Orientació Acadèmica

Estudiar a Estats Units

Com prendre la decisió d'anar a estudiar a Estats Units?

A més de ser la primera potència mundial, Estats Units és un referent en institucions educatives superiors. Les seves universitats ocupen molts dels principals llocs dels rànquings mundials.

Estudiar EEUU

Paradoxalment, la seva educació preuniversitària té grans deficiències, sobretot per la seva incapacitat per dotar a tota la ciutadania estatunidenca d'igualtat d'oportunitats. Per a més informació sobre les errades del sistema escolar estatunidenc, es pot veure el documental "Waiting for Superman" del director David Guggenheim. Com mostra el documental, Estats Units té un greu problema de desigualtat en el sistema educatiu: l'admissió a una escola o una altra pot determinar les possibilitats d'ocupació de la persona i, per tant, el seu futur professional. Això s'explica per l'abismal diferència de qualitat en l'educació entre les escoles millor i pitjor considerades, separació que s'accentua cada vegada més. Naturalment, això significa que els Estats Units té excel·lents escoles però també té escoles de qualitat notablement inferior a la mitjana europea.

Aquesta dada és menys rellevant quan et planteges un intercanvi limitat en el temps (d'alguns mesos o d'un any acadèmic) i tens la intenció de tornar a Europa. Quan el que prioritzes en anar als Estats Units és l'experiència internacional en si, es poden prioritzar criteris menys acadèmics com la ubicació de l'escola o la universitat, el clima i les activitats extraescolars.

Tot i això, si el que vols és treballar als Estats Units, l'elecció de l'escola i, sobretot, de la universitat serà determinant. Les probabilitats de trobar feina i, per tant, de rendibilitzar la inversió realitzada depenen altament de la institució educativa escollida. Has de tenir en compte que les matrícules universitàries són més elevades als Estats Units que a aquí i poden arribar fàcilment als $30.000 anuals. Per tant, el més important de la decisió és escollir en quina institució (escola o universitat) estudiaràs.

La desigualtat entre les diferents institucions educatives estatunidenques fa que hagis d'analitzar-les de forma independent i no com a pertinents a un sistema homogeni. A més de les extremes diferències socio-econòmiques entre la població estatunidenca, has de tenir en compte la diversitat de climes i de cultures dins del país. La descripció que es fa a continuació és, per tant, una primera aproximació per ajudar-te en la decisió d'anar als Estats Units. Per aprofundir en la decisió, és recomanable que restringeixis la cerca de la informació a les institucions educatives o zones del país a les que vulguis anar.

5 raons per estudiar als Estats Units

 • L'idioma: naturalment, estudiar als Estats Units és sinònim d'estudiar en anglès. Una experiència acadèmica als Estats Units és una bona forma d'acreditar el coneixement de l'idioma en el CV i, sobretot, d'adquirir fluïdesa al parlar-lo per aquelles parts d'una entrevista de feina que hagis de fer en anglès.
   
 • El mètode d'ensenyament: lluny de les lliçons magistrals i del simple traspàs de coneixements del professorar a l'alumnat, l'educació estatunidenca es basa en la proactivitat de l'alumnat. No anar a classe no és una opció. Anar a classe sense haver fet els deures tampoc, ja que el professorat assumeix que l'alumnat ha fet el treball preparatori necessari, ja fos resoldre problemes matemàtics complexes o llegir cent pàgines sobre el tema de la classe. L'avantatge: és una constant oportunitat de veritable aprenentatge i d'implicació de l'alumnat.
   
 • La cultura professional: la cultura estatunidenca gira al voltant de la realització personal i social a través del projecte professional. Això pot resultar xocant per a la cultura europea, més preocupada per la conciliació familiar, és un excel·lent aprenentatge per desenvolupar-se com a professional. Si un estranger/a adquireix les pràctiques que utilitzen les empreses estatunidenques per garantir la productivitat i una cultura del treball constructiva, augmentarà les seves possibilitats de desenvolupar una exitosa carrera professional.
   
 • El descobriment d'un nou món: 4500 Km d'una costa a l'altra, 5 zones horàries diferents (4 si no s'inclou Hawaii), 9 tipus de clima, més de 300 milions d'habitants, illes volcàniques, grans planes, altes muntanyes... Aprofitar una estança acadèmica per conèixer una petita part d'aquest gran país és un dels grans avantatges de l'experiència estatunidenca.
   
 • Les activitats extracurriculars: L'oferta d'activitats extracurriculars (esports, arts, música) i la serietat amb què es duen a terme són extraordinàries, ja que són un element molt sospesat en les admissions a estudis de grau i postgrau a les universitats d'elit.
 

5 reptes per estudiar als Estats Units

 • El sistema d'admissió a les grans universitats: amb unes ràtios d'admissió d'entre el 5% i el 25% en funció dels programes, ser admès/a a una universitat d'elit estatunidenca és un assoliment en si mateix. Els bons resultats en els tests estandarditzats (GMAT, GRE, TOEFL), expedient acadèmic, cartes de recomanació, currículum vitae, complexos assajos d'autoconeixement i motivació i propostes d'investigació  per a molts dels programes de postgrau són alguns dels elements de la sol·licitud als programes de les universitats d'elit estatunidenques. Tenint en compte, a més, que les dates límit per enviar la documentació solen estar entre 6 i 10 mesos abans de l'inici de curs acadèmic, és recomanable iniciar el procés de preparació de la sol·licitud entre 9 mesos i 1 any i mig d'antelació.
   
 • El visat: entre les converses d'estrangers/es als Estats Units, és freqüent la pregunta "I tu, quin visat tens?" i tots/es han viscut o han coincidit amb algú que ha tingut problemes amb el personal de duana en intentar entrar al país (sortir rarament és un problema). L'alumnat acostuma a tenir un visat F-1 o un visat J-1. Aquest visat està estrictament lligat a la inscripció a una institució educativa i han de complir-se una sèrie de requisits legals per mantenir-lo. Els tràmits per obtenir-lo es realitzen a l'ambaixada dels Estats Units a Madrid i les institucions educatives acostumen a tenir a algú que orienta a l'alumnat sobre tots els tràmits posteriors. Si no, la pàgina web del Departament d'Estat dels Estats Units acostuma a tenir la informació actualitzada. Un cop finalitzats els estudis, alguns visats donen la possibilitat de treballar durant un any en territori estatunidenc. Si no és així, els i les estudiantes disposa de 60 dies per abandonar el país des que finalitza l'estudi pel qual s'ha atorgat el visat.
   
 • L'assegurança mèdica: els preus dels serveis mèdics a Estats Units són exorbitants. Per això, és imprescindible adquirir una assegurança mèdica durant l'estància a Estats Units i verificar bé les condicions de cobertura i les franquícies. La majoria de les institucions educatives ajuden als estudiants en aquest punt.
   
 • El preu: amb independència del cost de vida (que varia molt d'un lloc a l'altre: no és el mateix un apartament en un centre neuràlgic del país que en un poble remot), el preu de les matrícules de les escoles i universitats són extremadament elevades pels estàndards europeus. No obstant, hi ha moltes opcions per obtenir ajuda financera i pels bons estudiants (o bons esportistes) hi ha opcions de beques que permeten l'accés a una educació d'elit que, sense ella, seria totalment inaccessible.
   
 • El transport: a banda de ciutats com Nova York, Boston o San Francisco, és pràcticament impossible moure's pels Estats Units sense un cotxe. Inclús quan hi ha transport públic, acostuma a ser inefectiu, ineficient o insegur. Per sort, es pot obtenir el carnet de conduir a partir dels 16 anys i comprar un cotxe de segona mà no resulta molt car. Les institucions educatives són conscients d'aquest problema i acostumen a facilitar consells sobre com moure's per la zona o inclús organitzen excursions en autobús per estudiants/es internacionals. També hi ha solucions innovadores com Uber o Super Shuttle.

Informa't de tots els estudis que pots fer a l'estranger i de per què estudiar a l'estranger.