Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Què és un MBA?

Les sigles MBA fan referència a Màster in Business Administration, en espanyol Màster en Administració d'Empreses, una titulació de postgrau especialitzada en la gestió i administració d'empreses que proporciona els coneixements necessaris per a dirigir una companyia. 

Informa't a continuació dels tipus de MBA que existeixen, de com accedir a aquests estudis o de les sortides professionals en acabar la formació.

mba

Què s'estudia en un MBA?

El Màster in Business Administration o MBA té com a objectiu dotar de les eines necessàries per a aprendre a liderar una empresa des d'una perspectiva global.

Coneixeràs totes les àrees implicades en el funcionament efectiu d'un negoci, i desenvoluparàs una sèrie de competències fonamentals per al bon acompliment de les teves funcions, com ara: capacitat de lideratge, planificació i gestió, motivació d'equips, comunicació verbal i escrita, visió estratègica o adaptabilitat al canvi.

Pots estudiar un MBA en universitats i escoles de negocis de gairebé qualsevol part del món amb plans d'estudis en anglès, bilingües anglès-espanyol o altres llengües, amb una durada d'1 a 2 anys i una càrrega lectiva d'entre 60 i 120 crèdits ECTS.

Cursaràs assignatures comunes i optatives relacionades amb comptabilitat, organització, estratègies de negoci, mètodes estadístics, economia, finances, màrqueting, lideratge, transformació digital i empresarial, innovació o emprenedoria. Faràs el Treball Final de Màster, i pràctiques que en alguns centres podràs convalidar si comptes amb experiència laboral en el sector.

A més, participaràs en bootcamps o experiències d'aprenentatge intensives centrades en metodologies actives com l'estudi de casos, roleplaying, simulacions, aprenentatge basat en problemes o reptes o flipped learning, que et permetran posar en pràctica els aprenentatges adquirits al llarg del programa o aprendre d'altres estudiants o professionals experts.

Igualment, tindràs l'oportunitat de realitzar estades en institucions internacionals on cursar part dels estudis, o de visitar empreses de rellevància en el mercat global per a conèixer de prop el seu funcionament i les tasques dels seus directius.

Quin tipus de MBA existeixen?

En funció de la modalitat d'impartició, podem trobar:

  • Full-time MBA: es realitza generalment de manera presencial a temps complet i dura entre 1 i 2 anys.
  • Part-time MBA: es cursa a temps parcial en un període superior a l'anterior i pot compaginar-se amb el treball o altres estudis.
  • Online o blended MBA: en el cas de la modalitat en línia, es cursa eminentment a través d'internet, i en el cas de la modalitat blended o mixta, pot incloure's alguna classe, seminari o activitat presencial.
En funció del programa d'estudis o dels destinataris als qui s'adreçen podem trobar:
  • Executive MBA: adreçats a executius que desitgen ampliar coneixements o assumir llocs de més responsabilitat; es cursen a temps parcial i exigeixen una experiència professional mínima de 5 anys en càrrecs de coordinació.
  • Global Executive MBA o International MBA: orientats també a executius amb prou experiència laboral (en alguns centres superior a 10 anys); inclouen assignatures, pràctiques o estades en països de l'entorn global, per la qual cosa és imprescindible acreditar un nivell avançat en idiomes com l'anglès.
  • Specialist MBA: enfocats en una especialitat determinada del món empresarial: màrqueting, màrqueting digital, recursos humans, finances, direcció de projectes, negocis internacionals, o fins i tot a l'obtenció de dobles titulacions: MBA + Especialista en Màrqueting Digital, MBA + Especialista en Business Intelligence, MBA + Especialista en Finances Corporatives Internacionals, entre altres.

Què necessito per a accedir a un MBA?

Un MBA està adreçat a graduats universitaris i professionals en actiu de qualsevol sector o branca de coneixement. No existeix un perfil específic d'ingrés, per la qual cosa poden accedir persones de diferents trajectòries acadèmiques o professionals. No obstant això, els requisits poden variar en funció del tipus de MBA que desitgi cursar-se.

Per exemple, el Executive MBA (o MBA per a executius) està adreçat a persones que ja ostenten llocs de responsabilitat, però desitgen millorar les seves habilitats de management; o el Global Executive MBA per al qual s'exigeix una àmplia experiència laboral i el domini d'idiomes predominants en l'esfera dels negocis i el mercat mundial.

Vies d'accés i procés d'admissió 

Per a accedir a aquesta formació és necessari que disposis d'una titulació universitària (grau o equivalent).

En el cas de matricular-te en un Màster Universitari en Direcció i Administració d'Empreses (MBA oficial) que després et permetrà cursar el doctorat, el títol d'accés haurà d'estar expedit per un centre pertanyent a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES).

També podrà accedir-se al MBA oficial amb titulacions universitàries obtingudes en països extracomunitaris prèvia acreditació, en la universitat de destí, de què aquesta formació és equivalent als corresponents títols universitaris oficials espanyols i que dona accés als ensenyaments de màster al país expedidor del títol.

Així mateix, en funció del centre i de la tipologia de MBA poden exigir-se altres requisits com  experiència professional acreditada, expedient acadèmic o cartes de recomanació. 

Tingues en compte que la majoria d'escoles de negocis o universitats on es cursen aquests programes duen a terme un estricte procés d'admissió que pot durar mesos, o fins i tot anys. Així que, si a més vols sol·licitar una beca, o has de superar les proves GMAT (Graduate Management Admissió Test) has d'estar al corrent de les dates essencials durant tot aquest procés.

Recomanacions per a realitzar el procés d'admissió amb èxit

Per a aconseguir cursar un dels millors MBA del món no només és necessari que tinguis una bona formació de base i predisposició, sinó també preparar-te correctament tots els processos selectius als quals hauràs de fer front, per tant, convé que coneguis algunes recomanacions i característiques del procés d'admissió al MBA per a cursar-lo amb èxit.
  • Abans de començar el procés selectiu has d'informar-te dels requisits i els terminis per a lliurar la documentació. Per exemple, si necessites cartes de recomanació o documentació addicional a la requerida amb caràcter oficial.
  • Algunes de les escoles de negocis més importants del món exigeixen la superació del GMAT com un dels criteris d'admissió als seus màsters pel que hauràs d'assegurar-te de complir amb aquest requisit per a ser admès. El Graduate Management Admissió Test (GMAT) és un examen internacional que es realitza en anglès i mesura la capacitat analítica, verbal i matemàtica dels candidats.
  • Dominar l'anglès és fonamental per a realitzar un MBA, per això, alguns centres exigeixen la superació del Test of English as a Foreign Language (TOEFL). Aquesta prova serveix per a avaluar els teus coneixements d'anglès com a candidat no natiu en aquest idioma. L'examen el pots dur a terme a les escoles d'idiomes i per internet.
  • Finalment, potser facis una entrevista. En aquesta es contrasta la informació de la sol·licitud amb els detalls de la teva trajectòria professional, alhora que s'analitza si compleixes amb el perfil adequat per a aquest MBA en concret. Per exemple, poden preguntar-te sobre quins són els teus objectius a curt i llarg termini o en quines altres escoles has sol·licitat admissió.

Sortides professionals d'un MBA

El futur professional de les persones graduades és cada vegada més important per a les escoles de negocis. Els centres paren cada cop més atenció als seus resultats de col·locació laboral, per això, molts estan incorporant personal expert en assessoria laboral per a avaluar als candidats i les candidates en el moment de la seva admissió i preveure les possibles expectatives d'inserció dels futurs i les futures estudiants.

Així doncs, un cop admès i acabada la teva formació teòrica i pràctica en un MBA podràs accedir a càrregs de: director de màrqueting, finances, recursos humans o de producció; CEO o director executiu d'empreses de qualsevol tipus, consultor estratègic, gestor de fons privats, fons d'inversió o emprenedor.

 

Coneix els rànquing dels estudis de màster i tria entre estudiar un màster oficial o un màster de formació permanent en funció de l'objectiu que persegueixis amb aquesta formació.