Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Tècniques de concentració

Estudiar és una activitat que requereix la major concentració possible. Si la teva capacitat per concentrar-te és feble, existeixen nombroses tècniques de concentració que t'ajudaran a dirigir tota atenció cap a una sola tasca, en aquest cas la pròpia matèria d'estudi que cal comprendre i interioritzar.

La capacitat de concentració es pot millorar amb una sèrie d'hàbits. Abans de començar a estudiar cal crear unes circumstàncies idònies per a això:

  • Estudiar sempre en un mateix lloc, ja sigui l'habitació, la biblioteca o un altre espai que triem, preocupant-nos de què es tracti d'un lloc tranquil, sense sorolls o distraccions i en el qual tinguem a prop totes les eines necessàries, des de llibres de text fins a bolígrafs, calculadores, etc.

  • Afrontar l'estudi descansat, després d'haver dormit bé. També és fonamental realitzar un descans cada 45 minuts i "prendre l'aire" cada cert temps. Menjar en excés en els moments previs o asseure's a estudiar amb fam perjudica la concentració.

  • Quant a la il·luminació, convé aprofitar al màxim la llum natural (evitant la llum directa). Si s'usa llum artificial, el lloc haurà de comptar amb il·luminació general i puntual. També ajuda una bona ventilació. Les llums blanques i blaves són les més aconsellables i, en la mesura del possible, es recomana evitar les llueixes LED i els grans fluorescents.

  • Adoptar una postura ergonòmica adequada, amb l'esquena recta i el cap lleument inclinat cap endavant. Cames i cuixes han d'estar en angle de 90 graus, amb els peus en el sòl. Cal vigilar que el coll estigui en posició recta i les espatlles sense tensió. La cadira d'estudi ha d'ajustar-se a diverses altures, tenir reforç lumbar i reposabraços.

  • Acostumar-se a l'ordre. Una taula desordenada fa perdre el temps buscant el que es necessita a cada moment i a més provoca distraccions innecessàries.

Tècniques per aconseguir una major concentració

Per ser més eficient a l'hora de posar-te a estudiar, coneix les següents pautes clau i exercicis per millorar la teva concentració.

1. Planificació. Organitzar prèviament el temari a estudiar per a després no consumir temps d'estudi a fer-ho i planificar en quin horari i quant temps d'estudi es dedicarà a cada apartat, et permetran no malgastar energies i millorar la concentració. Per exemple, si estableixes un horari de 4 a 5 de la tarda cada dia, et resultarà més senzill rendir a partir d'aquesta hora, ja que has reservat aquesta franja específicament per a estudiar.

2. Respiració. Abans de començar a estudiar dedica cinc minuts a relaxar-te de la següent forma: asseu-te en una posició còmoda i tanca els ulls, respira a poc a poc i profundament, fixant-te en com es produeix tot el procés d'introducció i expulsió d'aire. Si en aquest moment es presenta algun pensament, procura rebutjar-lo i torna a concentrar-te en la respiració.

3. Lectura. Llegir és una excel·lent manera d'ensenyar al cervell a concentrar-se. Durant 30 minuts abans de començar a estudiar, llegir en silenci un text aliè a les anotacions, com, per exemple, una novel·la, contribueix a aïllar-nos d'altres distraccions i facilita la transició cap a una actitud d'estudi.

4. Fixació. Tria un objecte al teu voltant i, durant dos minuts, concentra't a analitzar-lo amb tot detall, inclosos colors i formes. També pots fixar-te en el moviment del segundero del rellotge durant el mateix temps. És important no deixar entrar en la ment cap altre pensament. Aquest exercici és un bon entrenament per a després aplicar-lo, per períodes de més temps, a la pròpia matèria d'estudi en la qual es tracti de recordar els visualitzat. 

5. Aïllament. Si estàs en una època en la qual sofreixes preocupacions que t'impedeixen concentrar-te, una tècnica que ajuda és la de fixar un espai i un horari concret per a això. A més, pots establir una paraula o una frase que et permeti tornar a concentrar-te quan et pertorbi alguna distracció. Pot ser una paraula com a "concentrat" o "ara no". També és important evitar distraccions emprant tàctiques com posar el mòbil en silenci o triar un lloc sense sorolls. Recorda que la música pot ser un aliat per a la motivació, però és preferible estudiar en silenci. Si la necessites, procura que sigui relaxant i no tingui lletra. 

6. Pauses. Cal fer descansos durant l'estudi per augmentar la productivitat. Alguns mètodes de gestió del temps, com la tècnica Pomodoro, et permetran incrementar la concentració en dividir el temps en intervals d'activitat i descans. Durant els descansos pots oferir-te recompenses per recarregar piles i tornar a la tasca. 

7. Última oportunitat. Imaginar que és l'última ocasió que tenim per estudiar el temari que tenim davant pot ser una excel·lent ajuda per evitar les distraccions i posar tot el nostre esforç en això.

Practicar cada dia aquestes tècniques de concentració millorarà el rendiment a l'hora de posar-se a estudiar. Cal tenir en compte que la concentració és una habilitat que es desenvolupa amb perseverança i força de voluntat.

Descobreix diferents recomanacions, pautes i tècniques d'estudi per concentrar-te i aplicar-te millor en a l'hora d'estudiar.