Logo premis Educaweb

Repositori de projectes d'orientació acadèmica i professional presentats als Premis Educaweb

Tornar a l'inici

Què estudia?


Títol: Què estudia?

Edició: 2022

Categoria: Profesional

Autor: Edu Gelada Gispert

Descripció

Projecte d'orientació acadèmica mitjançant la gamificació.

Un grup d’orientadors acadèmics d’instituts i d’espais joves gironins van col·laborar a crear una història gamificada amb la finalitat de fer descobrir a l’alumnat de primer cicle d’educació secundària l’existència d’estudis superiors.

“Es desenvolupen múltiples accions adreçades a l’alumnat de segon cicle –quart d’ESO– això és fantàstic; tanmateix, pensem que hi ha alumnes que tenen preguntes i necessiten un acompanyament previ”.

Què estudia l’Àlex? i Què estudia la Sira? son els títols dels projectes i ens desafien a resoldre setze enigmes. Per fer-ho haurem de navegar per portals d’Internet on trobarem les respostes (informació dels centres acadèmics, de cicles formatius o de graus universitaris).

“Aquest mini Escape Room es complementa amb les xerrades d’antics alumnes, els assessoraments acadèmics individuals, els qüestionaris d’autoconeixement, la descoberta del sistema educatiu, les jornades de portes obertes o els salons d’ensenyaments postobligatoris i d’ocupació”.


Objetius

Fer descobrir a l’alumnat de primer cicle d’educació secundària l’existència d’estudis superiors.

Llegir-ne més

Destinataris

Alumnat de 2n o 3r d'ESO.

Llegir-ne més

Justificació de la iniciativa

Actualment, col·laboro amb el Fòrum d'Estudiants de Salt, coorganitzat pel Punt d'Informació Juvenil - Estació Jove de Salt. Antigament, quan treballava en aquest espai havia fet diverses orientacions individuals i grupals. Els instituts demanaven la dinamització de xerrades o tallers d'orientació acadèmica, però sempre era per l'alumnat de 4t d'ESO, que ja estava molt estimulat (visites, conferències, jornades de portes obertes, articles, etc.). Un dia parlant amb la Lara, antiga orientadora en un institut, ens vam trobar en la mateixa situació, per això vam pensar a crear un arxiu lúdic que s'utilitzés per parlar d'estudis superiors a l'alumnat de 2n o 3r d'ESO, a través del treball en equip i l'enginy. Per això vaig crear 'Què estudia la Sira?' o 'Què estudia l'Àlex?' amb la supervisió de la Lara i l'edició de l'Àngel.

Llegir-ne més

Metodologia

 • Dinamització amb l'alumnat. Vam fer diferents grups amb un ordinador cadascú, els estudiants havien d'anar passant pàgina resolent els enigmes.
 • Tot seguit, era l'oportunitat de presentar que existeixen múltiples opcions de cara a la formació postobligatòria.
 • Finalitzàvem la sessió, amb propostes de millora o anotant-nos aquells dubtes que havien sorgit per afegir-ho a futures edicions de Què estudia?

A més a més, aquest document es va enviar a orientadors/es acadèmics i laborals perquè el poguessin utilitzar com a recurs.

Llegir-ne més

Recursos utilizats

Arxiu PDF (editat amb Photoshop) i les dinamitzacions les vam fer amb els municipis més propers. (Hi ha la voluntat que per futures edicions, alumnes d'animació sociocultural i turística del gironès puguin col·laborar amb les sessions o en la preparació dels enigmes).

Llegir-ne més

Temporalizació

 • Preparació de l'Escape Room (40 dies).
 • Dinamització a l'aula (1 hora).
Llegir-ne més

Evaluació dels resultats i impacte

 • 1r Què estudia?: Volíem fer-ho arribar a professionals i estudiants.

  Ho vam aconseguir, ja que la pàgina web del Fòrum d'Estudiants de Salt ho va penjar en el seu blog, ara com ara encara està actiu (https://sites.google.com/view/univforum/qu%C3%A8-estudia-l%C3%A0lex?authuser=0).

 • 2n Què estudia?: Volíem fer alguna dinamització a l'aula.

  Ho vam obtenir, vam fer dinamitzacions en els centres on teníem contacte.

 • 3r Futur Què estudia? Què volem assolir?

  Per la següent edició volem tenir més col·laboració amb la realització, per això, hem afegit una nova col·laboradora (referent d'ocupació juvenil del territori).

  Volem implicar a l'alumnat d'animació sociocultural del gironès perquè coneguin el projecte i ens facin propostes.

  Afegir propostes de millora de l'alumnat - afegir arxius visuals.

  Més de la meitat dels estudis presentats no han d'haver aparegut en la darrera versió del 'Què estudia?'.

Llegir-ne més

Bibliografia y webgrafia

 • Generalitat de Catalunya - queestudiar.gencat.cat
 • Educaweb.com - Educación, formación y orientación - https://www.educaweb.com
 • Portals web d'instituts, d'universitats, centres acadèmics, etc.
Llegir-ne més

Descobreix tots els projectes presentats a Educaweb

Veure tots