, tant a nivell personal com acadèmic o professional, probablement tants com persones que decideixen fer-ho. A continuació et descrivim aquells que considerem més representatius i que és important que tinguis en compte.
1. Viure una aventura. Diuen que la vida comença allà on acaba la nostra zona de confort. El que és desconegut estimula el cervell, amplia horitzons i et proporciona nous recursos per enfrontar-te a la realitat.
2. Aprendre a ser autosuficient. Inscriure't en el cens de residents, obrir un compte corrent o signar un contracte de lloguer són algunes de les gestions que hauràs de fer com a estudiant estranger. Es redueix l'àmbit de protecció familiar i, per tant, ets responsable de complir amb les obligacions que assumeixes i d'entendre les normes a les quals estàs subjecte.
3. Aprendre un altre idioma. Comunicar-te en una altra llengua en les interaccions diàries o estudiar en un altre idioma són experiències importants en l'aprenentatge. A més d'adquirir un
millor accent i una
major fluïdesa, aprendre un idioma
in situ és la millor manera de sentir-lo com a propi.
4. Conèixer una altra cultura. Creuar amb bicicleta l'antic mur de Berlín, brindar amb mezcal en el dia de morts a Mèxic o celebrar l'any nou a Xina són formes úniques i inoblidables d'
ampliar horitzons. Però conèixer una altra cultura implica també
entendre i respectar les seves normes: no reciclar a Alemanya o copiar en un examen a Estats Units tenen conseqüències molt més greus que a Espanya.
5. Un CV que destaca. Un arquitecte que estudia un semestre a Chicago, una economista que fa pràctiques d'estiu a Londres o un hoteler format a Suïssa destaquen en un procés de selecció per haver estudiat en el bressol de la seva disciplina. Però també destaca el que aprèn suec durant el seu Erasmus en Linköping i la que organitza esdeveniments durant el seu màster a Los Angeles, doncs demostren la seva disposició a
integrar-se en cultures alienes i donar a conèixer la pròpia.
6. Adquirir habilitats noves. Les persones que han estudiat a l'estranger desenvolupen les habilitats necessàries per triomfar al mercat de treball del segle XXI:
flexibilitat, capacitat d'adaptació i de gestió de la incertesa.
7. Establir una xarxa de contactes internacional. Des de contactes professionalment rellevants fins a amistats sòlides i duradores, els llaços que es creen a l'estranger superen tot tipus de fronteres. A més, la tecnologia facilita molt el mantenir el contacte (ja sigui a través de Skype, Facebook, WhatsApp o e-mail).
8. Viatjar. Descobrir els volcans de Hawaii o les platges de Filipines requereixen una forta inversió de temps i diners per a algú que resideix a Barcelona. No obstant això, un intercanvi a Sant Francisco o a Singapur converteix el luxe exòtic en una escapada propera.
9. Aprendre sobre tu mateix. Estudiar a l'estranger és una experiència de creixement personal. En prendre decisions en un entorn nou, et poses a prova i aprens tant dels teus encerts com dels teus errors.
10. Tornar. Ja ho va dir Proust:
la veritable experiència a l'estranger no és la de descobrir nous paisatges sinó la d'adquirir una mirada nova sobre el món que ja coneixíem.
.