Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Any sabàtic: mites i realitats

Un any sabàtic, també anomenat gap year en anglès, és un temps dedicat a l'autoconeixement i la satisfacció d'interessos personals després d'un període d'esforç. Un parèntesi per a reposar energies, viatjar, viure noves experiències, ampliar coneixements, realitzar un voluntariat o reflexionar sobre el teu futur.

L'any sabàtic procedeix de la idea del sabbat jueu: el dia de la setmana, concretament el dissabte, en el qual ha d'interrompre's el treball.

any sabàtic

Encara que l'any sabàtic pugui tenir un component d'oci, ha d'entendre's com un element dins de la trajectòria professional de la persona. Per això, és freqüent iniciar un any sabàtic després d'una etapa d'intens rendiment com el Batxillerat o la carrera universitària.

L'any sabàtic pot ser un any productiu, des d'assistir a conferències i classes a una universitat estrangera fins a aprendre un nou mètode de relaxació, l'any sabàtic és un parèntesis adequat per obrir horitzons i adquirir noves habilitats. També pot ser l'ocasió d'adquirir coneixements importants no relacionats directament amb la pròpia carrera com l'aprenentatge d'un idioma. Tot això tindrà efectes positius en la trajectòria professional.

També és una forma única de conèixer-se a un mateix o una mateixa. Un any sabàtic requereix un alt grau d'autosuficiència: no hi ha regles escrites sobre què fer ni a on anar. Cadascú escull el seu camí. Saps realment què faries si disposessis de les 24 hores del dia per a tu mateix? És freqüent somiar amb "si tingués tot el temps del món, m'agradaria..." i l'any sabàtic et dona l'oportunitat de descobrir com acabaries aquesta frase. Realment llegiries tots aquests llibres, aniries a museus i a l'òpera? L'any sabàtic és essencial per aprendre a distingir el que t'agradaria fer del que "t'agradaria que t'agradés fer".

És molt habitual que l'any sabàtic es destini a realitzar una estada a l'estranger. Viure en un altre país pot convertir-se en una gran aventura i una oportunitat de creixement personal.

Així, l'any sabàtic requereix, també, finançament. Pots obtenir aquest finançament dels estalvis propis, de la família, de les beques, de la institució en la qual treballis (si concedeixen aquest permís) o de petits treballs que realitzis durant el propi any sabàtic. Tingues en compte que, a vegades, la falta de diners pot ser un impediment per a realitzar aquesta experiència. Tot dependrà de la teva capacitat econòmica i de com vulguis organitzar el teu any sabàtic.

Aquest temps de transició implica en certa manera sortir del camí establert i agafar-te un descans de les teves ocupacions habituals. Les societats més aventureres o que aprecien els vincles amb l'estranger li reconeixen més valor que les societats més tradicionals, que poden arribar-lo a equiparar amb "un any perdut" o "fer el gandul". És cert que en termes estrictes d'ascendir en l'escala corporativa, és un any que no es reconeixerà com antiguitat. Però en termes de creixement personal i d'aprenentatge, aquest període és tan profitós o més que qualsevol altre.

Quan s'opta per l'any sabàtic, s'ha de tenir clar que s'està prioritzant el desenvolupament personal sobre l'estabilitat.

L'any sabàtic s'està convertint en una pràctica habitual entre els joves d'alguns països anglosaxons. Molts estudiants que han finalitzat l'educació secundària i accediran a la universitat empren el conegut gap year per a descansar i descobrir la seva vocació, ja sigui realitzant accions de voluntariat, aprenent idiomes, realitzant algun curs, viatjant, etc. Són moltes les coses que es poden fer durant l'any sabàtic, i aquest, pot servir per acabar de definir els teus interessos i encaminar la teva carrera professional.

A Catalunya, aquesta pràctica no està molt estesa, i sovint, es pot veure com a negativa, però diversos estudis internacionals afirmen que aquest període de pausa té efectes positius en l'alumnat.

Per poder planificar el teu any sabàtic ho pots fer pel teu compte, o a través d'empreses o organitzacions que es dediquin a proporcionar aquestes experiències.

Coneix totes les oportunitats que tens per estudiar a l'estranger i com pots finançar els teus estudis.