Orientació Acadèmica

Per què aprendre idiomes?

Per què aprendre idiomes?

En un món globalitzat, poder-te comunicar amb persones de diferents països i cultures et serà de gran utilitat en els teus estudis, la teva feina i el teu temps lliure. Aquí tens una sèrie de raons que et mostren la utilitat dels idiomes:

Pels estudis

Si t'interessa estudiar a l'estranger, el més probable és que un dels requisits per accedir als estudis és que tinguis un mínim domini de l'idioma en què s'imparteixen. Amb un bon nivell d'idiomes podràs accedir a moltes més opcions formatives de tots els nivells: batxillerat internacional, formació professional, graus universitaris o màsters i postgraus.

D'altra banda, encara que estiguis estudiant al teu país, el coneixement d'un idioma estranger i en especial, l'anglès, et permetrà accedir a una gran varietat i multitud de materials educatius, articles, vídeos, etc. que complementaran la teva formació.

Per la feina

Actualment, dominar una o diverses llengües estrangeres és un requisit gairebé imprescindible en moltes ofertes de feina. Si millores les teves competències en aquest sentit, tindràs més oportunitats per accedir al mercat de treball.

A més, amb el domini d'idiomes et resultarà més fàcil avançar en la teva carrera professional. En la teva feina del dia a dia pots trobar-te diferents situacions que requereixin el coneixement d'una llengua estrangera, com haver de revisar documentació tècnica en un altre idioma, contactar amb clients o proveïdors estrangers o participar en algun projecte internacional. Les competències en una llengua estrangera et permetran desenvolupar amb èxit les teves tasques.

Pel teu temps lliure

Segurament has viatjat o viatjaràs en algun país estranger. Aquesta experiència, a banda d'oferir-te una desconnexió de la rutina, t'ajuda a conèixer altres països, cultures, persones i, en general, a obrir la teva ment cap a la novetat i la diversitat. Tot i que pots viatjar sense conèixer l'idioma, l'experiència no serà la mateixa. Viatjar amb idiomes et permet  interaccionar amb les persones, entendre millor totes les informacions i tenir una experiència de viatge molt més enriquidora.

Quin idioma aprendre?

Els tres idiomes amb un major número de parlants com a llengua materna són el xinès mandarí, l'espanyol i l'anglès. Tot i això, l'idioma que s'utilitza de forma majoritària als negocis i en la comunicació internacional és l'anglès. Si ja domines l'anglès, altres idiomes com l'alemany o en xinès poden ser-te de gran utilitat.

A l'hora d'escollir l'idioma que vols aprendre és important que reflexionis sobre a els idiomes que ja domines i valoris perquè vols aprendre altres llengües. Aquesta reflexió t'ajudarà a definir què necessites i el tipus de formació per aconseguir-ho. No és el mateix aprendre una llengua per estudiar o treballar a l'estranger, que fer-ho per oci.

5 motius per aprendre un idioma

 1. T'obre la ment
  Aprendre un altre idioma et desenvoluparà, a banda de la capacitat de comunicació en una altra llengua, la capacitat de comprensió i tolerància amb les altres cultures.
   
 2. Desenvolupa la teva capacitat cognitiva
  Un estudi publicat al The Journal of Neuroscience i recollit pel diari Huffingtonpost va investigar la capacitat cognitiva en adults bilingues. Les dades van mostrar que aquells que parlaven dos o més llengües des de la infància tenien més flexibilitat cognitiva que els que només en parlaven una. És a dir, els bilingues tenien més facilitat d'adaptació en un context nou o imprevist, resolent els problemes amb més rapidesa i eficàcia.
   
 3. Podràs millorar la teva capacitat d'aprenentatge
  Diversos estudis afirmen que els infants bilingues tenen una capacitat d'aprenentatge, anàlisi, matemàtica i creativa més desenvolupada que la mitjana dels infants que no ho són. En una publicació de l'Intenational Journal of Bilingualism, una investigació on van participar 121 infants d'uns 9 anys (la meitat bilingues) va concloure que aquests resolien els problemes matemàtics amb més facilitat i rapidesa, tenien més capacitat d'atenció i un vocabulari més ric.
   
 4. Augmentaràs les teves competències transversals
  A més de les competències tècniques d'una professió, les competències transversals, com els idiomes, estan molt ben valorades al mercat de treball. Aquestes et permeten poder destacar per sobre d'altres candidats i poder progressar en la teva carrera professional.
   
 5. Podràs veure pel·lícules en versió original
  Poder veure una pel·lícula en versió et pot ajudar a entrar millor en la pel·lícula i ajudar-te a practicar l'idioma. A més de les pel·lícules, molts jocs o programes informàtics, per exemple, només es troben en anglès; el domini de l'idioma t'ajudarà a poder utilitzar-los sense cap dificultat.

Consells per no fracassar en l'aprenentatge d'un idioma

 • Tingues clar el teu objectiu: per què vols aprendre aquest idioma? Aquesta és la primera pregunta que t'has de fer. Si tens clar l'objectiu, això ajudarà en la teva motivació, i si estàs motivat et resultarà molt més fàcil aprendre un idioma.
   
 • Marca't uns objectius realistes: escull un idioma pel qual estiguis motivat i fixa't unes metes que siguin assolibles per a tu. Ajusta aquests objectius a la teva disponibilitat i no intentis anar més ràpid.
 • Organitza't bé el temps: una bona organització del temps és clau per a l'èxit en qualsevol estudi. Avaluar de forma realista la teva disponibilitat et servirà per triar un curs d'idiomes amb un horari intensiu o extensiu o online.

On aprendre idiomes?

Hi ha diferents formes d'aprendre idiomes, pots fer-ho de forma més estructurada, realitzant un curs específic o de forma més autodidacta, utilitzant materials de suport i vídeos.

Pots estudiar idiomes de forma més formal a les escoles oficials d'idiomes, acadèmies de llengües o fent un curs d'idiomes a l'estranger.

Pots aprendre idiomes utilitzant altres recursos com APP's, llibres o materials d'autoaprenentatge, visualitzant vídeos en un altre idioma, participant en grups de conversa, realitzant una estada en un altre país.

Informa't sobre els diferents nivells d'idiomes, quins idiomes es poden cursar a les escoles oficials d'idiomes i quins certificats i titulacions hi ha per acreditar el teu nivell d'idiomes i troba el teu curs d'idiomes.