10a edició

Aquest any se celebra el 10è aniversari de la Menció Enric Renau i Permanyer a la investigació social aplicada en educació, formació i treball. En aquesta edició, el guardó s'ha centrat en les iniciatives que promouen, de manera destacada, l'ús i la reutilització de les dades obertes.

Com ha explicat Sílvia Amblàs, directora de D'EP Institut, a la cerimònia de lliurament: "al llarg d'aquests 10 anys hem après molt, però també hem visibilitzat mancances que cal resoldre en aquest àmbit com, per exemple, l'accés a les dades per a la investigació aplicada, la disponibilitat d'estudis i d'investigacions actualitzades (sovint perquè falten recursos) o el camí que encara cal recórrer en matèria de difusió i transferència de resultats a la pràctica".

En vista d'això, el jurat de la 10a Menció ha reconegut la tasca realitzada per Iniciativa Barcelona Open Data, una associació que promociona l'ús de les dades obertes entre els diferents col·lectius (administracions, empreses i ciutadania) per dur a terme investigacions de caràcter social que aporten valor al territori.

L'entitat, integrada per acadèmics, periodistes, enginyers i altres experts, treballa a  l'entorn de cinc eixos: xarxa o creació de comunitats, divulgació, formació, investigació i emprenedoria.

Entre les iniciatives es troben la creació d'un rànquing que recopila els millors usos de les dades obertes i nombrosos projectes que tracten de posar les dades al servei de la igualtat entre homes i dones.

Iniciativa Barcelona Open Data també promou la creació de comunitats i xarxes de col·laboració, així com formació i suport a professionals i emprenedors.

El jurat ha triat Iniciativa Barcelona Open Data com a guanyadora de la Menció pels motius següents:
 

  • La seva feina al camp de la formació i la sensibilització a l'entorn de les dades obertes entre els diferents col·lectius.
  • Les múltiples i diverses col·laboracions amb institucions i empreses per impulsar l'ús i la reutilització de dades obertes i la creació de comunitats open data.
  • L'interès en l'impacte social de les dades obertes i l'aposta per projectes transformadors.
  • Ésser una iniciativa privada amb potencial de creixement en un camp que encara és incipient.


El jurat de la 10a Menció Enric Renau i Permanyer ha estat compost per Xavier Riudor, secretari tècnic de la Menció; Armand Giménez, representant del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya; Lidia Arroyo, investigadora de l'IN3 i experta en l'àmbit de les dades obertes; així com D'EP Institut i Educaweb, amb veu, però sense vot.
 

Lourdes Muñoz (esq.), cofundadora de l'associació Iniciativa Barcelona Open Data durant la celebració de la 15a edició dels Premis Educaweb.
Amb el patrocini de:
blanquerna
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  copec
DEP
CaixaBank-Dualiza
Escuela Universitaria Formatic Barcelona
Formación Universitaria
Institució Cultural del CIC
Fundación Bertelsmann
iFP
Joyfe centro profesional
Saló ensenyament
Amb el suport de:
Asociación Aragonesa de Psicopedagogía
Associació Catalana de psicopedagogia i orientació educativa i profesional
AEOP
Copoe
Diputació Barcelona
iaevg
Amb la col·laboració de:
Bagues-Mas Riera
Cuadernos de Pedagogía
El diari de l'Educació
fp empresa
Fundació Bofill
Editorial Graó
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador o col·laborador dels Premis Educaweb?