16a edició

Projectes d'orientació que animen els joves a formar-se a l'FP i àmbits STEM

 
La 16a edició dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional s'ha realitzat el 23 de novembre en un acte presencial realitzat al Hub Social de Barcelona, on han estat guardonats projectes que promouen entre els joves els estudis d'FP en sectors com l'automoció, l'hostaleria i el turisme, així com professions dels àmbits STEM (ciència,  enginyeria, tecnologia i matemàtiques).

La cerimònia de lliurament dels guardons també ha reconegut una iniciativa orientadora adreçada especialment a joves en risc d'exclusió social, i que ha estat desenvolupada entre investigadors universitaris i associacions del tercer sector.
 

Els guanyadors dels Premis Educaweb 2023

Els projectes premiats en la 16a edició dels Premis Educaweb han estat els següents:
 
Es tracta d'una iniciativa desenvolupada per un equip de recerca de la Universitat de Sevilla, en col·laboració amb personal tècnic de l'Associació Raval AID i Fundació Don Bosco. La seva finalitat ha estat dissenyar i elaborar plans d'orientació professional per a persones de 15 a 29 anys en situació d'abandonament escolar primerenc (AET) i/o en dificultats d'accés a l'ocupació a causa de la seva situació de vulnerabilitat social.
 
Més detalls d'aquest projecte a través de l'entrevista a tres professionals de les entitats que han desenvolupat aquest projecte: Soledad Romero-Rodríguez, Laura López Moreno i Ester Muñoz.
   
Per conèixer més detalls sobre el projecte no et perdis l'entrevista a Carlos Salazar, director de l'àrea d'automoció de Monlau Formació Professional, i Montse Barrera, directora del Departament d'Orientació i Promoció Laboral de l'esmentat centre, respectivament.
 
 
  • El Premi Dualiza-Educaweb de la categoria Professionals, patrocinat per CaixaBank Dualiza, ha estat per al joc de taula Nobel Run, creat per Lorena Fernández Álvarez, directora de comunicació digital de la Universitat de Deusto, en col·laboració amb Pablo Garaizar, autor de diversos jocs, i Íñigo Maestro, artista audiovisual.

    Aquesta iniciativa vol promoure les vocacions STEM entre els nens i nenes, donant visibilitat a les dones inventores, científiques i creadores de solucions tecnològiques, a través d'un joc que es basa en la construcció de piles de cartes. L'objectiu de Nobel Run és que els participants aconsegueixin i gestionin un equip de recerca que els permeti obtenir el Premi Nobel.
 
Per saber més sobre aquest joc de taula, accedeix a l'entrevista a Lorena Fernández.
 
  • El Premi Bertelsmann-Educaweb d'Orientació per a Empreses, que es lliura en col·laboració amb la Fundació Bertelsmann, l'ha aconseguit el programa Creamos Oportunidades en Hostelería y Turismeo, de la Fundació Mahou San Miguel, en el qual participen 16 centres formatius d'FP i més de 230 establiments d'hostaleria de tota Espanya.
Aquesta iniciativa, que es du a terme des del 2014, té per objectiu formar joves amb talent i vocació en els àmbits de l'hostaleria i el turisme facilitant-los formació i orientació acadèmica i professional contínua.

Per conèixer en profunditat aquest projecte es pot consultar l'entrevista a Virginia Luca de Tena, directora de la Fundació Mahou San Miguel.

 

Nova York, guanyadora de la Menció Ciutat Orientadora

La Menció Ciutat Orientadora, que reconeix i visibilitza una ciutat del món que disposa d'un projecte integral i coordinat d'orientació acadèmica i professional, l'ha guanyat la ciutat de Nova York.
 
Aquesta ciutat ha estat reconeguda per la seva àmplia varietat de serveis d'orientació i assessorament que ofereixen en conjunt els departaments d' Educació, Joventut i Serveis Socials. Aquests van acompanyats de polítiques i iniciatives per brindar orientació acadèmica i professional a tota la ciutadania, tant de manera presencial com virtual.
 
Mitjançant aquesta iniciativa, que engloba diversos programes d'orientació dirigits a col·lectius específics, els novaiorquesos tenen l'oportunitat de rebre acompanyament gratuït per part d'orientadors, assistir a diversos tallers per afrontar la recerca de feina, o bé formar-se per millorar les seves competències digitals, entre altres activitats per augmentar les seves oportunitats de construir el seu projecte acadèmic i professional.

 
Premio Educaweb 2022 JosepLluisSegú
Josep Lluis Segú, director d'Educaweb, ha inaugurat el lliurament dels Premis Educaweb 2023, que s'han celebrat presencialment.
Premio Educaweb 2023 - Centros de FP
Montse Barrera i Carlos Salazar, directora del departament d'orientació i director de l'àrea d'automoció de Monlau Formació Professional, respectivament, el projecte de la qual Jornada de l'Automoció ha guanyat el Premi iFP-Educaweb per a Centres d'FP.
Premio Educaweb 2023 categoría Profesional
Ricard Guillem, director territorial de Catalunya de CaixaBank Dualiza, lliurament el Premi Dualiza-Educaweb de la categoria Professionals a Lorena Fernández, una de les creadores del projecte guanyador Nobel Run.
Premio Educaweb 2023 Instituciones
Elisenda Farrás, directora de l'àrea de serveis d'orientació de la Universitat Oberta de Catalunya, lliurament el Premi Educaweb de la categoria Institucions a Laura López, Ester Muñoz i Soledad Romero, representants de l'Associació Raval AID, la Fundació Don Bosco i la Universitat de Sevilla, respectivament.
Premio Educaweb categoría Empresas
Juan José Juárez, Sènior Project Manager de la Fundació Bertelsmann lliura el Premi Bertelsmann-Educaweb d'Orientació per a Empreses a Isabel Ponce, directora de projectes de Fundació Mahou San Miguel.
Premios Educaweb 2023
Montserrat Oliveras, directora editorial i cofundadora d'Educaweb.

 

 
Amb el patrocini de:
blanquerna
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  copec
CaixaBank-Dualiza
Escuela Universitaria Formatic Barcelona
Institució Cultural del CIC
Fundación Bertelsmann
iFP
Joyfe centro profesional
Saló ensenyament
Amb el suport de:
Asociación Aragonesa de Psicopedagogía
Associació Catalana de psicopedagogia i orientació educativa i profesional
AEOP
Copoe
Diputació Barcelona
iaevg
Amb la col·laboració de:
Bagues-Mas Riera
Cuadernos de Pedagogía
El diari de l'Educació
fp empresa
Fundació Bofill
Editorial Graó
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador o col·laborador dels Premis Educaweb?