Els Certificats Professionals són titulacions d'FP que permeten acreditar competències professionals per a augmentar les oportunitats d'inserció laboral.
Descobreix les vies d'obtenció d'un Certificat Professional i valora quina respon millor a les teves necessitats.
Què són els Certificats Professionals i per a què serveixen?
Els Certificats Professionals són titulacions oficials de Formació Professional vàlides en tot l'Estat espanyol.
Aquests títols acrediten que posseeixes determinades competències (coneixements i destreses) necessàries per a desenvolupar correctament una activitat laboral.
Una vegada obtinguis l'acreditació podràs demostrar que estàs capacitat per a exercir la feina relacionada amb aquell Certificat.
Com la resta d'ensenyaments i titulacions d'FP, els Certificats Professionals s'agrupen en famílies professionals.
A més, cada Certificat està vinculat a un nivell (1, 2 o 3), en funció de la complexitat de les tasques associades a les competències que acredita.
Els Certificats Professionals es corresponen amb el Grau C en l'agrupació d'estudis de Formació Professional que estableix la Llei Orgànica d'FP, en la qual es contemplen aquests ensenyaments com un sistema integrat. |
Alguns Certificats Professionals habiliten per a l'exercici professional de determinades ocupacions que requereixen una formació específica per a poder exercir-les.
Altres Certificats permeten optar a ofertes d'ocupació pública, ja que en algunes convocatòries s'especifiquen determinats Certificats Professionals com un dels requisits per a accedir al procés selectiu.
Actualment hi ha vigents més de 500 Certificats Professionals diferents. Durant tot l'any trobaràs oferta a Catalunya de Certificats dels tres nivells i pertanyents a les diferents famílies professionals.
Per a incrementar les teves oportunitats de mobilitat internacional, quan obtens un Certificat Professional pots descarregar-te gratuïtament el suplement Europass, des de la pàgina corresponent a aquell Certificat al portal TodoFP.
El suplement Europass permet a empreses i centres educatius d'altres països entendre la informació inclosa en la titulació oficial, la qual cosa facilita que puguis continuar estudiant o treballar a l'estranger.
Com pots obtenir un Certificat Professional?
Existeixen diferents vies per obtenir un Certificat Professional:
-
Cursant una formació en un centre autoritzat per a atorgar el títol i superant tots els mòduls que integren el Certificat.
-
Participant en un procés d'acreditació de competències perquè reconeguin la teva experiència laboral i/o els aprenentatges adquirits mitjançant vies no formals de formació.
-
Mitjançant l'acumulació dels certificats de competència que completin la totalitat dels mòduls professionals inclosos en el Certificat Professional.
-
Aprovant les proves lliures per a la superació de mòduls professionals inclosos en cicles d'FP.
Obtenció d'un Certificat Professional mitjançant la realització d'un curs
Si no tens cap experiència professional o formativa relacionada amb el Certificat, per a obtenir-lo hauràs de superar la formació que permet acreditar totes les competències que componen el títol.
Els cursos destinats a l'obtenció d'un Certificat Professional s'ofereixen en centres registrats i autoritzats per a impartir tots els mòduls formatius i per a atorgar la titulació oficial corresponent.
Aquests cursos són gratuïts per a persones aturades. Estan dissenyats per a capacitar a les persones en l'acompliment d'una activitat laboral concreta i inclouen un període de formació en empresa.
Tingues en compte que també existeixen cursos amb temari adaptat al dels Certificats Professionals impartits en centres de formació no reglada. Superar aquests cursos no comporta automàticament l'obtenció del títol, ja que no estan registrats ni autoritzats per a això.
Després de completar una formació d'aquest tipus podràs inscriure't al procediment d'avaluació i acreditació de competències amb la finalitat d'obtenir el Certificat Professional.
Els cursos amb temari adaptat a un Certificat Professional poden ser una opció formativa interessant quan no existeix oferta oficial en centres autoritzats pròxims al teu municipi o quan l'oferta no s'adapta a la teva disponibilitat horària.
És important que abans d'inscriure't a un curs verifiquis si el centre que l'imparteix està reconegut per a concedir el Certificat Professional que vols obtenir o si el que imparteix és una formació amb temari adaptat a aquell Certificat. |
Obtenció d'un Certificat Professional mitjançant l'acreditació de competències
Si tens experiència en el sector o has participat en activitats d'aprenentatge no formal relacionades amb el Certificat Professional que vols obtenir, et pots inscriure al servei d'acreditació de competències professionals de Catalunya.
Podràs obtenir el Certificat si demostres que has adquirit les competències professionals relacionades amb aquest títol a través de la teva experiència laboral i/o amb formacions no reglades.
Recorda que després de superar un curs amb temari adaptat a un Certificat Professional impartit en un centre de formació no reglada podràs inscriure't al procediment d'acreditació de competències.
En el procés d'acreditació de competències t'assessoren sobre les teves possibilitats d'obtenir l'acreditació i t'indiquen si has de participar en accions formatives complementàries per a aconseguir-la.
Acumulació de certificats de competència
Els certificats de competència es corresponen amb el grau B en el sistema de Formació Professional.
Es poden obtenir superant la formació corresponent, de menor durada que la d'un Certificat Professional, o a través del servei d'avaluació i acreditació de competències professionals.
Constitueixen una acreditació parcial acumulable: la suma de certificats de competència inclosos en una oferta de grau C condueix a l'obtenció del Certificat Professional corresponent, sempre que existeixi exempció del període de formació en empresa o s'hagi realitzat ja.
Obtenció d'un Certificat Professional mitjançant proves lliures d'FP
El Departament d'Educació i Formació Professional convoca cada any proves per a l'obtenció de títols de Tècnic i Tècnic Superior de Formació Professional (Grau D).
Els aspirants realitzen una prova per a cadascun dels mòduls professionals dels quals consta el cicle formatiu.
Una vegada superats tots els mòduls que formin part d'un Certificat Professional, i sempre que existeixi exempció del període de formació en empresa, la persona podrà matricular-se en un centre on s'imparteixi aquest Certificat i sol·licitar la convalidació d'aquests mòduls.
Quan el centre aprovi el procés de convalidació es podrà obtenir el Certificat Professional sol·licitat.
Quins són els requisits d'accés als Certificats Professionals?
Les competències que acredita cada Certificat Professional estan associades a un nivell de qualificació: 1, 2 o 3.
Els requisits d'accés a la formació varien en funció del nivell del Certificat.
Nivell 1
Per a quests cursos no s'estableixen requisits específics d'accés.
Nivell 2
Per a accedir a cursos de nivell 2 és necessari complir almenys un dels següents requisits:
-
Tenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO).
-
Estar en possessió d'un Certificat Professional del mateix nivell.
-
Estar en possessió d'un Certificat de Professionalitat de nivell 1 de la mateixa família professional.
-
Tenir un Certificat de competència inclòs en el Certificat Professional al qual es vol accedir.
-
Estar en possessió d'un títol d'FP Bàsica, Tècnic d'FP o Tècnic d'Arts Plàstiques i Disseny.
-
Haver superat el curs de formació específic per a l'accés a cicles de grau mitjà.
-
Haver superat la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà.
-
Haver superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys o de 45 anys.
-
Haver superat les proves d'avaluació de competències clau per a l'accés a Certificats de nivell 2 (o tenir acreditades aquestes competències).
Nivell 3
Per accedir als cursos de nivell 3 és necessari complir, almenys, un dels següents requisits:
-
Tenir el títol de Batxillerat.
-
Estar en possessió d'un Certificat de Professionalitat de nivell 3.
-
Estar en possessió d'un Certificat de Professional de nivell 2 de la mateixa família professional.
-
Tenir un Certificat de competència inclòs en el Certificat Professional al qual es vol accedir.
-
Disposar d'un títol de Tècnic o Tècnic Superior d'FP.
-
Disposar d'un títol de Tècnic o Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny.
-
Disposar d'una titulació universitària oficial.
-
Haver superat la prova d'accés als cicles formatius de grau superior.
-
Haver superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 o de 45 anys.
-
Haver superat les proves d'avaluació de competències clau per a l'accés a Certificats de nivell 3 (o tenir acreditades aquestes competències).
Quines diferències hi ha entre un Certificat Professional i un títol d'FP?
La Formació Professional s'estructura en un sistema integrat organitzat en cinc graus ascendents (A, B, C, D i E), en funció de l'amplitud dels continguts i de la quantitat de competències professionals que permet acreditar cada formació.
-
Els Certificats Professionals pertanyen al grau C.
-
Els cicles de Formació Professional es corresponen amb el grau D.
Els cicles de Formació Professional són estudis de major durada i en els quals s'imparteix un nombre major de continguts, orientats a exercir un rang més ampli d'activitats laborals. Permeten acreditar, per tant, més competències que els Certificats Professionals.
Els Certificats Professionals estan vinculats a activitats laborals específiques, per la qual cosa són una via d'acreditació molt convenient per a adults que vulguin millorar les seves perspectives d'inserció.
Malgrat aquestes diferències, els Certificats Professionals i els cicles d'FP comparteixen algunes característiques:
-
S'estructuren en mòduls professionals, vinculats a les competències professionals que desenvolupa la formació. Si superes un Certificat Professional i posteriorment curses un cicle d'FP que contempli les competències acreditades amb el Certificat, podràs sol·licitar la convalidació dels mòduls corresponents a aquestes competències.
-
Les dues formacions contemplen un
període obligatori de formació en empreses.
-
Totes dues formacions et permeten obtenir una titulació amb efectes laborals i també acadèmics, ja que tant els Certificats Professionals com els cicles d'FP et permeten prosseguir els teus estudis cap a nivells superiors de formació reglada.
-
Tant les titulacions oficials que es poden obtenir amb els cicles d'FP com els Certificats Professionals tenen validesa en tot el territori de l'Estat espanyol.
La següent taula resumeix les diferències entre les dues titulacions:
Certificats Professionals | Cicles d'FP |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
Quins Certificats Professionals puc cursar?
A Catalunya el SOC (Sistema d'Ocupació de Catalunya) gestiona l'oferta dels cursos per a obtenir un Certificat Professional.
Pots consultar tots els Certificats Professionals que s'imparteixen al cercador de cursos del SOC, i filtrar per família professional, comarca o municipi per accedir a la informació que més t'interessi.
Si vols consultar específicament els Certificats que s'imparteixen a instituts d'Educació Secundària pots accedir al llistat de Certificats Professionals del web Tria educativa de la Generalitat de Catalunya.
També pots explorar l'oferta formativa existent a Educaweb de cursos oficials per a obtenir un Certificat Professional.