Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

La motivació com a clau d'èxit per estudiar amb eficàcia

Què és la motivació?

La motivació és un estat d'ànim que fa que la conducta d'una persona canviï i s'activi per a aconseguir les metes concretes que s'hagi marcat. Aquesta energia és la que aconsegueix que una persona realitzi totes les accions necessàries per a culminar el seu objectiu de la manera més eficient possible. Per tant, si vols aconseguir el teu objectius acadèmics és important estar motivat.Per a fomentar la motivació pels estudis, el primer pas és definir què pretens amb ells:

  • Quines millores busques. Per exemple, coneixements relacionats amb la teva formació, l'aprenentatge d'idiomes, nocions sobre matèries i habilitats que no maneges però que són útils per a l'acompliment de la teva professió.
  • On vols arribar. Definir clarament els beneficis que pretens aconseguir amb uns estudis determinats. Per exemple, un currículum atractiu i adaptat a les demandes empresarials del moment, l'accés a llocs de major responsabilitat, un ascens professional o fins i tot un canvi d'ocupació.

Una vegada que tinguis clars els teus objectius és el moment de precisar què és el que estudiaràs. La motivació és major si trobes que la formació és útil, pràctica i atractiva. D'aquesta manera et sentiràs plenament motivat pel que fas. La teva actitud serà proactiva, estaràs més concentrat i el teu nivell d'implicació també serà major.

Està demostrat que quan la motivació per a estudiar és forta, cursar uns estudis no suposa un gran esforç. Al contrari, són un al·licient per a seguir endavant i aconseguir les teves metes professionals.

Un altre dels factors que contribueix a fomentar la motivació és comprovar que el programa és factible. És a dir, que el pla d'estudis el podem assumir i realitzar sense que això suposi que descurem la resta de les nostres activitats i responsabilitats. Cal tenir en compte que l'estrès generat per una càrrega de treball que no podem assumir, provocarà una desmotivació pels estudis.

Recomanacions per a estar motivat

Malgrat tot, aplicar-se en els estudis no és tasca fàcil. Per a aconseguir-ho a vegades és recomanable seguir una sèrie de pautes per a no perdre aquesta motivació:

  • Sé curiós. En cada tema que estudiïs cerca la transferència a la vida real. Fomentant la curiositat innata que hi ha en tu, la matèria serà més atractiva i més fàcil d'aprendre i assimilar.
  • Confia en tu. Creure que pots fer allò que t'has proposat, farà que posis en marxa més accions per a aconseguir-ho. 
  • Estableix un pla d'estudi. És aconsellable fixar un horari d'estudi adequat a la teva agenda. Això sí, quan l'hagis establert procura complir-ho i dóna-li prioritat davant qualsevol inconvenient que pugui sorgir.
  • Fixa metes ambicioses, però assumibles. És essencial ser conscient de les nostres capacitats i plantejar-nos metes que puguem aconseguir. En cas contrari, la no consecució dels nostres objectius restarà motivació.
  • Elimina distraccions. Quan et posis a estudiar fes-ho en un entorn agradable, que afavoreixi la teva concentració i aprofitament de les hores d'estudi.
  • Premia't. Quan acabis amb la tasca programada, premia't pel treball ben fet. No ha de ser una cosa gran, un petit capritx actuarà d'incentiu per a seguir endavant.


Descobreix més consells que t'ajudaran a preparar bé els teus exàmens com, per exemple, realitzar un pla d'estudi, trobar un lloc adequat per a estudiar o gestionar adequadament el teu temps.