Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Com triar una universitat

Quan tries uns estudis de grau, has de triar també el centre universitari on cursar-los. En alguns casos, la tria és fàcil ja que únicament es poden cursar en un centre, però en d'altres, l'elecció és més complicada, ja que l'oferta és més extensa.A continuació, pots trobar alguns consells que t'ajudaran a triar adequadament el teu centre universitari.
 • Identifica els estudis que ofereix el centre. Tot i que normalment es trien els estudis abans que el centre, quan escullis el centre en el qual realitzar-los és important que explores els altres estudis que ofereix. Podràs analitzar si es tracta d'un centre amb experiència en aquest àmbit i veure els estudis posuniversitaris i especialitats que ofereix.
 • Valora quina modalitat d'estudi s'adapta millor a les teves necessitats. Una altra decisió important és decidir si vols estudiar de forma presencial o online. Les noves tecnologies han ajudat a poder estudiar des de qualsevol lloc. Això ha permès que moltes persones, que per motius de mobilitat no podien estudiar, ara hagin reprès els seus estudis. Per poder decidir bé la modalitat dels estudis, has de tenir en compte les característiques de cada tipologia. La taula següent indica la característiques essencials de cada modalitat:
Presencial Online
 • Existeix una major oferta formativa.
 • Hi ha un contacte directe amb el professorat i la resta d'alumnat.
 • Hi ha uns horaris setmanals.
 • Per assistir a classe, t'has de desplaçar.
 • L'oferta formativa és menor.
 • El contacte amb el professorat i l'alumnat és virtual.
 • No hi ha horaris, t'organitzes segons la teva disponibilitat.
 • Es pot estudiar des de qualsevol lloc.
 • En alguns casos, es requereixen exàmens o avaluacions presencials.
 • Descobreix les instal·lacions que ofereix el centre. A banda de veure com són les aules, és important també saber si el centre disposa de laboratoris, aules d'informàtica, biblioteca, aules d'estudi, etc. Els centres universitaris han de tenir les infraestructures necessàries perquè puguis seguir bé els teus estudis. En el cas de les universitats online, pots investigar sobre la plataforma virtual que utilitzen per a impartir les classes i la seva compatibilitat amb els diferents dispositius electrònics.

 • Informa't sobre el professorat. Analitza la qualitat del professorat de la universitat, com també el número de publicacions i en quin nivell d'investigació està la universitat. Existeixen cercadors especialitzats de professorat on es poden trobar aquestes dades.

 • Explora els serveis complementaris. Aquests serveis poden ser molts i molt variats: campus esportiu, servei d'acompanyament als estudiants, residències universitàries... Tot i que alguns d'aquests serveis no siguin imprescindibles en els teus estudis, poden facilitar-te la teva experiència universitària. Si desitges estudiar un grau online, assegura't que la universitat disposi d'un servei de suport tècnic i un professional de referència per a guiar-te durant tot el procés.

 • Consulta el número d'alumnat per classe. Les universitats són conegudes per tenir molts alumnes a les seves aules, però no sempre és així. Cada centre universitari té una ràtio de professor-alumne que pot ser diferent en funció de les assignatures. Has de reflexionar si prefereixes una aula amb més estudiants o, si pel contrari, per la teva forma d'estudiar és millor una aula amb pocs estudiants.
 • Coneix el prestigi del centre. Tingues en compte la posició de la universitat en alguns dels rànquings més coneguts, per exemple, el Rànquing Shanghái o el QS World University Rànquing. També pots consultar aquestes classificacions en funció de la mena de estudis universitaris, disciplina o especialitat.
 • Pregunta pel cost dels estudis. A les universitats públiques, el cost ve fixat per l'organisme competent de cada Comunitat Autònoma, però en els centres adscrits i a les universitats privades no. El mateix estudi pot tenir un cost molt diferent en funció del centre on vulguis accedir.
   
 • Investiga quines opcions de beques i ajudes tens. El cost dels estudis pot suposar una dificultat per accedir-hi, motiu pel qual és important que coneguis totes les beques i ajudes del centre, les administracions o d'entitats privades a les quals pots optar.
   
 • Analitza el pla d'estudis. El pla d'estudis dels estudis universitaris ve fixat per cada universitat. Encara que la titulació sigui la mateixa, cada universitat organitza els seus estudis i en defineix les assignatures que et permetran cursar unes especialitzacions o altres.
 • Verifica si el centre disposa d'una borsa de treball. La borsa de treball és una oportunitat per quan estàs finalitzant els estudis universitaris o ja els has finalitzat. És important que el centre universitari disposi de borsa d'ocupació i informar-te de com s'accedeix.
 • Coneix les diferents opcions de pràctiques. Les pràctiques laborals són una font d'aprenentatge per a qualsevol tipus d'estudi. La majoria dels estudis ja les inclouen dins del seu pla d'estudis. És interessant que coneguis amb quines empreses s'ofereixen pràctiques i amb quin tipus de conveni.
   
 • Busca l'ubicació física del centre. En algunes ocasions, la ubicació del centre pot ser una dificultat. Si aquest està molt lluny del teu domicili, hauràs de buscar allotjament durant el teu període d'estudis i això n'incrementarà el seu cost. Si optes per estudiar en un centre en línia, pot ser que hagis de realitzar algunes proves presencialment. Per això, és recomanable consultar els centres associats que es troben prop de tu.

 • Explora els programes d'intercanvi a l'estranger. A banda del famós programa Erasmus, moltes universitats tenen convenis amb universitats estrangeres per realitzar part dels estudis o pràctiques a un altre país. Participar en algun d'aquests programes a l'estranger, a banda d'oferir-te una experiència a un altre país, et permetrà conèixer altres universitats (algunes de gran qualitat), aprendre un altre idioma, conèixer una altra cultura, adquirir habilitats noves, etc. En alguns casos, els programes d'intercanvi també et permeten la oportunitat d'obtenir una doble titulació, el títol d'aquí i el de la universitat de destí.

 • Considera els programes de doble titulació. Cada vegada més universitats ofereixen la possibilitat de cursar una doble titulació. En alguns casos s'hi pot accedir directament quan es realitza l'accés als estudis universitaris. Altres dobles titulacions estan reservades a l'alumnat amb les notes d'admissió més altes, que una vegada han iniciat els estudis a la universitat, tenen l'opció d'accedir.

Si encara no has decidit quina carrera universitària desitges cursar, explora l'oferta formativa de graus en nostre cercador.