El Programa Escola i Empresa, creat lâ">
Logo premis Educaweb

Repositori de projectes d'orientació acadèmica i professional presentats als Premis Educaweb

Tornar a l'inici

Programa Escola i Empresa


Títol: Programa Escola i Empresa

Edició: 2020

Categoria: Institución

Entitat: Fundació Privada d’Empresaris - FemCAT

Descripció

El Programa Escola i Empresa, creat l’any 2009, té per objectiu acostar el món empresarial als alumnes de Secundària i Cicles Formatius de Grau Superior a través d’un diàleg entre una persona empresària o directiva i l’alumnat. El ponent explica la importància i el paper de l’empresa a la societat, descriu la seva vivència a l’empresa i acompanya els alumnes en una reflexió sobre les habilitats necessàries per a l’empresari, aconseguint així una conversa propera i enriquidora amb conceptes i aspectes d’interès sobre el dia a dia d’una persona empresària a través d’una experiència real.


Objetius

L’objectiu general del programa és acostar la figura i la realitat de les persones empresària i les seves empreses a l’alumnat, i així mostrar el seu paper a la societat.
Els objectius específics són:
- Mostrar la necessitat de l’empresa en la societat.
- Despertar l’interès pel món de l’empresa entre els joves.
- Donar una visió de l’empresa que sigui inspiradora, atractiva.
- Mostrar la cara amable de l’empresa i de l’empresari.
- Mostrar algunes de les habilitats que requereix un empresari.
Llegir-ne més

Destinataris

1. 4t ESO
2. Batxillerats
3. Cicles Formatius de Grau Mitjà
4. Cicles Formatius de Grau Superior
Llegir-ne més

Justificació de la iniciativa

Diversos estudis de l’àmbit educatiu (Fundació Jaume Bofill, entre d’altres) mostren que bones decisions en l’itinerari educatiu són un antídot contra l’abandonament escolar prematur. El Programa Escola i Empresa pretén ser un element complementari que permeti un diàleg dinàmic i obert amb un empresari o empresària sobre el seu dia a dia i motivació, que apropi la realitat a l’empresa i les diferents opcions que aquesta ofereix, i que els ajudi a visualitzar habilitats i competències necessàries. Tots els conceptes que es presenten es posen en perspectiva des de la vivència del ponent, i de la reflexió sobre el dia a dia i trajectòria de la persona que tenen al davant, els alumnes poden inferir implicacions futures dels seus aprenentatgesi de les habilitats que posen en joc a la seva pròpia quotidianitat.
Llegir-ne més

Metodologia

Cada sessió és única, ja que transmet la vivència de persones i empreses diferents, estructurada en una metodologia que assegura la transmissió dels objectius del programa. Les xerrades tenen una durada total d’una hora, incloent els espais d’interacció amb els alumnes. L’esquema general de la xerrada consta de:
- Una presentació de la persona ponent.
- La importància de l’empresa a la societat.
- El lloc de la seva empresa a la societat.
- Què és ser una persona empresària.
- Les habilitats d’una persona empresària.
- Tancament i torn de preguntes i respostes.

Llegir-ne més

Recursos utilizats

Recursos humans

  • Direcció del programa
  • Coordinació i secretaria
  • Acompanyament
  • Formadora

Recursos materials

  • Postals
  • Pàgina web
  • Currículum
  • Aplicatiu informàtic
Llegir-ne més

Temporalizació

2009-2010 i ha anat creixent. 
Llegir-ne més

Evaluació dels resultats i impacte

A nivell quantitatiu, s’avalua el nombre de centres participants, el nombre de sessions realitzades i el nombre d’alumnes que hi participen. L’aspiració del programa és arribar un dia a cobrir la totalitat de la cohort: per aquest motiu, s’avalua el paràmetre de penetració: el nombre de centres que realitzen l’activitat amb tots o una part dels seus alumnes, vers el total de centres que imparteixen els nivells d’estudis destinataris. Degut a la vocació territorial del programa, les dades es mesuren per a cadascun dels deu serveis territorials del Departament d’Educació.
Per dur a terme l’avaluació qualitativa, el professorat rep un qüestionari de valoració de les sessions poc després que es duguin a terme. També els ponents són convidats a omplir un qüestionari sobre la seva experiència a cada sessió. Les puntuacions atorgades per tots dos col•lectius ajuden a mantenir els paràmetres de qualitat tant en l’execució operativa del programa com en el seguiment de la metodologia per part dels ponents. Els comentaris inclosos als qüestionaris resulten d’utilitat per al manteniment de la relació amb ponents i centres de cara a interaccions posteriors, ja que la gran majoria dels centres organitzen sessions cada curs
Llegir-ne més

Descobreix tots els projectes presentats a Educaweb

Veure tots