Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Quina modalitat de Batxillerat és la millor opció?

Entre els ensenyaments als quals pots optar després de cursar l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) es troba el Batxillerat. Aquest és una etapa educativa de dos cursos i normalment es cursa entre els 16 i 18 anys.

Aquests estudis s'organitzen en modalitats (Art, Ciències i tecnologia, Humanitats i ciències socials, i General), per oferir una formació més especialitzada tenint en compte els interessos de l'alumnat.

Per què és important triar bé la modalitat de Batxillerat?

El Batxillerat et permet accedir a altres estudis com els cicle formatiu de grau superior o una carrera universitària després de realitzar la selectivitat.

Cada modalitat de Batxillerat està vinculada a determinades famílies professionals, en el cas dels cicles d' FP, i també a determinades branques de coneixement, en el cas dels graus universitaris.

Per aquest motiu, per accedir a un cicle formatiu de grau superior d'FP tindran prioritat els alumnes que provinguin de modalitats de Batxillerat afins.

I per als que vulguin cursar una cursa, en la fase específica de la selectivitat ponderaran més les matèries de modalitat directament relacionades amb el grau al qual es vulgui accedir, és a dir, sumaran més punts.

Estudiants de Batxillerat

Si ja tens clar el que t'agradaria estudiar després del Batxillerat probablement serà més senzill triar la modalitat. En el cas que tinguis dubtes sobre la teva carrera acadèmica i professional, et recomanem aprofundir en l'autoconeixement mitjançant el Test GR d'interessos professionals d'Educaweb. 

Quines modalitats de Batxillerat existeixen?

Existeixen quatre modalitats de Batxillerat. 

 

Arts

Si optes per aquesta modalitat hauràs de triar una d'aquestes dues vies:

  • Arts Plàstiques, Imatge i Disseny. És la via recomanada per a estudiants amb interès en l'àmbit audiovisual, el disseny o la publicitat. Inclou matèries com Dibuix Artístic, Cultura Audiovisual o Dibuix Tècnic Aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny.
  • Música i Arts Escèniques. Per a alumnes i alumnes amb inquietuds per la producció musical, la dansa o el teatre. Si tries aquesta via podràs cursar matèries com a Anàlisi Musical, Arts Escèniques o Cor i Tècnica Vocal.

Si curses aquesta modalitat i després vols accedir a un cicle de grau superior d'FP tindràs prioritat en cicles pertanyents a famílies com Arts Gràfiques, Edificació i Obra Civil, o Tèxtil, Confecció i Pell.

A més, tindràs accés directe als cicles formatius de grau superior d'Arts Plàstiques i Disseny (els estudiants que provinguin d'altres modalitats hauran de realitzar una prova d'accés específica).

Si la teva intenció és cursar després una carrera universitària, aquesta modalitat està indicada per a graus com a Disseny, Arquitectura, Comunicació Audiovisual, Belles arts o Història de l'Art, entre d'altres.

Si t'interessa aquesta modalitat, informa't a dels instituts que la imparteixen a Catalunya.

 

Ciències i Tecnologia

Aquesta modalitat es dirigeix a estudiants interessats pel món biosanitari, les matemàtiques, els processos tecnològics i les ciències experimentals. Si tries aquesta opció podràs cursar matèries com Física, Química, Matemàtiques o Biologia.

En l'accés a la universitat aquestes matèries ponderen bé en carreres de les branques de Ciències, Ciències de la salut o Enginyeria i arquitectura.

I si posteriorment vols accedir a un cicle d'FP de grau superior, amb aquesta modalitat tindràs prioritat en cicles de famílies com a Informàtica i Comunicacions, Sanitat o Imatge i So, entre d'altres.

 

General

Amb aquesta modalitat podràs configurar itineraris formatius molt diversos, ja que et permet cursar matèries de la resta de modalitats. Les matèries que triïs t'encaminaran als ensenyaments posteriors més vinculats a aquells continguts.

Si t'interessa aquesta modalitat, informa't dels instituts que la imparteixen a Catalunya.

 

Humanitats i Ciències Socials

Solen optar per aquesta modalitat els estudiants que tenen inquietuds relacionades amb la filosofia, els estudis lingüístics i literaris, les ciències socials, jurídiques, polítiques i econòmiques o el turisme. Inclou matèries com Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials, Llatí, Geografia o Empresa.

És la modalitat recomanada si vols cursar després algun cicle de grau superior d'FP pertanyent a les famílies d'Administració i Gestió, Comerç i Màrqueting o Serveis Socioculturals i a la Comunitat.

Si la teva intenció és estudiar després una carrera universitària, les matèries d'aquesta modalitat estan molt vinculades als graus de la branca de Ciències Socials i Jurídiques i els d'Arts i Humanitats.

Quins criteris cal tenir en compte per triar modalitat?

Tenint en compte el que s'ha explicat, s'indiquen a continuació els aspectes més importants sobre els quals hauries de reflexionar abans de triar la teva modalitat de Batxillerat.

  • Els teus interessos i preferències. De les matèries que ja has cursat fins el moment, pensa en quines se't donen millor i amb quines has gaudit més.
  • Matèries impartides a cada modalitat. Informa't detalladament sobre quines matèries es cursen en cada modalitat de Batxillerat. Tingues en compte que en alguns centres podria veure's limitada l'oferta de matèries de modalitat, per això convé que consultis les matèries impartides en els centres que t'interessen.
Si el teu camí es una carrera universitària:
  • Oferta acadèmica. Si tens clar quins temes t'interessen més, explora les carreres universitàries relacionades amb aquell àmbit de coneixement. Informa't sobre les opcions per cursar aquests estudis que tens més prop de casa i valora també les teves possibilitats de traslladar-te a altres poblacions, per a tenir previstes totes les alternatives.
  • Notes de tall. La nota de tall de les carreres universitàries depèn de l'oferta i la demanda de cada grau a cada centre on s'imparteix. Si desitges cursar estudis amb una nota de tall alta, la teva qualificació del Batxillerat pot ser decisiva per a accedir al grau que t'interessi, ja que suposa el 60% de la nota d'accés.
  • Matèries que ponderen a les PAU. En la part específica de selectivitat podràs presentar-te a les matèries de modalitat que més ponderin per a l'accés a la carrera que t'interessi. Informa't bé de quins són aquestes matèries que et permetran obtenir més punts i millorar la teva nota d'admissió. Tingues en compte que cada comunitat publica els seus propis paràmetres de ponderació.

Si el teu camí es fer un Cicle de Grau Superior:

  • Oferta acadèmica. Una vegada tinguis clar quins temes t'interessen més, explora els cicles que existeixen relacionats amb aquell àmbit de coneixement. Informa't sobre les opcions per cursar aquests estudis que tens més prop de casa i valora també les teves possibilitats de traslladar-te a altres poblacions.
  • Opcions d'accés a cicles de grau superior. Alguns cicles d'FP tenen una gran demanda, per aquest motiu solen establir-se criteris de prioritat per a l'accés i es té en compte la nota mitjana dels estudis previs. Si després de Batxillerat vols cursar un cicle de grau superior d'FP, informa't bé sobre la demanda existent en els centres que més t'interessin i quines notes es requereixen per a accedir.

 

La decisió és important, però si en algun moment penses que t'has equivocat en la teva elecció tens la possibilitat de sol·licitar un canvi de modalitat.

Si el teu objectiu és cursar estudis universitaris, convé que coneguis bé totes les vies d'accés a una carrera, així com les característiques de la selectivitat i l'oferta de graus existent a Catalunya.