11a edició dels Premis Educaweb

Projectes que contribueixen a la inclusió i la justícia social 

 
Aquest dijous, 29 de novembre, s'ha celebrat l'11a edició dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional al CosmoCaixa de Barcelona, acte al qual han assistit representants d'administracions, entitats i centres educatius públics i privats per celebrar la festa anual de l'orientació.

La majoria dels projectes premiats en aquesta ocasió s'han caracteritzat per buscar la inclusió social dels col·lectius en risc d'exclusió, com és el cas d'Esment Escola Professional, amb la seva iniciativa Una orientació per a tothom, guanyadora del premi a la categoria Institucions, que dona resposta a les necessitats de qualificació professional de joves amb discapacitat intel·lectual. El projecte El camí a l'ocupació del Grup Vips, guanyador a la categoria Empreses, també busca millorar l'ocupació de joves que procedeixen d'una experiència de fracàs escolar o estan en situació de vulnerabilitat.

La innovació en l'orientació també ha estat premiada: el guardó a la categoria Professionals ha estat per al projecte 5W1H: Cap al meu futur professional, un programa d'orientació basat en b-learning creat per Jesús Vicente Barberá Blasco, professor del mòdul de Formació i Orientació Laboral del CIPFP Ausiàs March de València.

A continuació, s'ofereix una petita síntesi dels projectes guanyadors, que poden consultar-se íntegrament en aquest enllaç.
 

Categoria Institucions

 
Una orientació per a tothom, d'Esment Escola Professional (Palma de Mallorca, Illes Balears)
 
Esment Escola Professional es va crear el 2015 amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats de qualificació professional dels joves amb edats compreses entre els 16 i 29 anys amb discapacitat intel·lectual. D'aquesta manera, se n'amplia la formació i es desenvolupen les competències tan personals com tècniques, incrementant-ne les possibilitats d'inserció laboral.

L'escola implementa un model formatiu laboral que combina l'orientació, la formació i l'ocupació en el sector de l'hostaleria, principalment. Aquest model consisteix en un programa de formació de 3 anys a través de contractes de formació i aprenentatge, basat en la Formació Professional Dual.

El jurat ha valorat el projecte per ser un model d'orientació molt complet i integral. Així mateix, n'ha destacat la sistematització i adequació de les accions i el programa d'acompanyament als destinataris. Finalment, el jurat ha valorat la integració i presència de l'orientació acadèmica i professional en totes les fases del projecte.

 

Categoria Professionals

 
5W1H: Cap al meu futur professional, de Jesús Vicente Barberá Blasco (València, Comunitat Valenciana)
 
El projecte, dirigit a l'alumnat del mòdul de Formació i Orientació Laboral (FOL) de Cicles Formatius de Formació Professional Reglada, pretén ser una eina que potenciï l'interès dels alumnes pel seu futur professional i els faciliti recursos en el procés de presa de decisions.

Aquesta iniciativa planteja una metodologia b-learning, que combina l'activitat presencial amb l'activitat online, creant un sistema híbrid d'aprenentatge.

El jurat ha valorat el treball d'integració de l'orientació acadèmica i professional del projecte. També ha volgut destacar la incorporació i aplicació de les TIC en el procés d'orientació. Finalment, el jurat ha posat en relleu la potencialitat del projecte quant a la possible rèplica en altres centres i contextos educatius.

 

Categoria Empreses

 
El camí a l'ocupació, del Grup Vips (Madrid, Comunitat de Madrid)
 
El projecte, iniciat l'any 2011, està dirigit a persones que procedeixen d'una experiència de fracàs escolar i alienes al món professional, a persones en situació de vulnerabilitat i a persones aturades.

L'objectiu és facilitar el desenvolupament i entrenament d'habilitats i competències facilitadores per a l'accés a l'ocupació, així com acostar el món de l'empresa i el treball a aquest col·lectiu i, finalment, desenvolupar vocacions en el sector.

Per a això, el projecte posa el focus en tres aspectes fonamentals: la formació per a l'ocupació, l'entrenament en el lloc de treball i la formació per a l'acompliment professional. D'aquesta manera, es treballa en el desenvolupament d'habilitats per a l'ocupació, que ajuden a les persones a millorar el perfil professional i incrementar les possibilitats d'inserció laboral.

El jurat ha valorat la forma d'abordar diferents elements de l'orientació professional, com són el desenvolupament de les habilitats prelaborals, el coneixement de l'empresa, les oportunitats de contractació i oferta d'un pla de desenvolupament de la carrera. El jurat ha destacat la correcta integració d'interessos i necessitats dels destinataris del projecte i de l'empresa, així com la seva transferibilitat a altres contextos empresarials.

 

Menció Especial Educaweb

 
Ajuntament del Prat de Llobregat (Catalunya)
 
La menció reconeix l'aposta sostinguda en el temps per oferir una orientació acadèmica i professional a joves, famílies i professionals, amb un convençut esforç de coordinació i implicació dels diferents agents.

 

Menció Ciutat Orientadora

 
Göteborg (Suècia)
 
Atorgada en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i que premia a la ciutat del món que destaca pel compromís cap a l'orientació acadèmica i professional, la Menció ha estat per a la ciutat de Göteborg (Suècia), pel projecte de Syvonline, desenvolupat des de l'Ajuntament i que ofereix serveis d'orientació generalitzats.
 
El jurat ha valorat l'esforç, la persistència i la xarxa de col·laboració establerta per construir una finestreta única municipal d'accés a serveis d'orientació per al conjunt de la ciutadania: joves, famílies i professionals.


La Menció Enric Renau i Permanyer compta amb una secció especial que pot consultar-se
aquí.

Premio Educaweb Esment Escola Professional
Sílvia Soler, directora de Marketing de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha lliurat el premi Educaweb a la categoria Institucions a Noel Torres i Toni Vallespir, representants del projecte guanyador d'Esment Escola Professional.
Premio Educaweb categoría Profesional
Rosa Rodríguez, presidenta del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, ha lliurat el guardó a la categoria Professionals a Jesús Vicente Barberá, professor de Formació i Orientació Laboral, creador del projecte guanyador. 
Premio Educaweb categoría Empresas
María Calvo, directora de Gestió del Talent i Responsabilitat Corporativa de Grup Vips, rep el premi Educaweb a la categoria Empreses per part de Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann.
Premios Educaweb - Mención Educaweb
Pilar Eslava Higueras, regidora d'Educació de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, rep la Menció Educaweb per part de Montserrat Oliveras, directora i fundadora d'Educaweb.
Amb el patrocini de:
blanquerna
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  copec
DEP
CaixaBank-Dualiza
Escuela Universitaria Formatic Barcelona
Formación Universitaria
Institució Cultural del CIC
Fundación Bertelsmann
iFP
Joyfe centro profesional
Saló ensenyament
Amb el suport de:
Asociación Aragonesa de Psicopedagogía
Associació Catalana de psicopedagogia i orientació educativa i profesional
AEOP
Copoe
Diputació Barcelona
iaevg
Amb la col·laboració de:
Bagues-Mas Riera
Cuadernos de Pedagogía
El diari de l'Educació
fp empresa
Fundació Bofill
Editorial Graó
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador o col·laborador dels Premis Educaweb?