Orientació Acadèmica

Informació sobre la preinscripció i l'accés a les universitats

 • Què és el procés de preinscripció a la universitat?

  El procés de preinscripció a la universitat és el procés que has de realitzar per accedir a uns estudis universitaris a les set universitat públiques de Catalunya i la universitat privada Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

  Si compleixes amb els requisits d'accés a la universitat, pots realitzar la preinscripció, amb la finalitat d'aconseguir la plaça universitària en els estudis i centre desitjats.

  Aquest procés es realitza normalment entre els mesos de juny i juliol a través del portal d'accés a la universitat.

  Per a realitzar la preinscripció hauràs d'omplir el full de preinscripció on posaràs, fins a un màxim de vuit opcions, per ordre de preferència, quins estudis vols cursar i en quin centre desitges fer-ho.

  Aquest procés d'admissió l'has de realitzar per internet i serveix per sol·licitar l'accés a les universitats públiques. En el cas que vulguis accedir a una universitat privada, hauràs de posar-te en contacte amb ella directament per conèixer com es realitza l'admissió i els requisits per poder accedir (entrevista personal, prova de contingut relacionat amb el grau...).

  Quins són els criteris d'admissió?

  En el cas que hi hagi més sol·licituds que places per a l'accés a uns estudis, el criteri que s'utilitza per decidir els estudiants que poden accedir o no és la nota.

  S'ordenen totes les sol·licituds per nota i accedeixen les persones que tenen millor nota.

  Aquesta nota s'obté de la teva via d'accés, el batxillerat i la superació de les proves d'accés a la universitat (PAU), la nota mitjana del cicle formatiu de grau superior que hagis realitzat, la nota de la prova d'accés per a majors de 25 anys, etc.

  Què haig de tenir en compte per realitzar la preinscripció?

  Al moment d'omplir la sol·licitud de preinscripció has de tenir diferents aspectes en compte:

  Quan i com realitzo la preinscripció?

  Anualment es publica el calendari de preinscripció i com fer-ho a través del portal d'accés a la universitat.

  Pel curs 2019-2020, el període de preinscripció és del 4 de juny al 1 de juliol de 2019.

  En funció de la teva via d'accés hauràs de presentar una documentació o una altra en els terminis que s'estableixin.

  Existeixen places reservades per als diferents col·lectius?

  En funció de la teva via d'accés, tindràs un percentatge de places reservades.

  El major nombre de places és per a aquells estudiants que han realitzat el batxillerat i les proves d'accés a la universitat o un cicle formatiu de grau superior.

  Hi ha percentatges de places reservades per a estudiants que entren per la via de titulats universitaris o equivalent (entre un 1% i un 3%), esportistes d'alt nivell (3% com a mínim), persones que han superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys (2% com a mínim), persones que han superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 45 anys o han realitzat l'accés per a majors de 40 anys (entre un 1% i un 3%) i estudiants discapacitats (5%).

  Em puc quedar sense plaça?

  Sí, si sol·licites l'admissió per a uns estudis que estan molt sol·licitats i la teva nota no està entre les millors, pots quedar-te sense plaça per estudiar.

  Puc realitzar la preinscripció per a diferents estudis de forma simultània?

  Sí, si tens dubtes sobre si podràs accedir als estudis universitaris o encara no tens clar què vols estudiar el proper curs, pots realitzar de forma simultània el procés de preinscripció per als estudis universitaris i per a altres estudis, amb la finalitat de garantir la teva plaça.

Cerca graus per nota de tall