Presentació

El Compromís amb l'orientació acadèmica i professional

  
Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional van néixer l'any 2008, amb motiu de la celebració del desè aniversario d'Educaweb. Amb l'organització d'un certamen d'àmbit estatal, es volia premiar els millors projectes d'orientació acadèmica i professional, entenent que seria una via excel·lent per visibilitzar i posar en valor el treball realitzat, moltes vegades en l'anonimat, pels i les professionals de l'orientació.
 
Més enllà de reconèixer els projectes realitzats en el present i d'impulsar l'orientació acadèmica i professional cap al futur, els Premis Educaweb també van néixer amb la intención d'homenatjar i recollir el testimoni dels pioners i pioneres que van fer l'esforç d'escriure la història de l'orientació i de preservar-ne el valor.
 
Com va reconèixer públicament la directora i fundadora d'Educaweb, Montserrat Oliveras Bagués, en la primera edició del lliurament dels premis, "Catalunya va ser pionera en el seu moment. El 1918 es va crear el primer Institut d'Orientació Professional, un dels més prestigiosos centres europeus de l'època, i tenim l'obsessió de recuperar tots aquests esforços de nou".
 
Entre els objectius específics de la creació dels premis en destaquen els següents:
 
  • Reivindicar l'orientació com a eina transformadora.
  • Identificar les experiències orientadores que s'estan portant a terme.
  • Premiar la innovació en aquest camp.
  • Estimular la transferència dels projectes a altres realitats i territoris diferents del propi projecte.
  • Generar espais per compartir i intercanviar experiències, objectius, metodologies, accions i avaluació dels projectes d'orientació.
  • Afavorir la implicació de les administracions públiques en l'orientació acadèmica i professional.
  • Crear un repositori de bones pràctiques en orientació acadèmica i professional obert i accessible a totes les persones interessades.
 

 Uns guardons de categoria

 
En la primera edició hi hagué un primer premi i dos finalistes en cadascuna de les dues categories existents: Institucions, que valorava els projectes presentats per institucions, organitzacions i centres educatius; i Professionals, que acollia les propostes presentades per persones de manera individual.

Aquesta classificació ha anat canviant al llarg dels anys. Per exemple, en l'edició del 2017 hi ha hagut un primer premi i dos finalistes en les categories Institucions, Professionals
i Empreses, i un primer premi en la de Joves menors de 35 anys amb projectes no aplicats.
 
El premi Joves menors de 35 anys amb projectes no aplicats es va crear el 2011, amb la finalitat d'incentivar les vocacions orientadores i impulsar-les.
 
El Premi Internacional es va presentar en l'edició de 2016, amb la finalitat de reconèixer la millor comunicació sobre orientació acadèmica i professional presentada a concurs dins del marc del congrés internacional anual de l'Associació Internacional per a l'Orientació Educativa i Professional (AIOSP).
 
La categoria Empreses s'ha creat el 2017 per, com indica el seu nom, valorar els projectes d'orientació acadèmica i professional desenvolupats en aquest tipus d'organitzacions. Des del seu inici compta amb la col·laboració de la Fundació Bertelsmann.
 

Uns premis molt especials: les mencions

 
En els Premis Educaweb existeix un apartat especial. Són les mencions, un reconeixement fora de concurs que permet treure a la llum pública el treball anònim de persones, institucions i, fins i tot, ciutats que treballen a favor de l'orientació acadèmica i professional.
La primera Menció Educaweb es va concedir l'any 2010 com una forma de visibilitzar i reconèixer el compromís amb l'orientació acadèmica i professional de persones o organitzacions.

Aquest premi l'atorga Educaweb a aquelles persones, entitats, institucions o empreses amb les quals ha treballat o ha col·laborat, d'una manera estreta, en projectes o iniciatives en l'àmbit de l'orientació acadèmica i professional.

La Menció Ciutat Orientadora s'estrena el 2017, tot i que va néixer un any abans com a premi. Aquest guardó, concedit en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, premia l'esforç de les administracions públiques locals com a motor d'iniciatives integrals d'orientació acadèmica i professional. El reconeixement té la voluntat d'identificar i de fer valer pràctiques de referència en orientació vinculades al territori.

El 2013 s'atorgà la primera Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca social aplicada en educació, formació i treball amb una doble finalitat: reconèixer i mantenir vius la figura i el llegat de l'Enric Renau i Permanyer, fundador de DEP Institut, i fer valer les iniciatives de recerca social promogudes per persones i institucions que afavoreixen la transformación i la intersecció del món de l'educació, la formació i el treball. La menció ha estat possible gràcies a la implicació del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, DEP Institut i Educaweb, les tres entitats promotores.
 
 

No et perdis...

 
Els projectes del guanyadors de l'última edició

Les entrevistes als guanyadors de 2019

Totes les edicions dels Premis Educaweb

 
 
Patrocinadors i col·laboradors de la 14.ª edició
Aiosp
Bagues-Mas Riera
blanquerna
CaixaBank-Dualiza
  copec
Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
Copoe
Cuadernos de Pedagogía
DEP
Diputació Barcelona
El diari de l'Educació
Fundación Bertelsmann
Editorial Graó
Saló ensenyament
Singularity Foundation
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador?