I després del Batxillerat, què puc estudiar?
Després d'obtenir el títol de Batxiller hi ha diferents opcions acadèmiques per continuar formant-te.
És important que exploris les diferents alternatives per dur a terme una elecció fonamentada i adaptada als teus interessos.
Les diferents opcions de continuïtat després de superar el Batxillerat són:
- Graus universitaris
- Cicles d'FP de grau superior
- Ensenyaments artístics superiors
- Cicles de grau superior d'Arts Plàstiques i Disseny
- Cicles de grau superior d'Arts Escèniques
- Cicles de grau superior d'Ensenyaments Esportius
- Certificats Professionals
- Estudis no reglats
- Incorporació al món laboral
Graus universitaris
Els estudis universitaris són la sortida més habitual en acabar el Batxillerat. Un cop superada la selectivitat podràs cursar un grau universitari en la branca que més t'interessi.
Si els estudis universitaris són la teva opció preferent, és important que t'informis en detall sobre dates de la PAU, exemples d'exàmens d'anys anteriors i sobre els paràmetres de ponderació.
I si t'interessa pots consultar les notes de tall de tots els graus i dobles graus universitaris impartits a Catalunya i a la resta de l'Estat.
Universitat
En el Diccionari d'estudis trobaràs informació detallada sobre totes les carreres: descripció, perfil recomanat, sortides professionals, temari, etc.
Cicles d'FP de grau superior
Els cicles formatius de grau superior de Formació Professional et permetran adquirir competències molt connectades amb el món laboral i dirigides a l'obtenció del títol de Tècnic Superior d'FP.
Hi ha més de 90 cicles diferents entre els quals triar.
Aquests estudis donen accés als graus universitaris sense necessitat de realitzar la PAU.
Ensenyaments artístics superiors
Els títols de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors s'estructuren en quatre cursos acadèmics i són equivalents a un grau universitari.
Per accedir a aquests ensenyaments, a més de tenir el títol de Batxillerat cal superar una prova específica d'accés.
Les especialitats existents en cadascuna de les disciplines són les següents:
- Ensenyaments Superiors de Música, amb les especialitats de Composició, Direcció, Interpretació, Musicologia, Pedagogia, Producció i Gestió, i Sonologia.
- Ensenyaments Superiors de Dansa, amb dues especialitats: Coreografia i Tècniques d'Interpretació, i Pedagogia de la Dansa.
- Ensenyaments Superiors de Disseny, on es pot triar entre Disseny Gràfic, d'Interiors, de Productes i de Moda.
- Ensenyaments Superiors de Conservació i Restauració de Béns Culturals, on trobem les especialitats de Pintura, Escultura, Béns Arqueològics i Document Gràfic.
- Ensenyaments Superiors d'Art Dramàtic, amb les opcions de Direcció d'Escena i Dramatúrgia, Escenografia i Interpretació.
Cicles formatius de grau superior d'Arts Plàstiques i Disseny
Els ensenyaments professionals d'Arts Plàstiques i Disseny destaquen per la seva formació pràctica i especialitzada. Algunes especialitats d'aquests estudis són art floral, còmic o mobiliari, entre d'altres.
A més de complir amb els requisits d'accés generals establerts per a aquests ensenyaments tingues en compte que et poden exigir la superació d'una prova específica.
Cicles formatius de grau superior d'Arts Escèniques
Els cicles d'arts escèniques són títols propis de la Generalitat de Catalunya amb validesa laboral en àmbits com circ, teatre o dansa urbana, entre d'altres.
A més de complir amb els requisits d'accés generals establerts per a aquests ensenyaments tingues en compte que s'exigeix la superació d'una prova específica.
Cicles formatius de grau superior d'Ensenyaments Esportius
Per accedir a aquests estudis esportius, a més del títol de Batxiller hauràs d'estar en possessió del títol de Tècnic Esportiu.
També hauràs de superar una prova específica d'accés per determinades especialitats.
Tingues en compte que a Catalunya pots cursar la doble titulació de Batxillerat i ensenyaments esportius de grau mitjà, que et permet accedir al grau superior de manera més directa.
Certificats Professionals
Són titulacions oficials d'FP, de menor durada que els cicles, que et permeten acreditar qualificacions professionals per augmentar les teves oportunitats d'inserció laboral.
Aquests estudis s'agrupen en tres nivells formatius segons la seva complexitat i inclouen sempre un període de pràctiques a empreses.
Les persones aturades poden cursar aquesta formació de manera totalment gratuïta.
Estudis no reglats
Són ensenyaments no regulats pel Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports ni per la Generalitat de Catalunya.
Existeixen cursos no reglats relacionats amb una àmplia varietat de temes i amb nivells molt diversos. Explora l'oferta de formació no reglada per trobar el curs que millor respongui als teus interessos personals i professionals.
Incorporació al món laboral
A més de continuar amb la teva formació acadèmica, amb el títol de Batxillerat també pots accedir directament al món laboral, tant en el sector privat com en l'àmbit d'ocupació pública.
Pots consultar el Diccionari de professions per ampliar el teu coneixement sobre ocupacions concretes.