Orientació Acadèmica

Com triar un màster?

Com triar un màster o postgrau?

Triar uns estudis de postgrau que responguin als teus interessos o necessitats no sempre és fàcil. Implica analitzar bé les teves necessitats de formació, i també, analitzar al detall tota l'oferta formativa.

Recorda que pots triar entre un ampli ventall d'opcionsmàster oficial, màster propi, diplomes de postgrau, cursos d'especialització, cursos d'expert, certificats de formació permanent, cursos de perfeccionament, etc.

Triar un màster

Què s'ha de tenir en compte per escollir un màster? 

A continuació, trobaràs una sèrie de consells que t'ajudaran a triar el màster que millor encaixi amb els teus objectius i necessitats.
 • Reflexiona sobre quin és el teu objectiu. Abans de triar un màster o un postgrau, pensa si vols especialitzar-te en el mateix àmbit de la carrera que has cursat o si vols aconseguir una especialització d'un altre àmbit, ja sigui relacionat o no.

 • Consulta l'oferta acadèmica existent. En funció de la teva formació prèvia i els teus objectius professionals o acadèmics, hauràs de considerar un tipus de màsters o altres. Per exemple, si la professió que vols exercir està regulada, hauràs de cursar necessàriament un títol de màster oficial que habiliti per a l'exercir aquesta professió.

 • Investiga les possibles sortides acadèmiques i laborals. Fixa't bé en l'enfocament del màster, pot tenir una orientació més investigadora o més professionalizadora. Si t'interessa la recerca, recorda que el màster oficial és requisit per a accedir al doctorat. Cerca el que millor connecti amb la temàtica sobre la qual vols investigar.

 • Compara els plans d'estudi i les competències que adquiriràs. Pots fer-ho entre màsters similars o estudis dins del mateix àmbit professional oferts per diferents centres, ja sigui aquí o a l'estranger.

 • Consulta l'idioma i l'orientació internacional del màster. Alguns màsters o postgraus s'imparteixen en diferents idiomes. Per exemple, existeixen titulacions que es poden cursar íntegrament o parcialment en anglès. Així, si la teva intenció és treballar a l'estranger, informa't sobre l'idioma d'impartició, la presència d'estudiants internacionals i les possibilitats de mobilitat a l'estranger per a saber si aquest màster posseeix una perspectiva internacional.

 • Informa't sobre els requisits d'accés i criteris d'admissió. Depenent del centre i de la mena de formació, t'exigiran uns requisits o altres. Generalment, s'exigeix estar en possessió d'una titulació universitària, però, a més, el centre pot requerir certificats d'idiomes o realitzar algun tipus de procés selectiu mitjançant l'expedient acadèmic o una entrevista personal als candidats.

 • Investiga sobre el prestigi del centre i de la formació. Pots consultar com es posicionen els centres en els diferents rànquings d'universitats i quins criteris es valoren en la classificació. Tingues en compte que realitzar un màster en un centre reconegut per les empreses del sector et beneficiarà en un procés de selecció de personal.

 • Valora la modalitat de formació que millor s'adapta a les teves circumstàncies personals. Pots optar per realitzar els teus estudis de manera presencial, semipresencial o en línia.

 • Consulta les opcions de pràctiques que ofereix el centre. La possibilitat de fer pràctiques en empreses o centres de recerca és un valor afegit del programa. Pregunta sobre les oportunitats que proporciona el centre relatives a aquesta formació pràctica.

 • Informa't sobre el professorat que impartirà el màster. En funció del màster, serà més o menys important que els membres del professorat siguin investigadors reconeguts que publiquen en revistes de prestigi, o professionals en exercici que tinguin un contacte més directe amb el món empresarial. Encara així, recorda que un bon docent pot marcar la diferència. 

 • Visita les instal·lacions i coneix els recursos i els equipaments del centre. Especialment si és un postgrau, és important que el centre hagi adoptat les noves tecnologies i estigui al dia de les novetats en la seva àrea formativa.

 • Consulta les perspectives professionals de la formació. Descobreix quins màsters tenen les millors taxes d'inserció laboral en el teu àmbit professional. Pots informar-te sobre el nivell de col·locació de l'alumnat i el nombre d'empreses i institucions amb les quals col·laboren la universitat. A més, el centre pot disposar de una borsa de treball per als seus egressats.

 • Investiga quins serveis d'orientació acadèmica i professional ofereix el centre. És important que la universitat o el centre formatiu ofereixi un servei acompanyament i assessorament personalitzat.

 • Coneix el perfil de l'alumnat matriculat. Pot ser interessant perquè amb ells també podràs millorar la teva xarxa de contactes professionals.

 • Informa't de les relacions del centre amb universitats, entitats i empreses. Algunes universitats tenen convenis en països estrangers, i per tant, pots tenir la possibilitat de realitzar una part del postgrau o màster en un altre país.

 • Considera els horaris i la durada de la titulació. Depenent de la teva disponibilitat horària i el temps que puguis invertir, hauràs de tenir en compte l'horari de les classes i la durada del màster (entre 30 i 120 crèdits, és a dir, entre 1 o 2 anys).

 • Tingues en compte el preu i les ajudes i beques disponibles. El cost és un dels criteris més importants a l'hora de decantar-se per uns estudis o altres. Aquest dependrà del tipus de màster o postgrau i de la titularitat del centre. Algunes institucions ofereixen mecanismes de finançament, fins i tot pots optar a beques i ajudes de la pròpia universitat o del Ministeri d'Educació i Formació Professional.