Presentació

El Compromís amb l'orientació acadèmica i professional

  
Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional van néixer l'any 2008, amb motiu de la celebració del desè aniversario d'Educaweb. Amb l'organització d'un certamen d'àmbit estatal, es volia premiar els millors projectes d'orientació acadèmica i professional, entenent que seria una via excel·lent per visibilitzar i posar en valor el treball realitzat, moltes vegades en l'anonimat, pels i les professionals de l'orientació.
 
Els Premis Educaweb també van néixer amb la intenció d'homenatjar i recollir el testimoni dels pioners i pioneres que van fer l'esforç d'escriure la història de l'orientació i de preservar-ne el valor. Com va exposar la directora i cofundadora d'Educaweb, Montserrat Oliveras Bagués, en la primera edició del lliurament dels premis, "Catalunya va ser pionera en el seu moment. El 1918 es va crear el primer Institut d'Orientació Professional, un dels més prestigiosos centres europeus de l'època, i tenim l'obsessió de recuperar tots aquests esforços de nou".
 
Entre els objectius específics de la creació dels premis en destaquen els següents:
 
 • Reivindicar l'orientació com a eina transformadora.
 • Identificar les experiències orientadores que s'estan portant a terme.
 • Premiar la innovació en aquest camp.
 • Estimular la transferència dels projectes a altres realitats i territoris diferents del propi projecte.
 • Generar espais per compartir i intercanviar experiències, objectius, metodologies, accions i avaluació dels projectes d'orientació.
 • Afavorir la implicació de les administracions públiques en l'orientació acadèmica i professional.
 • Crear un repositori de bones pràctiques en orientació acadèmica i professional obert i accessible a totes les persones interessades.
Enguany, els Premis Educaweb arriben a la seva quinzena edició, i el seu propòsit, edició rere edició, sempre ha estat reconèixer, donar visibilitat i promoure les iniciatives d'orientació realitzades i projectades en l'àmbit estatal.
 

 Uns guardons de categoria

 
Els Premis Educaweb reconeixen els projectes d'orientació acadèmica i professional en les següent categories:
 
 • Centres educatius de Formació Professional. Nova categoria creada en 2022 per a reconèixer els projectes d'orientació acadèmica i professional realitzats per centres d'FP.
   
 • Institucions. Present des de la primera edició, aquesta categoria posa en valor els projectes presentats per institucions, administracions, entitats sense ànim de lucre i centres educatius i formatius.
   
 • Professionals. Es tracta d'una altra categoria veterana que reconeix el treball realitzats pels i per les professionals que s'esforcen per realitzar una millor orientació acadèmica i professional. Des de l'edició del 2021, aquest guardó compta amb l'impuls de CaixaBank - Dualiza.
   
 • Empreses. Creada el 2017, aquesta categoria permet visibilitzar el treball d'orientació acadèmica i professional que es desenvolupa a les empreses. Des del seu inici compta amb la col·laboració de la Fundació Bertelsmann.  
 
 

Uns premis molt especials: les mencions

 
En els Premis Educaweb existeix un apartat especial. Són les mencions, un reconeixement fora de concurs que permet treure a la llum pública el treball anònim de persones, institucions i, fins i tot, ciutats que treballen a favor de l'orientació acadèmica i professional. Actualment n'existeixen les següents:
 
 
 • Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca social aplicada en educació, formació i treball. Creada el 2013, aquesta menció té una doble finalitat: reconèixer i mantenir vius la figura i el llegat de l'Enric Renau i Permanyer, cofundador de D'EP Institut i Educaweb, i fer valer les iniciatives de recerca social promogudes per persones i institucions que afavoreixen la transformación i la intersecció del món de l'educació, la formació i el treball. La menció és possible gràcies a la implicació del  Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya, D'EP Institut i Educaweb, les tres entitats promotores.
   
 
 • Menció Ciutat Orientadora. Aquest reconeixement va néixer amb aquesta denominació el 2017. Concedida en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i D'EP Institut, premia l'esforç de les administracions públiques locals com a motor d'iniciatives integrals d'orientació acadèmica i professional.  

Entre 2020 i 2018, Educaweb també va atorgar la Menció Educaweb, amb la finalitat de visibilitzar i reconèixer el compromís amb l'orientació acadèmica i professional de persones, entitats, organitzacions o empreses amb les quals ha treballat o ha col·laborat d'una manera estreta en projectes i iniciatives en l'àmbit de l'orientació acadèmica i professional.

 

No et perdis...

 

 
 
Patrocinadors de la 15.ª edició
Aiosp
Bagues-Mas Riera
blanquerna
CaixaBank-Dualiza
 copec
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
Copoe
DEP
Education First - EF
Fundación Bertelsmann
Implika
kumon
Saló ensenyament
 Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Col·laboradors de la 15.ª edició
Colpis
Cuadernos de Pedagogía
Diputació Barcelona
El diari de l'Educació
Editorial Graó
Universitat de Barcelona
Vols ser patrocinador o col·laborador dels Premis Educaweb?