Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

10 reptes per estudiar a l'estranger

Si has decidit anar a estudiar a l'estranger, hauràs de superar una sèrie de reptes, abans, durant i després de la teva estada a un altre país. Alguns seran reptes burocràtics, com tots els tràmits que hauràs de realitzar, però hi ha reptes més personals com adaptar-te a la nova cultura o aprendre a ser una persona més autònoma.

Reptes estudiar a l'estranger

A continuació pots trobar 10 dels reptes a superar durant la teva experiència internacional:

10 reptes per estudiar a l'estranger

1. Preparar la marxa. Una vegada presa la decisió, són moltes les gestions que cal dur a terme: obtenir plaça al centre d'estudis a l'estranger, assegurar el finançament, trobar lloc on viure, etc. Per sort, existeixen recursos online que et poden facilitar aquesta tasca: informació sobre tràmits necessaris, portals amb recomanacions sobre mobilitat internacional, com el de la Comissió Europea, o pàgines web de centres educatius o programes d'intercanvi, com Erasmus.

2. Superar la soledat. Adaptar-te a un nou lloc pot ser difícil. Per aquest motiu, crear una doble xarxa de suport (a casa i en la nova destinació) és essencial per sentir-te protegit o protegida. També és recomanable que aprofitis els mitjans que la tecnologia posa al teu abast per crear noves relacions, com a grups de Facebook o fòrums d'estudiants d'un país, i també per mantenir el contacte amb la teva família i amistats (WhatsApp, Skype, FaceTime, etc.)

3. Progressar amb l'idioma. L'evolució en l'aprenentatge d'un idioma no és lineal i els conceptes gramaticals més difícils poden resultar frustrants. Afortunadament, viure a l'estranger ofereix alternatives disteses per seguir aprenent: anar al cinema o a prendre un cafè amb amics i amigues locals permeten desconnectar sense deixar d'aprendre.

4. Adaptar-te a un nou sistema educatiu. El sistema d'avaluació i d'organització del pla d'estudis varia molt d'un país a un altre. Molts sistemes, per exemple, valoren i exigeixen freqüents presentacions orals. Abandonar la zona de confort en l'àmbit acadèmic té un premi clar: l'adquisició de noves habilitats i competències.      

5. Establir la teva identitat cultural. La frontera entre pertànyer a dues cultures i no pertànyer a cap és prima. Viure fora enforteix els llaços amb el teu país d'origen alhora que posa en evidència allò en el que no encaixes amb la seva pròpia cultura. Parlar amb altres expatriats revelarà un dels secrets millor guardats: pertànyer a diverses cultures és una cultura en si mateixa. En abraçar una nova cultura no deixes de pertànyer sinó que passes a pertànyer a alguna cosa nova.

6. Reflectir en el CV la qualitat dels estudis realitzats. La qualitat o continguts d'un curs no sempre queden reflectits en el seu nom. Per això és important incorporar en el currículum vitae (CV) elements objectius que donin a entendre la importància de l'escola o del programa d'estudis (per exemple, la seva posició en rànquings internacionals). Està bé també que aprofitis les xarxes d'alumni per contactar amb persones amb una experiència semblant o amb vincles amb el programa.

7. Despeses de relocalització. Els bitllets d'avió, el preu de la mudança i les compres d'estris bàsics per sobreviure incrementen notablement el pressupost d'estudiar a l'estranger. És important que facis una inversió proporcional al mateix temps que hi estaràs: les habitacions moblades, el que van deixar anteriors estudiants i la compravenda en mercats de segona mà t'ajudaran a evitar despeses desproporcionades.

8. Visats i tràmits. Ser acceptat o acceptada al centre de destinació, reservar la plaça, pagar el curs, tramitar el visat i comprovar l'assegurança mèdica són només algunes de les gestions concretes que hauràs de fer per anar a l'estranger. Totes elles requereixen molt temps i paciència. És recomanable que comencis a informar-te sobre els tràmits i els seus terminis almenys un any abans de la data de partida.

9. Equilibri entre productivitat i diversió. L'estranger pot resultar sobre-estimulant: classes i activitats variades d'una banda i una àmplia oferta social per una altra. Compaginar l'activa vida social amb el compliment de les obligacions pot resultar-te difícil. Per això és important organitzar-te bé i tenir molt clar l'objectiu de l'estada a l'estranger. Pots escriure una carta per al teu "jo futur" amb els objectius del viatge i rellegir-la quan tinguis dubtes sobre què prioritzar.

10. Tornar a casa. Passar de la llibertat de la vida a l'estranger a la tornada a les normes de la casa familiar pot ser un procés dur per a ambdues parts. La comunicació i la paciència són essencials en aquest punt: cal intentar posar-se en la pell de l'altre i readaptar-se a aquesta nova o "retrobada" situació.