Orientació Acadèmica

Com triar un centre de màster o postgrau?

Com triar un centre de màster o postgrau?

Triar el centre on cursar uns estudis de postgrau és important per aprofitar al màxim la formació. Tot i que alguns estudis són molt similars, cada centre té les seves particularitats que el fan únic, i per tant, l'experiència d'estudiar també serà diferent en funció de la teva tria.

tirar centre màster

Alguns dels elements que has de tenir en compte per escollir bé un centre de màster o postgrau són els següents:
 
 • Programes formatius. És important que coneguis l'oferta d'estudis que es poden cursar al centre i el seu nivell formatiu. D'aquesta manera podràs comprovar el grau d'especialització temàtica del centre, per exemple en turisme, i la seva trajectòria en la formació de postgrau.
 • Tipus de centre. Informa't sobre el centre que ofereix el màster o postgrau que t'interessa. Pots cursar un postgrau en una universitat, on a més s'imparteixen graus i especialitzacions de totes les temàtiques o bé, matricular-te en un centre especialitzat en un sector concret i que ofereix estudis de diferents nivells, com per exemple les escoles de negocis.
 • Modalitat o modalitats en les quals imparteix la formació. Alguns centres són especialistes a impartir estudis de forma presencial i altres ho fan de forma online. Existeixen també centres que ofereixen les dues modalitats o la modalitat b-learning. Triar una modalitat o una altra dependrà de les teves necessitats (disponibilitat horària, proximitat al centre, compatibilitat amb la feina, etc.), però a més, has de tenir en compte l'experiència del centre realitzant classes presencials o online, els recursos i la plataforma virtual.  
 • Pla d'estudis. Els estudis de postgrau són propis de cada centre, encara que puguin ser molt similars entre sí. Per aquest motiu, el pla d'estudis és un aspecte clau i diferenciador de cada centre. Has de tenir molt clar en què et vols especialitzar per així poder veure i comparar els diferents plans d'estudi i escollir el que respongui millor a les teves necessitats.
 • Idioma en el qual s'imparteixen els estudis. Pot ser que els estudis s'imparteixin en un únic idioma o en més d'un. Depenent del sector i del tipus d'especialització, pot ser interessant cursar els estudis de postgrau, en la seva totalitat o parcialment, en un idioma estranger.
 • Titulació que s'obté en finalitzar. Dins dels estudis de postgrau hi ha estudis oficials i altres no oficials. Si vols realitzar un doctorat o treballar en una professió regulada que exigeix un  màster (com ara advocacia), serà imprescindible que els estudis siguin oficials; però si no et trobes en aquesta situació, pot interessar-te un títol propi. Sigui com sigui, és important que coneguis la titulació exacta que obtindràs i el centre que l'atorga (pot haver-n'hi més d'un).
 • Preu dels estudis. Depenent de la titularitat del centre, com també de la mena de postgrau o màster (oficial o propi), el cost variarà considerablement.
 • Programa de beques o ajuts per al finançament dels estudis. Normalment, els estudis post-universitaris tenen un cost elevat, per aquest motiu has de conèixer les formes de finançament dels estudis i informar-te sobre els diferents programes de beques. A més, pots consultar al mateix centre, ja que pot oferir-te diferents formes de pagament. 
 • Programes d'intercanvi. Cursar part d'uns estudis en un altre centre formatiu, ja sigui a l'estranger o no, sempre és una experiència positiva. En el moment de triar un centre has de veure amb detall totes les oportunitats d'intercanvi que t'ofereix.
 • Professorat. En uns estudis de postgrau en els quals es busca una forta especialització, és important que el professorat siguin persones especialistes del sector, amb trajectòria acadèmica i professional. Una manera de conèixer el professorat és buscant-lo a internet, per així conèixer la seva reputació, les seves publicacions, la seva experiència, etc.
 • Borsa de treball, de pràctiques i relació amb les empreses. La relació del centre amb les empreses és molt important, ja que les pràctiques poden obrir-te les portes a una futura contractació. És important que el centre sigui conegut per les empreses i tingui una bona reputació.
 • Instal·lacions. El centre ha de garantir que disposa dels espais adequats per cursar el màster en condicions, posar en pràctica el que s'ha après (laboratoris, aules informatitzades, etc.), comptar amb la tecnologia adient i els materials necessaris.
 • Ubicació. En el cas que decideixis realitzar els estudis de manera presencial, és important tenir en compte la distància que hi ha entre el centre i el teu lloc de residència.
 • Reputació del centre. Mesurar la reputació d'un centre no sempre és fàcil ni sempre es pot fer de forma objectiva. Tot i això, en el cas dels estudis de postgrau hi ha diferents rankings que classifiquen els centres. Per orientar-te entre aquestes classificacions has de tenir en compte els aspectes que mesura el rànquing, valorar si per tu són importants i veure, segons els indicadors, en quina posició es troba el centre que t'interessa.

És important que triïs uns estudis en un centre on et sentis còmode i que encaixi amb els teus objectius. Una bona manera de conèixer més de prop el centre és assistint a les seves jornades de portes obertes o visitar-lo i parlar amb els seus alumnes, exalumnes i professors.

Què he de tenir en compte per escollir el centre on estudiar?

Troba el teu curs de màster o postgrau!