Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Màster o segona carrera: què és millor?

Si ja tens un títol universitari i et planteges continuar estudiant, potser et sorgeixen molts dubtes sobre quina opció formativa triar.

Continuar formant-te requerirà de tu una inversió de temps, esforç i diners, per la qual cosa reflexionar sobre per què vols continuar estudiant i definir l'objectiu que persegueixes amb aquesta formació, ha de ser el primer que facis abans de prendre la decisió.

Podràs especialitzar-te en el teu camp professional o potser investigar i adquirir noves competències tècniques en un altre àmbit laboral. Sigui com sigui, existeixen moltes opcions formatives una vegada finalitzis els estudis universitaris de grau, entre elles, realitzar un màster o una segona carrera.

A continuació trobaràs alguns elements a tenir en compte que t'ajudaran a decidir quin tipus d'estudis triar si dubtes entre aquests dos.
  Màster o segona carrera?

Quines diferències existeixen entre un màster i una segona carrera?

En primer lloc, cal tenir clara la diferència entre els estudis de màster i una carrera universitària.

Les carreres universitàries o graus són estudis superiors de caràcter voluntari que ofereixen una formació global en un sector determinat. Et permeten endinsar-te en un àmbit professional i et preparen per a continuar amb estudis posteriors més especialitzats.

Els graus duren generalment 4 anys i contemplen 240 crèdits ECTS, encara que existeixen alguns com Odontologia, Veterinària o Arquitectura que consten de 300 crèdits, i Medicina, que és la carrera més llarga, que arriba als 360.

Dins dels graus s'inclouen els dobles graus, un itinerari de dues carreres de la mateixa branca de coneixement cursades de manera simultània i amb un mateix pla d'estudis, que dura de 5 a 6 anys, i que contempla de 300 a 420 crèdits.
 
Els màsters són estudis de postgrau que t'aporten una major especialització en un camp professional concret. Poden ser oficials o de formació permanent, la seva durada és d'entre 1 i 2 anys i la seva càrrega lectiva de 60 a 120 crèdits.

Les principals diferències entre tots dos estudis són:

 • El seu grau d'especialització. Els màsters ofereixen una major especialització, és a dir, proporcionen continguts molt específics en una àrea concreta de coneixement.
 • La seva durada. Les carreres universitàries són més llargues que els estudis de postgrau. 
 • El preu. Els estudis de màster tenen un preu per crèdit més elevat. Si ho necessites, pots optar per finançar la teva formació mitjançant beques, ajudes i préstecs que ofereixen entitats públiques i privades. 
 • El títol obtingut. El títol de màster és de major pes que una carrera universitària.
 • La possibilitat de cursar estudis superiors. Un màster oficial t'obre les portes a cursar un doctorat.
 • L'accés a professions regulades. En alguns casos per a accedir a una professió regulada és suficient amb estar en possessió d'un determinat grau universitari. En canvi, en altres professions, com a advocacia o professor de Secundària, es requereix superar un màster habilitant per a poder exercir.

Avantatges de cursar un màster o una segona carrera

Avantatges d'estudiar una segona carrera

 • Et permet canviar de sector professional si creus que no has encertat amb la teva primera carrera.
 • Constitueix una oportunitat per a adquirir noves competències professionals i transversals.
 • El teu perfil serà més polivalent, la qual cosa et permetrà optar a nous tipus de treballs.

Avantatges d'estudiar un màster

 • Podràs especialitzar-te en un camp específic que t'interessi.
 • T'obre l'opció a prosseguir els teus estudis cap a un doctorat, sempre que el màster que estudiïs sigui de titulació oficial.
 • En alguns casos, els horaris estan més ben adaptats a les persones que compatibilitzen els estudis amb el treball.
Si decideixes iniciar algun d'aquests estudis, no oblidis informar-te bé sobre la seva estructura, continguts i perspectives professionals. Recorda també que en tots dos casos existeix una àmplia oferta formativa, tant en modalitat presencial com semipresencial o en línia.

Encara tens dubtes? Consulta l'oferta de màsters i graus en Educaweb i troba la formació que cerques. Si la teva decisió està meditada, segur que encertes.