes les preguntes, una darrere l'altra, i pensis bé quines són les preguntes on trigaràs més en contestar i quines ho faràs en menys temps. És important una bona organització del temps durant l'examen, per així poder respondre bé i amb tranquil·litat totes les preguntes.

  Una vegada hagis identificat les preguntes més dubtoses, distribueix l'ordre en què contestaràs les preguntes. Abans de contestar a cadascuna, és preferible que facis un esquema previ de la resposta, com els que hauràs fet durant l'estudi, amb la finalitat de que puguis identificar tot el què es pot dir sobre aquest tema. La realització l'esquema previ no t'ha d'ocupar més de 5 minuts, es tracta d'una cosa molt breu, simplement per destacar idees, relacionar, seguir un guió en escriure i no deixar-te detalls.

  Cada vegada que es vagis a contestar, hauries de fer el mateix procediment, primer fer un esquema sobre el tema a tractar i, després començar a respondre per ordre i amb coherència. Respon el que et demanen, el professorat no avaluarà millor un examen perquè hi hagi molt informació, l'avaluarà positivament quan la resposta contesti a la pregunta. 

  Si cal, llegeix les preguntes diverses vegades per assegurar-te que ho han entès bé. Moltes vegades es llegeixen les preguntes ràpidament i això et pot provocar confusió, per tant, és bo que llegeixis fins que entenguis bé el que es demana per tal de donar una bona resposta. Si tens dubtes sobre en algun enunciat, pots preguntar al professorat per a que t'aclareixi el que s'està demanat. 

  A banda de contestar bé les preguntes, cuida la presentació, sigues ordenat, clar i escriu sense faltes d'ortografia, el professorat valora que responguis bé a la pregunta, però també els aspectes formals de la presentació.


  Informa't de totes les tècniques d'estudi que t'ajudaran a estudiar i com organitzar el teu pla d'estudis.
Cursos relacionats