Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Carnets professionals

Què són els carnets professionals?

Per a l'exercici de determinades professions d'instal·lador/a, operador/a i manipulador/a, és necessari que disposis d'una qualificació professional que garanteixi poder realitzar correctament les diferents tasques segons les normatives i requisits establerts.

Depenent de la professió, l'acreditació d'una qualificació professional es pot realitzar a través d'alguna de les següents formes:
 
Els carnets professionals certifiquen les teves competències i coneixements per poder exercir correctament les tasques d'una professió. La principal finalitat és certificar que la persona disposa d'una sèrie de coneixements concrets i específics assignats a un lloc de treball que li permet desenvolupar una professió sense risc per ell mateix, els usuaris i el medi ambient. 
Disposar del carnet professional és obligatori per exercir certes professions

Quins carnets professionals existeixen?

Els carnets professionals que es poden obtenir a Catalunya són:
 
A banda d'aquestes professions per a les quals cal disposar del carnet professional, existeixen altres professions homologades en les quals és necessari acreditar algun tipus de formació o superar una prova teòrica i/o pràctica per poder-les exercir.
En el següent enllaç pots trobar la informació sobre les professions per a les quals cal una acreditació professional.
 

Com obtenir un carnet professional?

Depenent del carnet professional que vulguis obtenir, hi ha diferents formes de fer-ho.

Per a l'obtenció el carnet d'instal·lacions tèrmiques en els edificis (ITE), ho pots fer a través de les següents formes:
 
  • Acreditar que estàs en possessió d'un títol d'FP que et permeti presentar-te directament a l'examen o,
  • Realitzar un curs teòric-pràctic en un centre autoritzat o,
  • Tenir una experiència professional mínima de 2000 hores treballades com a tècnic/a en una empresa instal·ladora/mantenidora durant els darrers deu anys.

En tots els casos, cal superar un examen específic per a l'obtenció del carnet.

Per a l'obtenció del certificat personal de manipulador de gasos fluorats, hi ha diferents formes de fer-ho. Depenent del tipus de certificat que vulguis obtenir, ho podràs fer acreditant experiència, demostrant que estàs en possessió d'alguna titulació, superant un curs formatiu, o superant alguna prova. En la següent taula trobaràs la relació dels tipus de certificats i totes les formes d'aconseguir-los.

A la xarxa d'oficines OGE, o al web del Canal Empresa, pots trobar tota la informació sobre els carnets professionals o els altres certificats necessaris per a poder treballar com a instal·lador/a, manipulador/a o operador/a.

Informa't a les nostres seccions sobre els estudis d'FP, els estudis universitaris, els certificats de professionalitat i el procés d'acreditació de competències.