Menció Enric Renau i Permanyer

La Menció Enric Renau i Permanyer neix amb la voluntat de reconèixer la figura i la tasca de l'Enric Renau en l'àmbit de la recerca aplicada al món de l'educació, la formació i el treball, fent valdre la tasca de persones, projectes o institucions que afavoreixin la transformació i intersecció dels àmbits esmentats. És una Menció impulsada des d'Educaweb, DEP Institut i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya.

A la primera edició es va voler posar l'èmfasi en la recerca aplicada dirigida al col·lectiu de joves amb l'objectiu de millorar i augmentar les seves oportunitats d'èxit al mercat laboral. La I Menció va recaure a l'estudi "Factor influents en l'elecció d'estudis científics, tecnològics i matemàtics", impulsat per Everis i realitzat amb el suport tècnic d'e-Motiva, i amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament.

La segona edició es van valorar les iniciatives d'avaluació dirigides a mesurar el impacte de polítiques o programes que recolzessin les organitzacions en la presa de decisions i la millora dels resultats de la seva intervenció. Va resultar premiat l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques, Ivàlua.

L'any 2015 es va promoure la recerca aplicada sobre les persones amb discapacitat i la seva inclusió en els àmbits de l'educació, la formació i el treball. El guardó va ser per a la recerca "Avaluació de l'impacte social del Programa d'Inserció Laboral de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat a Parcs i Jardins de Barcelona", promogut per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins.

L'edició del 2016 ha mostrat interès per l'anàlisi de l'organització (reorganització) social del temps i la seva incidència en l'àmbit de l'educació, la formació i/o el treball. La Menció ha recaigut en dues recerques de la sociòloga i cap de Coneixement a l'Institut de la Infància de Barcelona, l'Elena Sintes.

En l'última edició, celebrada en 2017, la Menció ha posat l'èmfasi en l'orientació acadèmica i professional, per la qual cosa s'ha centrat en el reconeixement als grups de recerca que treballen en aquest camp. El guardó ha estat per al grup de recerca Transicions Acadèmiques i Laborals (TRALS) de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona.

En la seva edició 2018, la menció va posar el focus en la recerca aplicada dirigida a la perspectiva de gènere i la seva incidència en l'àmbit de l'educació, la formació i el treball, coincidint amb el centenari de Maria Aurèlia Campany i que el període 2017-2018 ha representat un punt d'inflexió a favor del moviment feminista. El premi ha estat pel Estudi de l'Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC), realitzat pel Gabinet d'Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Observatori Dóna, Empresa i Economia (ODEE), per la seva contribució al coneixement en l'àmbit de l'orientació i la igualtat de gènere.

El 2019, la Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca aplicada en educació, formació i treball s'ha centrat en la recerca aplicada enfocada als Objectius de Desenvolupament Sostenible
, per la qual cosa ha atorgat el reconeixement a l'informe La qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: una proposta d'estàndards i directrius d'avaluació. L'estudi ha estat coordinat per l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra i elaborat pel grup de recerca Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La 8a Menció Enric Renau i Permanyer ha estat per a la recerca Desigualtats d'aprenentatge en confinament, a càrrec de Xavier Bonal i Sheila González, catedràtic de Sociologia i director del grup d'investigació Globalització, Educació i Polítiques Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona, i investigadora postdoctoral del mateix departament i del mateix grup de recerca, respectivament.
 

Xavier Riudor, secretari tècnic de la 8a Menció Enric Renau i Permanyer.
Patrocinadors i col·laboradors de la 14.ª edició
Aiosp
Bagues-Mas Riera
blanquerna
CaixaBank-Dualiza
  copec
Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
Copoe
Cuadernos de Pedagogía
DEP
Diputació Barcelona
El diari de l'Educació
Fundación Bertelsmann
Editorial Graó
Saló ensenyament
Singularity Foundation
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador?