El compromís amb l'orientació acadèmica i professional
Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional van néixer el 2008, amb motiu de la celebració del 10è aniversari d'Educaweb. Amb l'organització d'un certamen d'àmbit estatal, es volia premiar els millors projectes d'orientació acadèmica i professional, entenent que seria una via excel·lent per visibilitzar i posar en valor la feina feta, moltes vegades en l'anonimat, pels i les professionals de l'orientació.
Els Premis Educaweb també van néixer amb la intenció d'homenatjar i recollir el testimoni dels pioners i pioneres que van fer l'esforç d'escriure la història de l'orientació i preservar el seu valor. Com va exposar la directora editorial i cofundadora d'Educaweb, Montserrat Oliveras Bagués, en la primera edició del lliurament dels Premis, "Catalunya va ser pionera en el seu moment. El 1918 es va crear el primer Institut d'Orientació Professional, un dels més prestigiosos centres europeus de l'època, i tenim l'obsessió de recuperar tots aquests esforços de nou".
Entre els objectius específics de la creació dels premis destaquen els següents:
- Reivindicar l'orientació com a eina transformadora.
- Identificar les experiències orientadores que s'estan duent a terme.
- Premiar la innovació en aquest camp.
- Estimular la transferència dels projectes a altres realitats i territoris diferents del propi projecte.
- Generar espais per compartir i intercanviar experiències, objectius, metodologies, accions i avaluació dels projectes d'orientació.
- Afavorir la implicació de les administracions públiques en l'orientació acadèmica i professional.
- Crear un repositori de bones pràctiques en orientació acadèmica i professional obert i accessible a totes les persones interessades.
Aquest 2024, els Premis Educaweb arriben a la seva 17a edició, i el seu propòsit, edició rere edició, sempre ha estat reconèixer, donar visibilitat i promoure les iniciatives d'orientació realitzades i projectades en l'àmbit estatal.
Uns guardons de categoria
Els Premis Educaweb reconeixen els projectes d'orientació acadèmica i professional en les categories següents:
- Institucions. Present des de la primera edició, aquesta categoria posa en valor els projectes presentats per institucions, administracions, entitats sense ànim de lucre i centres educatius i formatius. Des de 2024 aquest guardó el patrocina la Diputació de Barcelona i es denomina Premi Diputació de Barcelona-Educaweb per a Institucions.
- Formació Professional. Es tracta d'una nòva categoria creada el 2022 per premiar els projectes d'orientació acadèmica i professional desenvolupats en centres formatius d'FP. Des de 2023 aquest guardó el patrocina iFP Innovació en Formació Professional i es denomina Premi iFP Innovació en Formació Professional-Educaweb per a centres d'FP.
- Professionals. Es tracta d' una altra categoria veterana que reconeix el treball realitzat pels i les professionals que s'esforcen per realitzar una millor orientació acadèmica i professional. Des de l'edició de 2021, aquest guardó el patrocina CaixaBank - Dualitza i es denomina Premi Dualiza-Educaweb per a Professionals.
- Empreses. Creada el 2017, aquesta categoria permet visibilitzar el treball d'orientació acadèmica i professional que es desenvolupa a les empreses que no tinguin com a activitat principal l'orientació acadèmica i professional. Compta amb el patrocini de la Fundació Bertelsmann i, des del 2023, aquest guardó recep el nom de Premi Bertelsmann-Educaweb per a empreses que inspiren.
La Menció Ciutat Orientadora
En els Premis Educaweb hi ha un apartat especial:
la Menció Ciutat Orientadora. Es tracta d'un
reconeixement fora de concurs que permet treure a la llum pública el treball que realitzen diverses ciutats del món en pro de l' orientació acadèmica i professional.
La Menció Ciutat Orientadora va néixer el 2017. Concedida en col·laboració amb D'EP Institut, premia l'esforç de les administracions públiques locals com a motor d'iniciatives integrals d'orientació acadèmica i professional.
Així mateix, en la història dels Premis s' han lliurat altres reconeixements fora de concurs:
- Entre el 2013 al 2022, Educaweb també va atorgar la Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca social aplicada en educació, formació i treball. Aquesta menció tenia una doble finalitat: reconèixer i mantenir vius la figura i el llegat d'Enric Renau i Permanyer, cofundador D'EP Institut i Educaweb, i fer valer les iniciatives de recerca social promogudes per persones i institucions que afavoreixen la transformació i la intersecció del món de l' educació, la formació i el treball. La Menció va ser possible gràcies a la implicació del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya, D'EP Institut i Educaweb, les tres entitats promotores.
- També, entre 2010 i 2018, Educaweb va atorgar la Menció Educaweb, per tal de visibilitzar i reconèixer el compromís amb l'orientació acadèmica i professional de persones, entitats, organitzacions o empreses amb les quals ha treballat o col·laborat d'una manera estreta en projectes o iniciatives en l'àmbit de l'orientació acadèmica i professional.
Si vols saber més...