Orientació Acadèmica

Estudiar a l'estranger - Com escollir destí i universitat estrangera?

 • Triar destinació per estudiar a l'estranger requereix que et coneguis bé i sàpigues el que esperes de l'experiència a l'estranger. En funció dels teus objectius, el mètode de cerca pot ser un o un altre:
   
  • Si busques una experiència acadèmica a l'estranger: ja sigui per un intercanvi universitari o per estudiar tota la carrera a l'estranger, les millors fonts són les pròpies webs de les universitats. En elles pots trobar detalls sobre el procés de sol·licitud, el perfil de l'alumnat admès, les classes, el professorat i informació sobre la vida al campus o a la ciutat. Si tens una llista d'universitats amb les quals el teu programa té convenis d'intercanvi, és important que dediquis uns minuts a cadascuna de les opcions per entendre què ofereix cada universitat i prioritzis les que millor encaixin amb les teves necessitats. També hauràs de tenir en compte els criteris d'homologació i convalidació dels estudis als quals estiguis interessats en el sistema educatiu al que et disposes a entrar.
        
  • Si busques una aventura propera a casa: L'Erasmus és l'aventura propera a casa per excel·lència per la proximitat geogràfica i cultural dels països de la Unió Europea. Si la proximitat és un factor determinant (com sol ser-ho la primera vegada que vas a l'estranger), és recomanable que verifiquis la connexió de vols entre la ciutat d'origen i la de destinació en els cercadors clàssics de bitllets d'avió. Evidentment, no és el mateix viure en una gran ciutat que a dues hores de l'aeroport més proper. També està bé que busquis blogs i webs sobre experiències d'alumnes anteriors en la destinació desitjada per assegurar-te que les expectatives s'adeqüen a la realitat.
        
  • Si vols major prestigi per al teu CV: Si prioritzes el prestigi d'una universitat o d'un àrea d'estudis concreta, és recomanable que estudiïs detalladament els cursos que ofereixen, qui són els professors i confirmis que estan oberts a estrangers. També has de mirar els rànquings o reconeixements rebuts pel centre d'estudis en qüestió. Si et planeges tornar a Espanya després de l'estada a l'estranger, és aconsellable que parlis amb professionals del sector sobre quins són els centres estrangers millor considerats aquí (el prestigi internacional i el pes d'una marca estrangera a Espanya no sempre coincideixen).
        
  • Si prioritzes experiències a l'estranger finançades: Estudiar a l'estranger és car i les ajudes familiars o els propis estalvis no solen ser suficients. Per això, està bé que busquis tant al centre d'estudis d'origen com de destinació quina beques i ajudes financeres existeixen i la possibilitat de treballar o els convenis entre centres espanyols i estrangers. També pots trobar informació rellevant en grups de Facebook, articles de divulgació o llibres sobre estudiar a l'estranger.
        
  • Si vols acreditar el teu coneixement d'un idioma: És recomanable que busquis informació sobre l'idioma parlat en el lloc de destinació, els possibles dialectes o la presència d'un altre idioma en la convivència diària. Per exemple, per aprendre anglès és millor que prioritzis una zona en la qual no hi hagi molts hispano-parlants. Wikipedia, articles, blogs o entrevistar-te amb alumnes que hagin estat en les potencials destinacions poden ser recursos d'utilitat en aquesta cerca.

  Coneix tots els tràmits per anar a l'estranger i què has de fer abans de tornar.
Cursos relacionats