Menció Enric Renau i Permanyer

La Menció Enric Renau i Permanyer neix amb la voluntat de reconèixer la figura i la tasca de l'Enric Renau en l'àmbit de la recerca aplicada al món de l'educació, la formació i el treball, fent valdre la tasca de persones, projectes o institucions que afavoreixin la transformació i intersecció dels àmbits esmentats. És una Menció impulsada des d'Educaweb, DEP Institut i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya.

A la primera edició es va voler posar l'èmfasi en la recerca aplicada dirigida al col·lectiu de joves amb l'objectiu de millorar i augmentar les seves oportunitats d'èxit al mercat laboral. La I Menció va recaure a l'estudi "Factor influents en l'elecció d'estudis científics, tecnològics i matemàtics", impulsat per Everis i realitzat amb el suport tècnic d'e-Motiva, i amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament.

La segona edició es van valorar les iniciatives d'avaluació dirigides a mesurar el impacte de polítiques o programes que recolzessin les organitzacions en la presa de decisions i la millora dels resultats de la seva intervenció. Va resultar premiat l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques, Ivàlua.

L'any 2015 es va promoure la recerca aplicada sobre les persones amb discapacitat i la seva inclusió en els àmbits de l'educació, la formació i el treball. El guardó va ser per a la recerca "Avaluació de l'impacte social del Programa d'Inserció Laboral de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat a Parcs i Jardins de Barcelona", promogut per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins.

L'edició del 2016 ha mostrat interès per l'anàlisi de l'organització (reorganització) social del temps i la seva incidència en l'àmbit de l'educació, la formació i/o el treball. La Menció ha recaigut en dues recerques de la sociòloga i cap de Coneixement a l'Institut de la Infància de Barcelona, l'Elena Sintes.

En l'última edició, celebrada en 2017, la Menció ha posat l'èmfasi en l'orientació acadèmica i professional, per la qual cosa s'ha centrat en el reconeixement als grups de recerca que treballen en aquest camp. El guardó ha estat per al grup de recerca Transicions Acadèmiques i Laborals (TRALS) de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona.

En la seva edició 2018, la menció va posar el focus en la recerca aplicada dirigida a la perspectiva de gènere i la seva incidència en l'àmbit de l'educació, la formació i el treball, coincidint amb el centenari de Maria Aurèlia Campany i que el període 2017-2018 ha representat un punt d'inflexió a favor del moviment feminista. El premi ha estat pel Estudi de l'Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC), realitzat pel Gabinet d'Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Observatori Dóna, Empresa i Economia (ODEE), per la seva contribució al coneixement en l'àmbit de l'orientació i la igualtat de gènere.

El 2019, la Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca aplicada en educació, formació i treball s'ha centrat en la recerca aplicada enfocada als Objectius de Desenvolupament Sostenible
, per la qual cosa ha atorgat el reconeixement a l'informe La qualitat de l'ensenyament superior d'Andorra i els Objectius de Desenvolupament Sostenible: una proposta d'estàndards i directrius d'avaluació. L'estudi ha estat coordinat per l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra i elaborat pel grup de recerca Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 

Jordi Pacheco, decano del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, (derecha), con las ganadoras de la Mención en la 12a edición de los premios: Mercè Junyent Pubill, profesora titular del Departamento de Didáctica de la Matemática y las Ciencias Experimentales de la Facultad de Ciencias de la Educación de la UAB; Marta Fonolleda Riberaygua, directora de la Agencia de Calidad de la Enseñanza Superior de Andorra (AQUA) e Ingrid Mulà, coautora de la investigación.
Jordi Pacheco, degà del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya,
(dreta), amb les guanyadores de la 7a Menció Enric Renau i Permanyer: Mercè Junyent Pubill, professora titular del Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB; Marta Fonolleda Riberaygua, directora de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA) i Ingrid Mulà, coautora de la recerca.

 
Patrocinadors i col·laboradors de la 13a edició
Aiosp
blanquerna
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  copec
Copoe
Cuadernos de Pedagogía
DEP
Diputació Barcelona
El diari de l'Educació
Fundación Bertelsmann
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador?