Orientació Acadèmica

Estudiar a Catalunya - Accés al sistema educatiu català a través de programes de mobilitat o estades d'estudis

 • Si ets estranger no resident a Espanya, pots accedir al sistema educatiu realitzant alguna de les següents activitats:
   
  • Realitzar o ampliar els estudis en un centre autoritzat. Pots accedir al sistema educatiu per a realitzar uns estudis a temps complert on obtinguis un títol o certificat d'estudis. Per matricular-t'hi has de complir amb els requisits d'accés específics i contactar directament amb el centre per fer tots els tràmits d'admissió.
  • Activitats de recerca i formació. Pots accedir a programes d'investigació i programes de formació sempre que aquests no siguin una activitat laboral, si és així hauràs de sol·licitar el permís de residència i treball. Per accedir a aquests programes has de contactar directament amb el centre que els oferix i sol·licitar-ne l'admissió.
  • Participar en un programa de mobilitat. Els programes de mobilitat dels pots realitzar en les diferents etapes del sistèma educatiu, en cada etapa pots accedir a un tipus de programes o a altres. Normalment, els programes són promoguts pels mateixos centres educatius que tenen signats acords de col·laboració i intercanvi amb altres centres estrangers. La durada és variable en funció del tipus de programa i també, del tipus d'estudis. Com a estudiant pots participar-hi sempre que compleixis amb els requisits específics fixats pel centre. Entre els programes de mobilitat més comuns destaquen:
  - Intercanvis entre centres en etapes obligatòries del sistema educatiu: Educació Secundària Obligatòria (ESO).
  - Intercanvis entre centres en etapes postobligatòries del sistema educatiu: Batxillerat, Formació Professional, Estudis Universitaris.
  - Batxillerat Internacional.
  L'entitat que el promou ofereix programes d'educació internacional en diferents països i de diferents nivells.
  - El Programa Erasmus+ que promou programes de mobilitat d'estudiants de diferents nivells educatius dins l'Unió Europea.
  • Pràctiques no laborals. Alguns organismes i entitats públiques i privades ofereixen la possibilitat de realitzar pràctiques no laborals. Aquestes pràctiques permeten adquirir competències professionals en un sector concret. Per poder realitzar aquestes pràctiques, t'has de posar en contacte directament amb l'entitat o organisme promotor i complir amb els requisits establerts.
  • Programes de voluntariat. Existeixen molts tipus de voluntariat en diferents àmbits que persegueixen objectius d'interès general. Aquests programes estan promoguts per diferents organismes i busquen a persones que tinguin ganes de tenir una experiència internacional ajudant als demés o en un projecte d'interès. Per poder-hi participar només has de contactar amb l'organisme promotor per informar-te dels requisits que has de complir, els programes que s'ofereixen i els dates d'aquests.

  Requisits per estudiar a Catalunya

  En tots els casos, conèixer el català i/o l'espanyol serà un requisit imprescindible per poder-hi accedir. També et poden requerir el coneixement d'un altre idioma.

  Per estudiar a Catalunya, a més de ser admès en un centre formatiu, has de tramitar el visat d'estudis. En el cas que la formació tingui una durada superior a 6 mesos, a més del visat hauràs de sol·licitar la targeta d'identitat d'estranger o Targeta d'Estudiant. Aquest visat es pot ampliar sempre que s'ampliï també el període d'estudis i acreditis haver superat un mínim d'assignatures.

  Tota la informació sobre els tràmits a realitzar la pots trobar al portal d'immigració del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

  Informa't sobre com accedir al sistema educatiu si ets immigrant o refugiat i de tota l'oferta formativa que tens al teu abast.
Cursos relacionats