Orientació Acadèmica

Estudiar a l'estranger - Tornar a casa després d'una estada a l'estranger

 • Les estades a l'estranger ofereixen l'oportunitat de desenvolupar una sèrie de competències molt ben valorades a l'entorn de treball: flexibilitat, adaptabilitat i resolució de problemes, entre unes altres. També les competències acadèmiques o lingüístiques reforcen el teu perfil. És important que tot el que hagis fet a l'estranger quedi reflectit en el CV i que, en la mesura del possible, puguis aportar títols oficials que acreditin les teves competències i realitzis l'homologació de la titulació o el reconeixement professional si vols treballar a aquí.

  Tornar a casa després d'estudiar a l'estranger

  Consideracions preliminars sobre la tornada

  Tornar o no és el dilema al que s'enfronta tot estudiant que ha anat a l'estranger. És una decisió difícil, ja que implica grans renúncies en tots els casos. En ella hi influeixen factors personals i professionals i el procés de presa de decisions requereix un alt nivell d'autoconeixement: només coneixent les teves prioritats podràs prendre la decisió adequada. A continuació trobaràs algunes raons que pots sospesar, encara que del pes que li atribueixis a cada punt dependrà de la importància de cadascuna d'elles per a tu al moment en el qual hagi de prendre la decisió:
   
  • Sou i nivell de vida: és probablement un dels criteris principals. El cas més freqüent és que el sou a l'estranger sigui superior a les oportunitats a aquí i que, a més, això es correspongui amb un nivell de vida més elevat. En els moments en els que el sou i els ingressos econòmics són prioritaris, quedar-se a l'estranger és una opció que agafa força.
    
  • Qualitat de vida: el clima, les activitats extra-escolars, els horaris de feina, el transport... Són elements que afecten notablement en la qualitat del dia a dia. No es tracta de comparar si un país és millor que un altre sinó si la vida que portes en un lloc t'aporta més del que t'aportaria en un altre.
  • Desenvolupament professional a curt termini: a banda del bon salari, és convenient valorar les oportunitats d'aprenentatge i desenvolupament professionals a curt i mitjà termini en un lloc i en un altre.
  • Desenvolupament professional a llarg termini: cada feina que fas et porta a la següent. Per això és bo que et preguntis: "on em portarà aquesta feina a llarg termini?". A vegades quedar-te a l'estranger et dona moltes oportunitats de creixement que, sens dubte, no t'acosten cap a casa, ja sigui perquè aquesta feina aquí no es reconeixerà o homologarà, o bé perquè el networking local és essencial i mudar-te de nou seria com començar de zero. Això només és un problema si tornar a Catalunya en algun moment és un prioritat ja que com més temps passis a l'estranger, més difícil és prendre la decisió de tornar
  • Facilitats burocràtiques per quedar-te a l'estranger: moltes vegades les oportunitats laborals necessiten anar acompanyades de tràmits pel visat de feina o per homologació de les titulacions obtingudes a Catalunya. Si aquest és el teu cas, pot pesar en la decisió la inversió de temps i diners que requereixen aquests tràmits (quan les empreses s'encarreguen d'aquest factor, és menys important) o les dificultats a les que t'hauràs d'enfrontar per aconseguir-ho.
  • Necessitat de tornar a casa: quan el programa d'intercanvi està limitat en el temps, has de tornar a casa per acabar els teus estudis. A més, alguns programes de beca exigeixen al becari que torni a treballar a Catalunya al menys dos anys. També hi ha qui, simplement, prioritza viure a Catalunya. Inclús quan tots els demés elements apunten a quedar-se a l'estranger, hi ha qui decideix tornar al seu lloc d'origen per estar més a prop dels seus familiars o amics o bé per un sentit de responsabilitat: si els que es formen a l'estranger no tornen per incorporar el que han après fora, perdem una part important del nostre talent i avancem més lentament com a societat.
  Coneix tots els estudis que pots cursar a l'estranger i les oportunitats fer finançar-los.
Cursos relacionats